Dünyanın ilk hava saldırısı Osmanlı'ya karşı yapıldı

hava saldırısı
hava saldırısı

Dünya tarihindeki ilk hava saldırısı, İtalya tarafından bir Osmanlı toprağı olan Trablusgarp'a karşı düzenlendi.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından fiilen kullanılan hava araçları, İkinci Dünya Savaşı’nda belirleyici unsur olmuştur. Günümüzde de ordular içerisinde en etkili kuvvet, hava araçları (uçak, helikopter, drone vd.) olarak öne çıkmaktadır. Peki tarihin ilk hava saldırısının nereye ve hangi savaşta yapıldığını merak ediyor musunuz?

1911 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Trablusgarp vilayeti, Trablusgarp, Fizan ve Sirenayka adlı üç bölgeden oluşan, şu anki Libya’nın olduğu toprakları oluşturmaktadır. Birinci Balkan Savaşı’nda 4 ülkenin saldırması sonrası Osmanlı, birçok cephe açarak savaşta savunma pozisyonuna geçmiştir. Askeri ve ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği bir dönemde gerçekleşen bu savaşa, ülke topraklarının güneyindeki Trablusgarp’taki hareketlenmeler eklenmiştir.

İtalya’nın bu topraklarda hak iddia etmesi, savaş halinde olan Osmanlı’yı zora sokmuş, İtalya ile görüşmek istese de bu talep İtalyanlarca kabul görmemiştir.

Trablusgarp Savaşı sırasında keşif uçuşu yapan bir savaş uçağı.
Trablusgarp Savaşı sırasında keşif uçuşu yapan bir savaş uçağı.

Tarihteki ilk hava saldırısını İtalya düzenledi

1911 yılında Osmanlı’ya karşı saldırıya geçen İtalya, 23 Ekim’de Osmanlı toprakları üzerinde uçarak tarihteki ilk keşif uçuşunu gerçekleştirmiştir. Tarihin ilk hava saldırısı da yine Trablusgarp Savaşı kapsamında gerçekleşmiştir.

1 Kasım günü Etrich Taube model bir uçakla Libya'daki Osmanlı kuvvetlerine karşı bir hava saldırısı düzenleyen İtalya, dünyanın ilk hava saldırısını düzenlemiştir.

Trablusgarp'taki Osmanlı askerleri.
Trablusgarp'taki Osmanlı askerleri.

Savaş sırasında İtalya'nın hava araçlarına karşı çaresiz kalan Osmanlı askerlerinin karadan tüfek atışıyla bir uçağı düşürdüğü de tarih notlarında yerini almıştır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >