Erdoğan Sıcak'ın ölüm nedeni belli oldu

Bugün sabah saatlerinde vefat eden ünlü tiyatro oyuncusu Erdoğan Sıcak'ın KOAH hastası olduğu öğrenildi.
Bugün sabah saatlerinde vefat eden ünlü tiyatro oyuncusu Erdoğan Sıcak'ın KOAH hastası olduğu öğrenildi.

'Felaket Tellalı' lakabı ile tanınan Onur Akay, Uzun süredir yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilen ünlü sanatçı Erdoğan Sıcak'ın vefat haberini duyurdu. KOAH hastası olduğu bilinen sanatçının ölüm sebebinin de bu olduğu öğrenildi. KOAH nedir? Belirtileri nelerdir? Kronik bir hastalık olduğu bilinen KOAH, ölümcül bir hastalık mı?

Türk sineması ve tiyatrosununönemli isimlerinden Erdoğan Sıcak, yıllardır muzdarip olduğu KOAH hastalığının artması sebebiyle geçtiğimiz pazartesi günü hastaneye kaldırılmıştı. 8 gündür yoğun bakımda tutulan sanatçının vefat ettiği öğrenildi.

Erdoğan Sıcak'ın Haluk Bilginer ile son kez kamera önüne geçtiği Şahsiyet dizisi.
Erdoğan Sıcak'ın Haluk Bilginer ile son kez kamera önüne geçtiği Şahsiyet dizisi.

79 yaşında hayata gözlerini yuman başarılı Erdoğan Sıcak, son olarak başrolünde Haluk Bilginer'in yer aldığı internet dizisi Şahsiyet'te oynamıştı.

KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın kısaltmasıdır.
KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın kısaltmasıdır.

KOAH hastalığı nedir?

KOAH, sigara, evlerde ısınma ve yemek pişirme amacıyla kullanılan çeşitli bitkisel, hayvansal kaynaklı yakıtlar (özellikle de kırsal kesimde kullanılan tezek) gibi zararlı maddelerin uzun süreli solunmasına bağlı olarak akciğer ve hava yollarında oluşan iltihabi kronik (müzmin) bir hastalıktır.

KOAH’ta, kronik bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti (amfizem) sonucu hava akımında kısıtlanma görülür. Hava akımındaki azalma daima ilerleyicidir.

KOAH hastalarında hava yollarındaki daralma nedeniyle havanın giriş çıkısı rahat bir şekilde sağlanamaz.

Hava yollarındaki daralma, nefes verirken daha belirgindir ve hava daralmış olan hava yollarından geçerken adeta ıslık sesine benzer bir ses duyulur.

Kronik Bronşit nedir?

Birbirini takip eden 2 yıl boyunca, yılın en az 3 ayı devam eden öksürük ve balgam çıkarma ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Bronşlarda iltihabi reaksiyon ve daralma vardır ve akciğerlerdeki balgam üretimindeki artma bronşların daha da fazla daralmasına yol açar.

Bu durumun verem ya da başka bir akciğer hastalığına bağlı olup olmadığının araştırılması gerekir.

KOAH ölümcül bir hastalık mı?

Sigara içenlerle eski tiryakilerin enyaygın risk grubunu teşkil ettiği KOAH'ın (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı), aynı zamanda akciğer kanserine de yol açtığı, bu yüzden KOAH hastalarının kanserriskine karşı düzenli taramadan geçirilmeleri gerektiği bildirildi.

KOAH'ın ölüm nedenleri arasında akciğerkanserini geçtiği ve bu hastalığın ileri evrelerde akciğer kanserinin yanı sıra solunum yetmezliği yüzünden ölümlere yol açtığı biliniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >