Junior sanatseverler için galeri gezmenin 10 püf noktası

Sanat galerisi
Sanat galerisi

Sanat galerisine gitmekten çok daha önemlisi galeriyi gezebilme becerisidir. Modern toplum insanı okur yazar olmakla beraber, gezer ve sanat sever de olmaya mahkumdur. Bu camialara yeni girdiyseniz işiniz zor; çay partisi, sinema tiyatro günü, sergisi galerisi, hepsi ayrı ilgi bekler. Hepsi kolay da, tecrübeniz yoksa sergi gezme işi oldukça sıkıntılıdır; sizi ya rezil eder ya vezir.

Modern toplum içerisinde harmanlanıp bu camiada yer edinmenin en önemli kuralıdır sergi gezebilmek becerisi. Cemiyetten arkadaşlarınızla toplanıp gidecekseniz aman dikkat, ön taraflara atlamayın. Aradan centilmen biri çıkıp sizi önden buyur ederse de, yapacak bir şey yok; cesur olun ve yürüyün. Kapıdan girince sağa mı sola mı yöneleyim derken kafanızın karışmasına gerek de yok; rahat olmaya bakın. Her eserde durmalı mıyım, kaç saniye ayıracağım, ne konuşacağım derken bir bakacaksınız ki bitti, gidiyorsunuz.

Rahat olun demiştik 

                                    
                                    
                                    
                                    Galerilerde, genelde sanat sever ve eğitimli kişiler bir araya gelir; bu yüzden galerilerden korkmanızı gerektirecek hiçbir neden yok. Korkmayın, rahat olun.
Rahat olun demiştik Galerilerde, genelde sanat sever ve eğitimli kişiler bir araya gelir; bu yüzden galerilerden korkmanızı gerektirecek hiçbir neden yok. Korkmayın, rahat olun.
Saat yönünde gezin 

                                    
                                    
                                    
                                    Sergi salonuna girdiğinizde, mutlaka eserler hakkında bilgilerin olduğu bir pano bulunur. İlk işiniz orada yazanları okumak olmalı; böylece sergi ve gidişatı hakkında en doğru bilgiyi edinmiş olursunuz. sergi genel olarak saat yönünde gezilse de, bazı sergiler içeriği bakımından karışık da gezilebiliyor; tüm bu bilgileri panodan edinebilirsiniz.
Saat yönünde gezin Sergi salonuna girdiğinizde, mutlaka eserler hakkında bilgilerin olduğu bir pano bulunur. İlk işiniz orada yazanları okumak olmalı; böylece sergi ve gidişatı hakkında en doğru bilgiyi edinmiş olursunuz. sergi genel olarak saat yönünde gezilse de, bazı sergiler içeriği bakımından karışık da gezilebiliyor; tüm bu bilgileri panodan edinebilirsiniz.
Konuşmak zorunda değilsiniz

                                    
                                    
                                    
                                    Sergi gezmek önceden ayarlanmış bir plansa, gitmeden sergilenen eserler ve sanatçılar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Böylece galeride arkadaşlarınızla eserler hakkında konuşma imkanınız olur; aksi halde çok da fazla ses çıkarmanızı tavsiye etmeyiz.
Konuşmak zorunda değilsiniz Sergi gezmek önceden ayarlanmış bir plansa, gitmeden sergilenen eserler ve sanatçılar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Böylece galeride arkadaşlarınızla eserler hakkında konuşma imkanınız olur; aksi halde çok da fazla ses çıkarmanızı tavsiye etmeyiz.
En doğru zaman: Açılışlar

                                    
                                    
                                    
                                    Galerileri gezmenin en doğru zamanı açılışlardır. Hem eserlere doya doya bakabilirsiniz, hem hakkında yapılan profesyonel yorumları dinleme şansınız olur.
En doğru zaman: Açılışlar Galerileri gezmenin en doğru zamanı açılışlardır. Hem eserlere doya doya bakabilirsiniz, hem hakkında yapılan profesyonel yorumları dinleme şansınız olur.
Soru sormaktan çekinmeyin

                                    
                                    
                                    
                                    Eserler hakkında merak ettiklerinizi içinizde tutmayın; mutlaka soru sorun. Soru sordukça eserleri incelemek çok daha keyifli bir hal alacaktır.
Soru sormaktan çekinmeyin Eserler hakkında merak ettiklerinizi içinizde tutmayın; mutlaka soru sorun. Soru sordukça eserleri incelemek çok daha keyifli bir hal alacaktır.
Eserlere yaklaşmayın! 

                                    
                                    
                                    
                                    Galeriler "Lütfen dokunmayın, lütfen yaklaşmayın" uyarı levhalarıyla dolar taşar. Siz siz olun, eserlere fazla yaklaşmayın; aksi halde bir anda uyarı alabilirsiniz. Uyarı alıp küçük duruma düşmektense, siz tedbirinizi alıp uzak durun.
Eserlere yaklaşmayın! Galeriler "Lütfen dokunmayın, lütfen yaklaşmayın" uyarı levhalarıyla dolar taşar. Siz siz olun, eserlere fazla yaklaşmayın; aksi halde bir anda uyarı alabilirsiniz. Uyarı alıp küçük duruma düşmektense, siz tedbirinizi alıp uzak durun.
Fotoğraf için kataloglardan faydalanabilirsiniz

                                    
                                    
                                    
                                    Galeri ya da müzelerde genel olarak fotoğraf çekimi yasaktır; bu yüzden özel durumlarda izin alarak çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Bu da mümkün olmazsa, galerinin katalog ya da broşüründen faydalanabilirsiniz.
Fotoğraf için kataloglardan faydalanabilirsiniz Galeri ya da müzelerde genel olarak fotoğraf çekimi yasaktır; bu yüzden özel durumlarda izin alarak çekim yapmayı deneyebilirsiniz. Bu da mümkün olmazsa, galerinin katalog ya da broşüründen faydalanabilirsiniz.
Eserleri hayal gücünüze bırakın 

                                    
                                    
                                    
                                    Resimleri kendi hayal gücünüzle yorumlamaya çalışın; sanatçının yorumunu, neden böyle bir şey yaptığını anlamaya çalışın.
Eserleri hayal gücünüze bırakın Resimleri kendi hayal gücünüzle yorumlamaya çalışın; sanatçının yorumunu, neden böyle bir şey yaptığını anlamaya çalışın.
Siz de bir iz bırakın 

                                    
                                    
                                    
                                    Galeriden çıkmadan görüş ve önerilerinizi ziyaret defterine yazabilirsiniz. Hislerinizi ve içerideki tecrübelerinizi paylaşmak galeride bir iz bırakmanızı sağlayacaktır.
Siz de bir iz bırakın Galeriden çıkmadan görüş ve önerilerinizi ziyaret defterine yazabilirsiniz. Hislerinizi ve içerideki tecrübelerinizi paylaşmak galeride bir iz bırakmanızı sağlayacaktır.
Sorgulayın, tartışın 

                                    
                                    
                                    
                                    Sergiyi gezdikten sonra hakkında mutlaka yorum yapın, sorgulayın. Arkadaşlarınızla eserler hakkında konuşup tartışın. Tüm bunlar bir sonraki gezeceğiniz sergi için size yardımcı olacaktır.
Sorgulayın, tartışın Sergiyi gezdikten sonra hakkında mutlaka yorum yapın, sorgulayın. Arkadaşlarınızla eserler hakkında konuşup tartışın. Tüm bunlar bir sonraki gezeceğiniz sergi için size yardımcı olacaktır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >