Kaza sonucu dahiye dönüşen insanlar

Dünya tarihinde sadece 25 kişide görülen bu durumu duyanlar kulaklarına inanamıyor.

Bilim insanları yakın döneme kadar yaratıcılığın beyinde başladığını ve beyinde oluşabilecek bir hasar sonucunda yeteneklerin de zarar göreceğini düşünüyordu. Fakat bunun tersinin de meydana gelmesi tüm dünyayı şaşkınlığa uğrattı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, tüm dünyada sadece 25 kişide görülen 'ani savant sendromu' beyni hasar gören kişilerin birden dahiye dönüştüğünü ortaya çıkardı. İşte beyni hasar görünce dahiye dönüşen insanlar.

Yıldırım çarptı enstrüman çalmaya başladı

                                    1994'te ortopedi cerrahı Tony Cicoria'yı New York'ta yıldırım çarpıyor. Doğrudan kafasına denk gelen bu yıldırım çarpmasının ardından Cicoria şiddetli bir piyano çalma arzusu duymaya başlıyor. Başlangıçta başkalarının bestesini çalıyor, ama sonra sürekli kafasında dolaşan melodileri besteliyor. Cicoria bugün cerrah olmasının yanı sıra piyanist ve besteci.
Yıldırım çarptı enstrüman çalmaya başladı 1994'te ortopedi cerrahı Tony Cicoria'yı New York'ta yıldırım çarpıyor. Doğrudan kafasına denk gelen bu yıldırım çarpmasının ardından Cicoria şiddetli bir piyano çalma arzusu duymaya başlıyor. Başlangıçta başkalarının bestesini çalıyor, ama sonra sürekli kafasında dolaşan melodileri besteliyor. Cicoria bugün cerrah olmasının yanı sıra piyanist ve besteci.
Masörlük yapıyordu, artık resimlerini 40 bin liradan satıyor

                                    Masör Jon Sarkin ise inme geçirdikten hemen sonra resim yapmaya başlıyor. Daha sonra eserleri New York Times gazetesinde, müzik albümlerinde ve bir kitapta yer aldı. Resimlerin her biri yaklaşık 40 bin liraya satılıyor.
Masörlük yapıyordu, artık resimlerini 40 bin liradan satıyor Masör Jon Sarkin ise inme geçirdikten hemen sonra resim yapmaya başlıyor. Daha sonra eserleri New York Times gazetesinde, müzik albümlerinde ve bir kitapta yer aldı. Resimlerin her biri yaklaşık 40 bin liraya satılıyor.
Okulla arası yoktu, matematik dehası oldu

                                    En ilginç vakalardan biri de 2002'de Washington'da saldırıya uğrayan Jason Padgett. Padgett saldırıdan önce okulu yarım bırakmış birisiydi. Matematiğe hiç ilgisi olmadı.
Ama saldırıdan sonra hayatı bir anda değişti. Padgett bu durumu şu şekilde anlatıyor: "Her şey tuhaf görünüyordu. Verdikleri ağrı kesici ilaçlardan sandım önce. Ama ertesi gün uyanıp musluğu açtığımda akan su teğet çizgiler halinde görünüyordu" Bundan sonra dünyası geometrik şekiller ve çizgiler görünümünü alan Padgett matematiğe ilgi duyup formüllerin resmini yapmaya başlamış, Pi de bunlardan biri. Daha önce tanjantı nasıl bilmediğine şaşırıyor. "Sanki iki kişiymişim gibi hissediyorum kendimi. Annem ve babam da öyle diyor. Sanki iki ayrı çocukları varmış gibi."
Okulla arası yoktu, matematik dehası oldu En ilginç vakalardan biri de 2002'de Washington'da saldırıya uğrayan Jason Padgett. Padgett saldırıdan önce okulu yarım bırakmış birisiydi. Matematiğe hiç ilgisi olmadı. Ama saldırıdan sonra hayatı bir anda değişti. Padgett bu durumu şu şekilde anlatıyor: "Her şey tuhaf görünüyordu. Verdikleri ağrı kesici ilaçlardan sandım önce. Ama ertesi gün uyanıp musluğu açtığımda akan su teğet çizgiler halinde görünüyordu" Bundan sonra dünyası geometrik şekiller ve çizgiler görünümünü alan Padgett matematiğe ilgi duyup formüllerin resmini yapmaya başlamış, Pi de bunlardan biri. Daha önce tanjantı nasıl bilmediğine şaşırıyor. "Sanki iki kişiymişim gibi hissediyorum kendimi. Annem ve babam da öyle diyor. Sanki iki ayrı çocukları varmış gibi."
Havale geçirdi, şimdi haftada bir dil öğrenebiliyor

                                    Daniel Tammet çocukluğunda geçirdiği birkaç havaleden sonra, her sayının kendine öz bir renk, şekil ve dokusunun olduğu güçlü ve benzersiz bir sentez oluşturdu. Bu senteze süper hızlı matematiksel ve takvim hesaplamaları ile sayılar için büyük bir hafıza eşlik etti. Daniel pi sayısını 22 bin 500 hane ile en uzun söyleyebilen kişi olarak( beş saatte söyledi) Avrupa rekorunu kırdı.Kendine göre manti adında bir dil geliştiren Daniel, bir haftada bir dil öğrenebiliyor. Savant sendromlu Daniel yaşayan 100 dahi listesinde bulunuyor ve bir fikir adamı olarak anılıyor.
Havale geçirdi, şimdi haftada bir dil öğrenebiliyor Daniel Tammet çocukluğunda geçirdiği birkaç havaleden sonra, her sayının kendine öz bir renk, şekil ve dokusunun olduğu güçlü ve benzersiz bir sentez oluşturdu. Bu senteze süper hızlı matematiksel ve takvim hesaplamaları ile sayılar için büyük bir hafıza eşlik etti. Daniel pi sayısını 22 bin 500 hane ile en uzun söyleyebilen kişi olarak( beş saatte söyledi) Avrupa rekorunu kırdı.Kendine göre manti adında bir dil geliştiren Daniel, bir haftada bir dil öğrenebiliyor. Savant sendromlu Daniel yaşayan 100 dahi listesinde bulunuyor ve bir fikir adamı olarak anılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >