İlber Ortaylı: 'Tarihle uğraşan adam lisan bilmeli'

Prof. Dr. İlber Ortaylı
Prof. Dr. İlber Ortaylı

Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürk Sempozyumu'na katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitimli ve dayanıklı bir ordu olduğunu anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün ev sahipliğinde Atatürk Sempozyum'u düzenlendi. Sempozyuma Prof. Dr. İlber Ortaylı ve farklı illerden üniversite öğrencileri katıldı.

Sempozyumda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dünyanın Gözünde Atatürk ve Türk Aydınlanması başlıklı bir konuşma yaptı, ardından da öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ortaylı konuşmasında, Atatürk'ün askeri hayatı, İstiklal Savaşı, 1. ve 2. Dünya Savaşları'na değindi.

'Sandviççi dükkanı gibi özel okul açılıyor'

İlber Ortaylı katıldığı sempozyumda özel okullara karşı olmadığını söyledi.
İlber Ortaylı katıldığı sempozyumda özel okullara karşı olmadığını söyledi.

Öğrencilerin tarih alanında nasıl araştırma yapması konusuna ilişkin soru üzerine Ortaylı şunları anlattı:

"Benim bildiğim Türkiye'de şöyle bir şey var. Efendim diyor; 'Çok lisan biliyormuş' diyor. Şimdi çok lisan bilmek bir şey değil. Tarihle uğraşan adam lisan bilir. Dil bilmesi de şart değil, yeterince bil. Bu fizikçilik, hekimlik, mühendislik gibi bir dal değil. Çünkü bunlarda İngilizce okunuyor sırf beynelmilel literatür. Bizim dalımızda maalesef herkesin çok değişik dillerde okuması lazım, mesleğe göre. Okuma yapmak yeter biraz konuşmak falan ama çok bilmek gerek. Ona hazırlanmanız lazım ve mukayeseli okumanız lazım, onu elinizdeki aletlerle yapamazsınız.

İlber Ortaylı Türkiye'nin en iyi tarihçisi olarak nitelendiriliyor
İlber Ortaylı Türkiye'nin en iyi tarihçisi olarak nitelendiriliyor

'Türk Silahlı Kuvvetleri en eğitimli en dayanıklı ordu '

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği askeri operasyonlarla ilgili soru üzerine Ortaylı, "Onu hükümet bize sormuyor zaten, nasıl politika izleyeceğini. Yalnız Türk Silahlı Kuvvetleri bu savaşa katılanların içinde en eğitimli en dayanıklı ordudur. Çünkü bu Amerikan ordusunu ben ikinci cihan harbindeki ordu olduğu kanaatinde değilim. Bitmiş o devir bitmiş. Arada bir takım olaylar geçti. Yanlış politikalar izlendi vesaire. Burada en ciddi gidenler yapısı itibariyle bizimkiler" şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >