Bir dizi araştırma: Türkiye'de Netflix ve sayısal değerleri

Netflix
Netflix

Dünyanın bir numaralı internet yayın platformları Netflix ve Amazon'un Türkiye'de gördüğü ilgi malumumuz. Peki bu ilginin sayısal değerlerle karşılığı nasıl?

Bu gün internet yayıncılığı deyince akla gelen birçok büyük marka var. Bunlardan ikisi de Netflix ve Amazon.

Birçok ülkede büyük alıcı ve pazara sahip olan bu kanallar, Türkiye'de nasıl bir ilgiyle karşı karşıyalar hiç merak ettiniz mi?

Bizden önce merak edenler olmuş: IHS Markit. Değişik konularda bilgi üreten Londra kaynaklı bir araştırma şirketi olan IHS Markit, Türkiye’yle de ilgili çeşitli araştırmalar yapıyor. Bunlardan biri de uluslararası yayın kaynakları olan Netflix ve Amazon'un elde etmiş olduğu sayısal değerler.

Araştırmada yer alan bilgiler şu şekilde:

Amazon
Amazon

IHS Markit’in yaptığı son araştırmalarına göre; abone sayısı paralı yayınlar için3.9 milyon. Bu da, Orta ve Doğu Avrupa toplamından daha fazla.

Ayrıca, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi GSM şirketlerinin, paralı TV platformlarının bulunduğu pazardaki paylarının yüzde 95’e ulaşmış durumda.

"Netflix, Türkiye'de amacına ulaşamadı"

Netflix
Netflix

Raporda yer alan bilgilere göre; Netflix, Türkiye pazarındaamacına ulaşamadı. Bunun temel sebebi ise şu:

2016’nın Kasım'ında piyasaya giren Netflix, Türk tüketicileri kolay bir şekilde platformlarına çekemedi. Bunda, nispeten artan fiyatı ve yeterli sayıda bulunmayan yerli içerik rol oynadı.

İnternet üzerinden yayın yapan paralı yayınların (OTT) dağılımları şöyle:

Turkcell % 43

Turkcell
Turkcell

Tivibu Go % 42

Tivibu
Tivibu

Netflix % 4

Netflix
Netflix

Vodafone % 3

Vodafone
Vodafone

Digitürk Play % 3

Digitürk Play
Digitürk Play

Diğerleri % 3

Blutv % 2

Blutv
Blutv
İnternet yayınları
İnternet yayınları

Netflix ve Amazon, Türkiye OTT (Over The Top Television) yayınlarına girmekte başarılı olamadı. Yerel grupların domine ettiği pazarda payları, sadece %5 olarak kaldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >