GZT, Çernobil faciasının yaşandığı bölgede

Arşiv
Arşiv

Reaktör kazası sonrası harabeye dönen Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali ve bir zamanlar Nükleer Santralde çalışanların kaldığı, şimdilerde hayalet şehir olarak adlandırılan Pripiat izlenimleri anbean birinci ağızdan GZT Instagram Stories’te paylaşıldı.

Tarihler 26 Nisan 1986’yı gösterdiğinde Çernobil Nükleer Santrali'nin 4. reaktöründe, 01:24'te büyük bir patlama meydana geldi. Patlamayla birlikte 31 kişi yaşamını yitirdi.

Çernobil Nükleer Santrali
Çernobil Nükleer Santrali
  • Patlamanın ardından radyasyondan yoğun oranda etkilenen 30 kilometre çapındaki alan belirlenerek bu bölgelerden 135.000 insan uzaklaştırıldı ve yaşam alanları boşaltıldı. Reaktör binası 410.000 m3 çimento ve 7.000 ton çelik kullanılarak gömüldü. 5.300.000 insana, tiroid bezini iyot açısından doygunluğa ulaştırarak radyoaktif iyodun tiroid bezi tarafından alımını mümkün olduğunca engellemek için potasyum iyodür tabletleri dağıtıldı, radyasyon bulaşı olan yiyeceklerin tüketimi yasaklandı.

4000 çocukta kanser vakası

Felaketin etkilerinin en yoğun olarak görüldüğü ülkeler Ukrayna, Rusya ve Belarus'ta 2004 yılına kadar 18 yaş altı 4000 çocukta tiroit kanseri vakası görülmüştür.

Resmi raporlar, ölümcül kanser vakalarının sayısını 9.000 olarak hesaplıyor.

. Bilim adamları, 30.000 ile 60.000 arasında insanın Çernobil’in sebep olduğu kanser türlerinden dolayı öleceğini tahmin ediyor.
. Bilim adamları, 30.000 ile 60.000 arasında insanın Çernobil’in sebep olduğu kanser türlerinden dolayı öleceğini tahmin ediyor.

GZT Çernobil ve Pripiat'ta

GZT seyahat editörü Recep Çelik Çernobil turuna katıldı, bölgeye dair izlenimlerini anbean GZT Instagram hesabı Stories’te paylaştı.

GZT seyahat editörü Recep Çelik, Çernobil’e varmadan önce nükleer patlamaya ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Çelik, Çernobil bölgesine gitmek için 3 arama noktasından geçildiğini kontrol noktasında görevli olan askerlerin pasaport kontrolü yaptığını belirtti.

Recep Çelik
Recep Çelik

Çelik, Çernobil Nükleer Santrali çalışanları için kurulan Pripiat şehrine dair de bilgiler verdi.

“Çernobil reaktöründe yemek yasak”

Çelik, paylaştığı storieslerde Çernobil bölgesindeki yasaklara dair bilgiler verdi. Çernobil bölgesinde dışarı yemek yemenin yasak olduğunu belirten Çelik, araçların içinde bazı bazı binalarda yemek yeminin yasak kapsamında olmadığını söyledi. Çelik şunlrı kaydetti:

  • "Bölgede yere çanta koymanız, oturmanız, 10 km’lik alana girince maskesiz hava almanız bile yasak, arkadaşlarınızla gereksiz temas kurmanız yasak, yere yaslanmanız yasak, karı, toprağı her hangi bir direği tutmanız yasak zira her yerde halen partükiller var bunlar sizi kanser edebilir"

Tura katılanlara form imzalatıldığını belirten GZT seyahat editörü Recep Çelik, formda yazanların bölgede, bölgeden çıktıktan sonra kanser olduğunuzda hiçbir sorumluluğun kabul edilmediğine ilişkin olduğunu belirtti.

Çernobile girişte pasaportla birlikte polislere gösterilen vize kağıdının görseli
Çernobile girişte pasaportla birlikte polislere gösterilen vize kağıdının görseli

Önce Çernobill Nükleer Santral’ini gezen Çelik, daha sonra Santralde yaşayanlar için kurulan Pripiat kasabasına giderek, deneyimlerini kendine has uslübuyla GZT takipçileriyle paylaştı.

İşte Recep Çelik’in Çernobil ve Pripiat günlüğü

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >