Kaşık kaşık yediğimiz dondurmanın Türkiye serüveni

Günümüzde dondurma içerisine fıstık katılmaktadır

Günümüzde birden fazla çeşidi yapılan, yaz besini olmaktan çıkıp her dönemde tüketilmeye başlanan dondurmanın Türkiye serüveni nasıl başladı bilmek ister misiniz?

Fıstıklı, çilekli, kakaolu... Birbirinden farklı çeşide sahip dondurmayı sevmeyeniniz yoktur sanıyoruz. Peki artık hem yazın hem de kışın tüketilen bu besin maddesi hayatımıza nasıl girdi?

Daha doğrusu şöyle demek daha doğru olur: Dondurmanın Türkiye serüveni nasıl başladı?

Türkiye'nin dondurma serüveni

Osmanlı mutfağında mandıra işletmeciliği, sütlü tatlılar ve dondurma yapımcılığında, Balkanlar'dan gelen kişiler daha başarılı olmuştur. Osmanlı Devleti'nde dondurmanın belirli esnaf grupları tarafından yapıldığı görülmektedir.

19. yüzyıl başlarında, şeker pancarından elde ucuzlamasıyla dondurma üretimi hızla yaygınlaşmıştır ve 1900'ün başlarında ilk defa İstanbul ve Kahramanmaraş'ta dondurma üretimi yapılmaya başlanmıştır.

Osmanlı'da dondurma üretimi, seyyar dükkanlar tarafından yapılmaktaydı
Osmanlı'da dondurma üretimi, seyyar dükkanlar tarafından yapılmaktaydı

1764 tarihinde yayınlanan bir yazıda, 'süt dondurması' adıyla dondurma yapıldığı bilgisi yer almaktadır. 1856 tarihli bir yazma eserde ise üç çeşit dondurma tarifine yer verilmiştir.

1844 tarihli İlk Basılı Türkçe yemek kitabı olan Melceü't Tabbâhin'de (aşçıların sığınağı) dondurma kutusundan söz edilir.

Cumhuriyetin ilk yıllarıyla birlikte devam eden süreçte, çilekli, kakaolu, fıstıklı vb. dondurma üretimleri başlamış oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / FİKRİYAT