Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı açıkladı

Diş fırçalamak en temel alışkanlıklarımızdan birisi. Bu alışkanlığımıza oruç tutarken de devam edebilecek miyiz?
Diş fırçalamak en temel alışkanlıklarımızdan birisi. Bu alışkanlığımıza oruç tutarken de devam edebilecek miyiz?

Ramazan ayında orucu bozan ya da bozmayan durumlar hep merak edilmiştir. Bunlardan biri de "Diş fırçalamak orucu bozar mı?" sorusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda güvenilir kaynak olarak araştırılıyor. Diş fırçalamak orucu bozar mı? ve oruçluyken diş fırçalanır mı? soruları için Diyanet'ten açıklama geldi. İşte detaylar...

Ramazan ayında en çok merak edilen şeylerden biri de; "Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı?" sorusu.

Diyanet tarafından resmi açıklama geldi. İşte o açıklama!

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Oruç tutan kişiler iftar ve sahurdan sonra kişisel bakımlarını genellikle sabah saatlerine bırakmayı tercih ederler. Ancak bu kişiler oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? diye de merak içindedirler. Oruç tutacak olan vatandaşların Alo Fetva hattına sıkça sordukları soruların başında yer alan bu soruya Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi açıklama geldi. Peki, oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? İşte Diyanet açıklaması...

Diyanet İşleri Başkanlığının konu ile ilgili yaptığı açıklamaya göre orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan uzak tutarak mahrum bırakmaktır. Kişi oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek olan her davranış orucu bozar. Yemek ve içmek ayrıca yenilip içilmesi alışkanlık olan her şeyi kapsamı içine alır. Diş fırçalamak yeme içme kapsamına girmediği için diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak diş macununun ya da suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve bu sebeple orucun bozulduğu her gün için orucun kazası gerekir. Eğer orucunuzun bozulması konusunda hassas davranıyorsanız bu durumda orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsak vaktinden önce ve iftardan sonra fırçalanması çok daha uygun olur. Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozmaz.

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz!

                                    Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.' ifadeleri kullanıldı.


.
Diş fırçalamakla oruç bozulmaz! Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre; Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.' ifadeleri kullanıldı. .
Dikkat!

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Diyanet, aynı zamanda da diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulacağının ve kazasının gerektiğinin açıklamasını yaptı.
Dikkat! Diyanet, aynı zamanda da diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde orucun bozulacağının ve kazasının gerektiğinin açıklamasını yaptı.
İmsak öncesi ya da iftar sonrası fırçalayın 

                                    
                                    
                                    
                                    Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak; dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olacaktır.
İmsak öncesi ya da iftar sonrası fırçalayın Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak; dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olacaktır.
Oruçken ağız kokusundan nasıl kurtuluruz?

                                    Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Böyle bir imkân yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir. İyi bir ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, bütün görünen görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmeli.
Oruçken ağız kokusundan nasıl kurtuluruz? Dişler fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Böyle bir imkân yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir. İyi bir ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, bütün görünen görünmeyen iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az 2 dakika fırçalanmalı ve temizlenmeli.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >