Dünyaca ünlü şefken dil kanseri olan adam: Grant Achatz

3 Michelin yıldızı sahibiyken dil kanseri olan ve tedavi sürecinde bile işini tutkuyla yapmaya devam eden şef Grant Achatz’ın başarılı ve bir o kadar da zorlu hikayesini sizler için derledik.

Grant Achatz 1974 yılında ABD’de dünyaya geldi. Çocukluğunda mutfaklarda vakit geçirmeyi seven Achatz, ABD’nin en iyi aşçılık okullarından olan Cullinary Institute of America’da eğitimini tamamladı. Ailesinin restoran işletmesi ve yaptığı işe büyük emekler harcaması nedeniyle kariyerinde hızlıca yükselme şansı buldu.

Bir şefin başına gelebilecek en kötü hastalık onu pençeleri arasına aldı.
Bir şefin başına gelebilecek en kötü hastalık onu pençeleri arasına aldı.

Beyaz leke hayatının seyrini değiştirdi

Ünlü şefin -daha sonradan tüm dünyada adını duyuracak Alinea isimli restoranı açmadan bir sene önce- dilinde beyaz bir leke çıktı. Hastaneye gittiğinde doktor Achatz’ın dilini ısırdığı için yara çıktığını ve önemsememesi gerektiğini söyledi. Fakat aradan geçen yıllara rağmen dilindeki lekenin büyümesi ve acı vermesi nedeniyle yapılan detaylı muayene Achatz’ın 4. dereceden dil kanseri olduğunu ortaya çıkardı.

Doktorlar Achatz’ın dilini keseceklerini ve bu şekilde en fazla 2 yıl daha yaşayabileceğini söyledi. Achatz bunları duyduğunda 32 yaşında ve elinde 3 Michelin yıldızı bulunan genç bir adamdı. Grant'ı üzen şey en fazla 2 yıl ömrü olmasından çok bir daha yediği ve yaptığı yemeklerden tat alamayacağıydı.

Dil kanserine rağmen işinin başında saatlerce çalışmaya devam etti.
Dil kanserine rağmen işinin başında saatlerce çalışmaya devam etti.

Tat almamak genç şefin yemek yapmasını engelleyemedi

Tam bu esnada Chicago Üniversitesi, deneysel bir tedavi üzerinde çalıştıklarını ve Grant'ın hastalığını tedavi edilebileceklerini söyledi. Hemen teklifi kabul eden Achatz kemoterapi ve diğer ağır tedavilerin olduğu zor bir sürece girdi. Achatz hem kanserle mücadele ediyor hem de günde 20 saat çalışıyordu. Bu arada yapılan tedavi, onun tat alma duyusunun azalmasına ve bir süre sonra yok olmasına neden oldu. Bu durum nedeniyle karalar bağlamak yerine tüm yemeklere konacak malzemeleri ölçülendiren ve bu şekilde çalışan Achatz uğruna intihar edenlerin olduğu Michelin yıldızlarını tat almadan da koruyarak inanılmaz zor bir iş başardı.

"Ağzımda kum var gibi hissediyordum"

Achatz o zamanlar bir avuç tuzu ağzına attığını ama ağzının kum doluymuş gibi hissettiğini söylüyordu. Grant Achatz’ın tedavisi başarılı bir şekilde sürüyordu. Bir gün içtiği kahvenin çok şekerli olduğunu arkadaşına söylediğinde, tat almaya başladığını da fark etmiş oldu. Sonrasında hızlıca eski haline gelen ve sağlığına kavuşan Achatz bugün bilinen en genç ve en iyi şefler arasındaki yerini korumaya devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >