Ders zili çalıyor ama yaz tatilinde sınıfta kaldık!

Yeni eğitim - öğretim yılı

Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim - öğretim yılının ilk ders ziline az bir süre kaldı. Peki öğrenciler ne kadar hazır? Eğitimciler karşılarında gerçek manada dinlenmiş öğrenciler görebilecekler mi? Yapılan araştırmalar bu konuda sınıfta kaldığımızı gösteriyor.

2018 - 2019 sezonu için ders zilinin çalmasına sadece 2 gün kaldı. Öğrenciler, yeni dönem için heyecanlı. Kimileri yeni başlangıçlar yapacak, kimileriyse aynı düzenlerine devam edecekler. Peki kaçı bu yeni dönem için hazır?

Areda Danışmanlık bu konuya değinip bir araştırma yaptı. Yapılan bu araştırmaya, "EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ HAZIRLIKLARI VE TATİL DEĞERLENDİRME" adı verildi.

Amaç; öğrencilerin yaz tatilini gerçekten dinlenerek ve verimli bir şekilde mi geçirdiler sorusuna yanıt bulmaktı. Bu kapsamda araştırmaya katılanlara bir dizi soru yöneltildi. Gelen yanıtların toplamında, öğrencilerin nasıl bir tatili hayatlarına uyguladıkları sonucuna ulaşılmış oldu.

Araştırma nasıl yapıldı?

                                    
                                    
                                    
                                    Araştırma, İstanbul’da yaşayan ve eğitim-öğretim hayatına devam eden 5-12. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında 978 kişi ile görüşüldü. 11 - 12 Eylül tarihlerinde saha çalışması tamamlanan araştırmada, CATİ Tekniği kullanıldı.
Araştırma nasıl yapıldı? Araştırma, İstanbul’da yaşayan ve eğitim-öğretim hayatına devam eden 5-12. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirildi. Araştırma kapsamında 978 kişi ile görüşüldü. 11 - 12 Eylül tarihlerinde saha çalışması tamamlanan araştırmada, CATİ Tekniği kullanıldı.
Katılımcılara sorulan sorular ve gelen sonuçlar

                                    
                                    
                                    Katılımcılara toplamda 8 soru soruldu. Gelen sonuçlar özelinden de öğrencilerin genel görüşlerine ulaşıldı. İşte o sorular ve verilen yanıtlar:
Katılımcılara sorulan sorular ve gelen sonuçlar Katılımcılara toplamda 8 soru soruldu. Gelen sonuçlar özelinden de öğrencilerin genel görüşlerine ulaşıldı. İşte o sorular ve verilen yanıtlar:
Yaz tatili boyunca herhangi bir sosyal-kültürel faaliyette bulundunuz mu?

                                    
                                    
                                    Öğrencilere, 'Yaz tatili boyunca herhangi bir sosyal-kültürel faaliyette bulundunuz mu?' sorusu yöneltildi. Evet cevabı veren kişi oranı % 32, kısmen cevabı veren kişi oranı % 54.5, hayır cevabı veren kişi oranı ise % 13.5 oldu.
Yaz tatili boyunca herhangi bir sosyal-kültürel faaliyette bulundunuz mu? Öğrencilere, 'Yaz tatili boyunca herhangi bir sosyal-kültürel faaliyette bulundunuz mu?' sorusu yöneltildi. Evet cevabı veren kişi oranı % 32, kısmen cevabı veren kişi oranı % 54.5, hayır cevabı veren kişi oranı ise % 13.5 oldu.
Yaz tatili boyunca televizyon, akıllı telefon uygulamalarına veya bilgisayar oyunlarına günde kaç saatinizi ayırdınız ?

                                    
                                    
                                    Bu soru için kullanılan şıklarda; 1-3 saat % 8, 4-6 saat %37.5, 6-8 saat % 32.4, 8 saatten fazlası %22.1 kişi oranına ulaştı.
Yaz tatili boyunca televizyon, akıllı telefon uygulamalarına veya bilgisayar oyunlarına günde kaç saatinizi ayırdınız ? Bu soru için kullanılan şıklarda; 1-3 saat % 8, 4-6 saat %37.5, 6-8 saat % 32.4, 8 saatten fazlası %22.1 kişi oranına ulaştı.
Yaz tatili boyunca kitap okudunuz mu?

                                    
                                    
                                    'Yaz tatili boyunca kitap okudunuz mu?' sorusuna gelen evet cevabı oranı %28.4 olurken hayır cevabı ise %71.6 ile rekor kırdı.
Yaz tatili boyunca kitap okudunuz mu? 'Yaz tatili boyunca kitap okudunuz mu?' sorusuna gelen evet cevabı oranı %28.4 olurken hayır cevabı ise %71.6 ile rekor kırdı.
Okulun açılacağı son zamanlarda okul dönemini özlediğinizi hissetiniz mi?

                                    
                                    
                                    Okulu özleyip özlemediği sorulan öğrencilerin çoğunluğu %52.6 ile kısmen yanıtını verirken bu şıkkı % 34.6 ile hayır takip etti. Evet yanıtını ise % 12'lik bir kesim kullandı.
Okulun açılacağı son zamanlarda okul dönemini özlediğinizi hissetiniz mi? Okulu özleyip özlemediği sorulan öğrencilerin çoğunluğu %52.6 ile kısmen yanıtını verirken bu şıkkı % 34.6 ile hayır takip etti. Evet yanıtını ise % 12'lik bir kesim kullandı.
Yeni eğitim-öğretim dönemine kendinizi hazır hissediyor musunuz?

                                    
                                    
                                    Öğrencilere, 'Yeni eğitim-öğretim dönemine kendinizi hazır hissediyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Öğrencilerin çoğunluğu %41.2 ile kısmen yanıtını verdi. Bu şıkkı, % 30.4 ile evet ve %28.4 ile hayır takip etti.
Yeni eğitim-öğretim dönemine kendinizi hazır hissediyor musunuz? Öğrencilere, 'Yeni eğitim-öğretim dönemine kendinizi hazır hissediyor musunuz?' sorusu da yöneltildi. Öğrencilerin çoğunluğu %41.2 ile kısmen yanıtını verdi. Bu şıkkı, % 30.4 ile evet ve %28.4 ile hayır takip etti.
Tatilin erken bittiğini düşünüyor musunuz?

                                    
                                    
                                    Evet cevabının rekor kırdığı tek soru, 'Tatilin erken bittiğini düşünüyor musunuz?' oldu. Öğrenciler, % 61.4 ile evet yanıtını verdi. Evet'i, %28.6 ile kısmen ve %10 ile hayır takip etti.
Tatilin erken bittiğini düşünüyor musunuz? Evet cevabının rekor kırdığı tek soru, 'Tatilin erken bittiğini düşünüyor musunuz?' oldu. Öğrenciler, % 61.4 ile evet yanıtını verdi. Evet'i, %28.6 ile kısmen ve %10 ile hayır takip etti.
Eğitim-öğretim dönemi başlamadan okul dönemine dair hedeflerinizi belirlediniz mi?

                                    
                                    
                                    'Eğitim-öğretim dönemi başlamadan okul dönemine dair
hedeflerinizi belirlediniz mi?' sorusuna %42.4'lük bir kesim kısmen yanıtını, %30.3'lük kesim hayır yanıtını verirken yalnızca %27.3'lük bir kısım evet yanıtını verdi.
Eğitim-öğretim dönemi başlamadan okul dönemine dair hedeflerinizi belirlediniz mi? 'Eğitim-öğretim dönemi başlamadan okul dönemine dair hedeflerinizi belirlediniz mi?' sorusuna %42.4'lük bir kesim kısmen yanıtını, %30.3'lük kesim hayır yanıtını verirken yalnızca %27.3'lük bir kısım evet yanıtını verdi.
Sizce sınavlar nasıl olmalı?

                                    
                                    
                                    Son soru sınavlara yönelik oldu. 'Sizce sınavlar nasıl olmalı?' sorusu yöneltilen öğrenciler, test şıkkına %70.2 oranında yüksek bir yönelim sağladı. Onu, %20.5 ile yazılı ve % 9.3 ile sözlü takip etti.
Sizce sınavlar nasıl olmalı? Son soru sınavlara yönelik oldu. 'Sizce sınavlar nasıl olmalı?' sorusu yöneltilen öğrenciler, test şıkkına %70.2 oranında yüksek bir yönelim sağladı. Onu, %20.5 ile yazılı ve % 9.3 ile sözlü takip etti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / AREDA DANIŞMANLIK