İlk kez yurtta yaşayacak olanlara öneriler

Öğrenci Yurdu
Öğrenci Yurdu

Uzun süren yorucu ve stresli bir sınav periyodunu geride bırakan öğrencileri yeni bir macera bekliyor. Belki başka bir şehir, bam başka insanlar yepyeni bir hayat. Başka şehirlerde okuyacak olanlar için ise ayrı bir heyecan söz konusu tabi.

Öğrencilerin, yabancı bir şehre gittikleri ilk yıllarda yaşamak için tercih ettiği yegane yerlerin başında yurtlar geliyor. Yurtların çeşitliliği öğrencileri seçim yaparken daha dikkatli olmaya itiyor. Ailelerinden ayrıldıkları bu ilk yıl için yerleşim yeri olarak hem daha çok arkadaş edinmek hem de yabancı bir şehre daha kolay uyum sağlamak adına yurtlar bir numaralı tercihler arasında yer alıyor.

1) Kalacağınız yurdu kataloglardan veya fotoğraflardan seçmeyin

Mutlaka kalacağınız odayı gördükten sonra kayıt yaptırmalısınız. Kalacağınız odanın temizliğinden, havalandırmasından ve güvenliğinden emin olmalısınız. Ayrıca kişisel beklentilerinizle de uygunluğunu test etmelisiniz. Örneğin, trafik gürültüsünden hoşlanmıyorsanız caddeye bakan bir odayı tercih etmemelisiniz.

2) Yasal ve denetlemesi olan yurtlar tercih edin

Çok beğendiğiniz bir yurda kayıt yaptırmak üzere olabilirsiniz fakat kayıt yaptırmadan önce mutlaka yurdun yasal bir işletme olup olmadığını teyit etmelisiniz. Aksi takdirde dönem içerisinde yurdunuzun karşılaşacağı yasal prosedürler sizi de son derece mağdur edebilir.

3) Kalacağınız yurdun lokasyonuna dikkat edin

Yurt seçiminde en önemli kriter, yurdun nerede olduğudur. Nereye giderseniz gidin en sonunda yurda döneceğiniz için konumunuzu en iyi şekilde belirlemeniz gerekiyor. Yurdun öncelikle okula yakın olması veya kolay ulaşım sağlayabilmeniz gerekiyor.

4) Okullar açılmadan kalacağınız yeri mutlaka belirleyin

Kayıt işlemleri ve yurda yerleşme süreci için okulların açılmasını bekliyorsanız yanlış bir kanıda olduğunuzu belirtmemiz gerekir. Üniversite kayıtlarını hemen ardından pek çok yurtta yoğunluk yaşanmaya başlıyor. Öğrenciler, istedikleri odalarda uygun avantajlarla kalabilmek için bir an önce yurtlara başvuruyor.

5) Hijyen ve yemeklere dikkat edin

Pek çok insanın bir arada kaldığı mekanlarda hijyen ekstra bir önem arz etmektedir. Yurtlar da bu mekanların başında yer alıyor. Öğrencilerin bir arada kaldığı yurtlarda belirli hijyen standartlarının sağlanması gerekiyor. Hijyen konusunu sadece temizlik anlamında değil yemekler açısından da değerlendirmeniz gerekiyor. Yemeklerin hijyenik, sağlıklı ve lezzetli olması oldukça önemli bir kriter.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >