Çocuğunuz dilini çıkaramıyorsa dikkat!

Frenulum
Frenulum

Uzmanlar uyarıyor! Çocuklarınız şeker ya da dondurma yerken dilini çıkaramıyorsa dikkatli olun. Frenulum nedir? Frenulum nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuz konuşma bozukluğu yaşıyorsa, şeker ya da dondurma yerken dilini çıkaramıyorsa; sınırlı ve sıkı bir dil bağına sahip olabilir. Uzmanlara göre bu durum, hem fiziksel hem estetik sorunlara yol açabiliyor.

Frenulum nedir? Frenulum nasıl tedavi edilir?

Frenulum nedir?

                                    
                                    Diş etini, dudak, dil ve yanak arasında bulunan dokulara bağlayan yumuşak mukozaya frenulum (dudak, dil, yanak bağı) adı veriliyor.
Frenulum nedir? Diş etini, dudak, dil ve yanak arasında bulunan dokulara bağlayan yumuşak mukozaya frenulum (dudak, dil, yanak bağı) adı veriliyor.
Ağız içinde bulunuyor

                                    
                                    Frenulum genellikle üst ve alt ön kesici dişlerin arasında, dil altında ve ayrıca yanak ve arka dişlerin arasında konumlanabiliyor. Ağız içinde bulunan bu bağ dokularının sayısı da kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Neredeyse her bireyin dil altında yer alan bağ dokuları, üst ve alt orta dişlerin üzerinde de birden fazla bulunabiliyor.
Ağız içinde bulunuyor Frenulum genellikle üst ve alt ön kesici dişlerin arasında, dil altında ve ayrıca yanak ve arka dişlerin arasında konumlanabiliyor. Ağız içinde bulunan bu bağ dokularının sayısı da kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Neredeyse her bireyin dil altında yer alan bağ dokuları, üst ve alt orta dişlerin üzerinde de birden fazla bulunabiliyor.
Uzmanlar uyarıyor!

                                    
                                    Uzmanlar çocuk konuşma bozukluğu yaşıyorsa, şeker ya da dondurma yerken dilini ağzından çıkaramıyorsa dil ve dudak bağı problemlerinden şüphelenilmesi gerektiğini söylüyor.
Uzmanlar uyarıyor! Uzmanlar çocuk konuşma bozukluğu yaşıyorsa, şeker ya da dondurma yerken dilini ağzından çıkaramıyorsa dil ve dudak bağı problemlerinden şüphelenilmesi gerektiğini söylüyor.
Beslenme hareketlerini etkiliyor

                                    
                                    Gerektiğinden daha kalın ve daha büyük bir yapıya sahip olabilen dudak bağları, başta bebek ve çocukların olmak üzere çoğu kişinin yaşamını kötü yönde etkileyebiliyor. Dil altı bağı, bebeklerin emme, çocukların ise beslenme ve konuşma hareketlerini etkilerken dudak bağı diş eti çekilmelerine de zemin hazırlayabiliyor.
Beslenme hareketlerini etkiliyor Gerektiğinden daha kalın ve daha büyük bir yapıya sahip olabilen dudak bağları, başta bebek ve çocukların olmak üzere çoğu kişinin yaşamını kötü yönde etkileyebiliyor. Dil altı bağı, bebeklerin emme, çocukların ise beslenme ve konuşma hareketlerini etkilerken dudak bağı diş eti çekilmelerine de zemin hazırlayabiliyor.
Estetik sorunlar oluşturuyor

                                    
                                    Kalın ve büyük bir yapıya sahip olan dudak bağları, diş problemlerinin yanı sıra estetik sorunları da beraberinde getirebiliyor.
Estetik sorunlar oluşturuyor Kalın ve büyük bir yapıya sahip olan dudak bağları, diş problemlerinin yanı sıra estetik sorunları da beraberinde getirebiliyor.
Psikolojik problemlere neden oluyor

                                    
                                    Uzmanlar bu dokuların, dişlerin arasında distema (boşluk) oluşmasına ve dişlerin birbirinden ayrık çıkmasına yol açabildiğini söylüyor. Bu görüntü bozukluğu nedeniyle sosyal çevresinde farklılaşıp dışlanan çocuklar, psikolojik problemler yaşamaya başlıyor.
Psikolojik problemlere neden oluyor Uzmanlar bu dokuların, dişlerin arasında distema (boşluk) oluşmasına ve dişlerin birbirinden ayrık çıkmasına yol açabildiğini söylüyor. Bu görüntü bozukluğu nedeniyle sosyal çevresinde farklılaşıp dışlanan çocuklar, psikolojik problemler yaşamaya başlıyor.
Bağ dokuları mutlaka alınmalı

                                    
                                    Uzmanlara göre; özellikle üst ve alt dişlerin arasında konumlanan dudak bağları, bulundukları bölgeden uzaklaştırılmalı, ardından ise ortodontik diş teli tedavisi uygulanmalı. Dudak bağları alınmayan kişilerde diş teli uygulamaları yapılsa dahi, istenilen sonucun elde edilemeyeceğini belirten uzmanlar, dişler arasında birleşme sağlanamayacağını da söylüyor.
Bağ dokuları mutlaka alınmalı Uzmanlara göre; özellikle üst ve alt dişlerin arasında konumlanan dudak bağları, bulundukları bölgeden uzaklaştırılmalı, ardından ise ortodontik diş teli tedavisi uygulanmalı. Dudak bağları alınmayan kişilerde diş teli uygulamaları yapılsa dahi, istenilen sonucun elde edilemeyeceğini belirten uzmanlar, dişler arasında birleşme sağlanamayacağını da söylüyor.
Lazer tekniği çok daha avantajlı 

                                    
                                    Dudak bağı şikayetlerine, daha önceleri cerrahi operasyonlar önerilse de, bu problemler lazer tekniğiyle daha kısa sürede çözülmeye başlanmış durumda. Lazerle dudak bağı alımı anestezisiz, bıçak kesiği olmadan, kanamasız ve acısız bir şekilde yapıldığından; hem hasta hem hekim için daha hızlı ve oldukça konforludur. Çok kısa bir zamanda uygulanabilen lazer tekniği, cerrahi operasyonlara nazaran da daha kolay olup dikiş atılmasını gerektirmez. Lazer tekniği ayrıca uygulama sonrası daha az enfeksiyon riski taşır. Ancak bağın çok derinde yer alması durumlarında cerrahi operasyon da gerekebilir.
Lazer tekniği çok daha avantajlı Dudak bağı şikayetlerine, daha önceleri cerrahi operasyonlar önerilse de, bu problemler lazer tekniğiyle daha kısa sürede çözülmeye başlanmış durumda. Lazerle dudak bağı alımı anestezisiz, bıçak kesiği olmadan, kanamasız ve acısız bir şekilde yapıldığından; hem hasta hem hekim için daha hızlı ve oldukça konforludur. Çok kısa bir zamanda uygulanabilen lazer tekniği, cerrahi operasyonlara nazaran da daha kolay olup dikiş atılmasını gerektirmez. Lazer tekniği ayrıca uygulama sonrası daha az enfeksiyon riski taşır. Ancak bağın çok derinde yer alması durumlarında cerrahi operasyon da gerekebilir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >