İstanbul'da kurban nerede kesilir, nerede satılır? 2018 İstanbul kurban kesim yerleri

Kurban
Kurban

İstanbul'da kurbanlık hayvanlar nerede satılır? İstanbul için kurban kesim yerleri neresi? 2018 Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı, vatandaşlar kurban alacakları ve kestirecekleri yeri, arama telaşına girdi. Sizler için İstanbul'daki kurban satış ve kesim yerlerini derledik. İşte detaylar…

Kurban Bayramı için sayılı günler kaldı. Valilik ve belediyelerce belirlenen kurban satış noktaları dolmaya başladı. İstanbul için kurbanlık hayvanlar şehre girmeye başladı. İstanbul'a akın eden kurbanlık sahiplerinin adresleri arasında en büyük kurban pazarlarının kurulduğu Sultangazi, Başakşehir ve Büyükçekmece var. Kurban pazarlarına vatandaşın ilgilisi satıcıların yüzünü güldürmeye başladı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban kesimi ve satışı yine belediyelerin kontrolü altında yapılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, Ataşehir, Başakşehir ve Eyüp ilçelerinde hizmet veren modern Kurban Satış ve Kesim alanlarına Pendik, Avcılar ve Sancaktepe'de 3 yeni tesisi daha ekledi.


İstanbul'daki kurban kesim yerlerini öğrenmek için tıklayınız….


Kapasite iki kat arttırıldı
2015 yılında 4 bin 836'ı büyükbaş ve bin 400'ü küçükbaş olmak üzere 6 bin 236 olan toplam kesim kapasitesi ile hizmet verilirken, yeni hizmete alınan tesislerle 10 bin 696'sı büyükbaş ve bin 700'ü küçükbaş olmak üzere toplam 12 bin 396 kesim kapasitesine ulaşılacak.

Modern Kurban Satış ve Kesim Alanları
Modern Kurban Satış ve Kesim Alanları


İstanbul'un En Büyük Kurban Satış ve Kesim Merkezi Sultangazi'de

Sultangazi Belediyesi, İstanbul'un en büyük Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni bu yıl da hizmete sundu. 220 bin metrekare alan üzerine kurulan merkezdeki 700 çadırda Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen hayvanlar satışa sunuluyor.


Sultangazi Belediyesi, Kurban Bayramı nedeniyle Esentepe Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası'nın yanında İstanbul'un en büyük Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni oluşturdu. Anadolu'nun değişik bölgelerinden gelen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar bu merkezde görücüye çıkıyor.


Kurban kesim alanları
Merkezde, 4 bin küçük ve büyükbaş hayvan kesilebilecek. Kurban kesim alanına otomatik kesim konteynerleri konuldu ve beton zeminle kaplandı. Kesim yerleri kapalı alanlarda, kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturuldu. Gerekli ışıklandırma, ses ve havalandırma tertibatları ile su tesisatları kuruldu.


Sultangazi Belediyesi Kurban Satış ve Kesim Merkezi'nin özellikleri:
Kurban Satış ve Kesim Merkezi 220 bin metrekare alan üzerine yapıldı.
Merkeze idari, dinlenme ve karantina çadırlarıyla birlikte toplam 700 çadır kuruldu.
Kurban Satış ve Kesim Merkezi 20 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasiteli.
Merkezde sürekli veteriner bulunduruluyor.
Merkezde günlük 4 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesilebiliyor.
Kesim Yerleri kapalı alanlarda kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturuldu.
Merkezde kurban satış ve diğer donatı alanlarına gerekli ışıklandırma, ses ve havalandırma tertibatları ile su tesisatları kuruldu.
Kesim alanının zemini beton zeminle kaplandı.
Ücretsiz internet (wi-fi) hizmeti veriliyor.
1.500 araçlık otopark yapıldı.
3 mescit ve 4 adet kafeterya yer alıyor.
Banyo ve WC'ler kuruldu.
Kesim yerlerine sıkı denetim

209'u satış yeri ve 583'ü kesim yeri olmak üzere toplam 792 adet Kurban Hizmetleri Komisyonu onaylı kurban satış ve kesim yerlerinin denetlenmesi amacıyla, Veteriner Hekim, Veteriner Teknisyen ve Zabıtadan oluşan 12 denetim ekibi oluşturuldu. Bu çalışmalar kapsamında gerekli standartlar, hijyen koşulları ve yasal yükümlülükler denetlenecek.


Uygunsuz yerde kurban kesmenin cezası 186 TL
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, umuma açık yerlerde kurban kesmenin cezasını belirledi.
2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince yasak olan yerlerde kurban kesimi yapacak olanlara uygulanacak cezalar şöyle:
"Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 186 TL. Konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 157 TL. Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 46 bin 501 TL idari para cezası uygulanacak."
Vatandaşlar uygunsuz yerde ve hijyenik olmayan koşullardaki kurban kesimlerini 181 hatlı telefona ihbar edebilecek.
Satıcılar fiyatların geçen yıla göre fazla artmadığını belirterek, canlı hayvanın kilogram fiyatının 15 ile 22 lira arasında değiştiğini dile getirdi. Alıcılar ise yüksek fiyatlardan şikayetçi. Satıcılar şehir dışından getirdikleri kurbanlıkları bir an önce bitirip memleketlerine dönmek isterken, alıcılar ise ceplerine uygun bir kurbanlık arayışında.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >