Ara Güler'in fotoğrafları Tahran'da sanatseverlerin ziyaretine açıldı

Ara Güler.
Ara Güler.

'Ara Güler Universal' projesi kapsamında gerçekleştirilecek "Kayıp Tarihin Anısı" sergisi, İran'ın başkenti Tahran'da sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Ara Güler tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi'nde 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Bu tür sanatsal etkinliklerin ülkeler arasındaki kardeşliğe, dostluğa ve kültür alanında güzel ilişkilere ayrı bir değer katacağına vurgu yapan Örs, serginin düzenlenişi, fotoğrafların seçimi ve yerleştirilmesinin başarılı olduğunu ifade etti.

Ara güler geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti.
Ara güler geçtiğimiz yıl hayatını kaybetti.

'Sanatsal faaliyetlerin önemli bir yeri vardır'

Sanatın milletler arasında önemli bir köprü olduğunu dile getiren Örs, "Ülkelerin ve insanların birbirlerini tanımasında sanatsal faaliyetlerin önemli bir yeri vardır. Bu sergiyle birlikte Türkiyeli bir sanatçıyı İran'da tanıtmak bizim açımızdan oldukça önemlidir. Bu tür etkinliklerin hem Türkiye'de hem İran'da yapılması iki ülkenin kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerine önemli katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Salvador Dali, Ara Güler.
Salvador Dali, Ara Güler.

Ara Güler vefat etmeden önce organize edilmişti

Projenin sahibi ve sergide sunulan fotoğrafları seçen Fransız küratör Vallette de Ara Güler ile vefatından önce bu çalışmayı yapma konusunda anlaştıklarını ve vefatından sonra ilk sergiyi Tahran'da gerçekleştirdiklerini söyledi. Vallette, Güler'in çalışmalarının İran'da büyük bir ilgiye sahip olduğunu ve bu ülke vatandaşlarının usta sanatçının eserlerine duyduğu hayranlık karşısında şaşırdığını kaydetti.

Fotoğrafçı, anılarla yaşatılıyor.
Fotoğrafçı, anılarla yaşatılıyor.

'Ara Güler'i çok iyi tanıyorum'

Gazeteci ve foto muhabiri Coşkun Aral da Ara Güler'in öğrencisi olduğunu, 1977'den itibaren onun atölyesinde basın fotoğrafçılığına ilişkin çalışmalarını başlattığını ve 1986 yılında da ilk ortak sergiyi açtıklarını anlattı.

İran'da dünyaca ünlü çok sayıda basın fotoğrafçısının olduğunu ve hepsinin Ara Güler'i çok iyi tanıdığını aktaran Aral, bu ülkedeki bütün sanat ve basın fotoğrafçıları için duayen sanatçının evrensel bir değer olduğunu vurguladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >