Fatih'in 'Notre Dame' hayali konuşuluyor

Fatih Sultan Mehmet'in hayali, Notre Dame Katedrali'ne sancak dikmekti.
Fatih Sultan Mehmet'in hayali, Notre Dame Katedrali'ne sancak dikmekti.

Fransa'nın 856 yıllık tarihiyle turizm merkezi olan ve hala yapım aşaması devam eden Notre Dame Katedrali dün yandı. Dünyanın gözü önünde küle dönüşen Katedral ile ilgili gündeme gelen haberlerden birisiyse Fatih Sultan Mehmet'in hayali oldu. Fatih'in Kızıl Elma hayali, Notre Dame’ın çan kulelerine sancak dikmekti. Ancak bu hayal gerçekleşemedi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ve 856 yıllık olan Notre Dame Katedrali dün tüm dünyanın gözü önünde yandı. Nedeni hala bilinmeyen bir sebepten dolayı çıkan yangın 8.5 saat sürdü. Yangın sabah saatlerine doğru kontrol altına alındı ancak tarihi yapı kullanılmaz bir hale geldi. Yangını söndürmeye gelen itfaiye ekiplerinden 8 kişi yaralandı ve 2 kişinin durumunun da ciddi olduğu söylendi. Katedralin yanmasının ardından da Fatih Sultan Mehmet'in Kızıl Elma hayali gündeme geldi.

Fatih'in hayali

Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla bilinen, yazar ve gazeteci Murat Bardakçı'nın yazısına göre;

''Gedik Ahmed Paşa’nın Fatih’in emri ile 1480’de İtalya’nın güneyindeki Otranto’ya yaptığı sefer, hükümdarın o zamanlar 'Kızıl Elma' diye bilinen Roma’ya hakim olma planının ilk aşamasıydı. Yıldırım Bayezid’in ''Atıma, yemini Roma’daki Sen Piyer Kilisesi’nin mihrabında yedireceğim'' dediği biliniyordu ve Fatih’in de o zamana kadar Roma’da nihayet bulan Kızıl Elma'nın sınırını Paris’e kadar uzatıp Notre Dame Katedrali’nin kulelerine kendi sancağını dikmekten söz ettiği duyulmuştu. Ancak Fatih'in hayali gerçek olmadı.''

Notre Dame Katedral'inin yanması Osmanlı zamanında ortaya çıkan Kızıl Elma hayalini gündeme getirdi.
Notre Dame Katedral'inin yanması Osmanlı zamanında ortaya çıkan Kızıl Elma hayalini gündeme getirdi.

Katedral nasıl yandı?

Yangının çıkışından itibaren bunun bir saldırı olup olmadığı sorusu tüm dünyada sorulmaya başlandı. Paris savcısının yaptığı bir açıklama var, ilk bulguların herhangi bir kundaklama veya saldırı olmadığı ve buradaki çalışma restorasyon çalışmaları nedeniyle bu yangının çıkmış olabileceği ilk bulguların bunu gösterdiği ve bu bulgular üzerinde durduklarını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >