Anne karnından çıkarılan bebek tekrar rahme yerleştirildi

Hamilelikte, bebeğinizin sağlığı için bütün kontrolleri yaptırın.
Hamilelikte, bebeğinizin sağlığı için bütün kontrolleri yaptırın.

İngiltere'de hamile bir kadın bebeğinin bir omurga rahatsızlığı olan spina bifida yaşadığını öğrendi. Bebek hayatı problemi olduğu için anne rahminden alındı ve ameliyat edildi. Ameliyattan sonra tekrar ana rahmine yerleştirilen bebek tıp tarihine geçti.

Bethan Simpson isimli bir kadın, gebeliğinin 24. haftasında bebeğinde bir rahatsızlık olduğunu öğrendi.

Bu hastalığın ardından tıp tarihine geçecek bir olay yaşandı. Bebek bu rahatsızlıkla dünyaya gelmesi halinde sinirlerinde güçlük yaşayabilirdi. Hatta yetişkinlik çağında da sürebilecek bir yürüme bozukluğuyla da karşılaşılabilirdi. Riskler arasında olası bir felç durumu da söz konusuydu. Tek çözüm ise ameliyat oldu.

 Bethan Simpson.
Bethan Simpson.

Anne rahminden alındı

Anne rahminden çıkarıp ameliyat edilen bebek daha sonra rahme geri yerleştirildi.

Doğuştan gelen hastalıklar arasında en sık görüneni 'spinal bifida' diğer ismiyle açık omurga her yıl binlerce bebekte teşhis ediliyor.

Spinal bifida hastalığı nedir?

Spina bifida ayrık veya açık omurga anlamına gelir. En sık görülen doğuştan olma hastalıklardan birisidir. Spina bifida başta myelomeningosel olmak üzere omuriliği etkileyen birçok şekilde görülebilir.

Eğer spina bifida’nız varsa, doğumunuzdan önce omuriliğinizin gelişimi sırasında bir şeyler ters gitmiş demektir. Genel anlamda omurilik, sinirlerden meydana gelmiş kapalı bir tüptür. Bu sinirler kaslarınızdaki sinirlere beyninizden gelen emirleri ileterek kasların hareket etmesini sağlar. Aynı zamanda bu sinirler hissetmemizi de sağlar. Bebek, spina bifidalı doğmuşsa omurilik denen bu tüp kapanmamış demektir.

Bu nedenle, omuriliği örten omurga ve deri de kapanmamış demektir. Bebek, sırtında bir açıklıkla doğmuştur ve sinirlerinden emirlerin geçmesinde bir güçlük vardır. Sinirlerle beyin arasında düzgün bir bağlantı olmadığı zaman da, değişik derecelerde felçler(hareket etme ve hissetme kaybı veya yetersizliği) ortaya çıkar.

Hamilelik süresi boyunca kontrollerinizi aksatmayın.
Hamilelik süresi boyunca kontrollerinizi aksatmayın.

Bu umut verici başarının ardından aileler için riskli görünen tedavi seçeneği daha da göz önünde olacağa benziyor.

Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler

Rahat ve sağlıklı bir hamilelik geçirmek istiyorsanız aşağıda sıraladığımız maddelere dikkat edin.

  • Egzersiz yapın. Ama ani ve keskin hareketlerden kaçının.
  • Asla sigara içmeyin.
  • Çalışma yaşantınız varsa fiziksel aktivite gerektiren işlere girmeyin. Giydiğiniz kıyafetlerin rahat ve pratik olmasına dikkat edin.
  • Ayrıca sağlıklı beslenin. Kendinize ve bebeğinize vitamin olacak yiyecekleri tüketin.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >