Dünyaca ünlü markanın tepki çeken kazağı geri toplandı

Gucci'nin tepki çeken kazağı.
Gucci'nin tepki çeken kazağı.

Dünyaca ünlü moda devi olan Gucci ABD'de siyahları aşağılayan kar maskesi görünümlü bir kazak üretti. Çok sayıda tepki çeken bu kazak için marka özür diledi ve satıştan kaldırdı.

Dünyanın en pahalı ve önde gelen markalarından olan Gucci, son tasarımıyla oldukça tepki çekti.Ağız bölgesinde dudak şekli çerçeveli geniş bir boşluk bırakılan tasarım, siyahları aşağılamak için kullanılan sembollerden biri olan yüzünü siyaha boyama girişimini çağrıştırdığı için tepki çekti.

Irkçılıkla suçlandı

Moda devi, Afrika kökenli Amerikalıları karikatürize etmek için yüzünü siyaha boyama ya da maske takma anlamına gelen ırkçı "blackface" (kara surat) akımını özendirmekle suçlandı. Tasarımlar "Binlerce yıldır Haute Couter yapan bir markada siyah yüz ve "Bu aşırı dramatik kırmızı dudaklar ve siyah yüz tasarımı iğrenç" gibi yorumlar aldı.

Özür diledi

Gucci, kazakla ilgili eleştirilerin gelmesi üzerine açıklama yaparak özür diledi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • "Gucci 'balaclava jumper' tipi kazağın neden olduğu hata yüzünden en derin özürlerini sunar. Parçanın derhal bütün online ve diğer mağazalardan kaldırıldığını garanti ederiz.Çeşitliliğin tam da desteklenecek, saygı duyulacak ve aldığımız her kararın ön saflarında yer alması gereken temel bir değer olduğunu düşünüyoruz.''

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >