Kışın geçmeyen gribal enfeksiyonların sebebini uzmanına sorduk

Geçmeyen gribin nedenlerini araştırdık.
Geçmeyen gribin nedenlerini araştırdık.

Son zamanlarda çok sık karşılaştığımız hastalıklarından olan grip ve gribal enfeksiyonlar hepimiz için bir kabus haline geldi. Soğukların etkisini arttırmasıyla gelen bu rahatsızlıklar bu sene 'geçmeyen hastalık' olarak anılmaya başladı. Herkesin peş peşe hastalanması ve uzun süren iyileşme dönemlerinin sebebini GZT.com olarak araştırdık. 'Herkes neden hasta?' sorusunun cevabını Dr. Nimet Kaşkarlı'ya sorduk. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte kapımızı çalan grip ve gribal enfeksiyonlar bazen çok hafif bazense geçmeyen, günlerce süren bir kabus haline gelebiliyor. Özellikle bu sene değişen iklim şartları, hava kirliğinin artması, artan nüfus oranları bu hastalıkların geçmeme sebeplerinden sayılıyor.Çevrenizdeki herkesin hasta olması, sindirim sistemiyle alakalı sıkıntılar, birkaç kişinin aynı anda rahatsızlanması son zamanlar da en çok duyduğumuz şeylerden birisi olmaya başladı. Biz de GZT.com olarak uzman bir doktordan bu konuyla ilgili bilgi aldık. Herkesin neden hasta olduğunu Dr. Nimet Kaşkarlı bizler için anlattı.

Geçmeyen nezle ve grip enfeksiyonlarında dinlemek ve bol bol vitamin almak gerekiyor.
Geçmeyen nezle ve grip enfeksiyonlarında dinlemek ve bol bol vitamin almak gerekiyor.

Gribal enfeksiyon belirtileri

  • Nezle ya da soğuk algınlığında ilk belirtiler burun kuruması ve karıncalanmadır. En sık rastlanan ve rahatsız eden belirtiyse boğaz ağrısı ve boğazda karıncalanma, burun akıntısı, burunda dolgunluk,2-3 gün içinde artarak devam eden tıkanma ve hapşırma, baş ağrısı, yüzde ve kulaklarda basınç hissi, tat ve koku hissinde azalma, öksürük, rahatsızlık hissi ve halsizliktir.

Kimler risk altında?

  • Grip ve gribal enfeksiyonlar genelde her yaş grubunun etkiler. Özellikle vücut direnciniz yüksek değilse daha kolay hastalanabilirsiniz. Bu yaş grubunu bir kategoriye ayırmamız gerekirse, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş ve üzerinde olan hastalar, gebeler ve doğum sonrası ilk 2 haftalık dönemde olanlar,obezler, uzun dönemli hasta bakım evlerinde ve huzur evlerinde kalanlar, kronik hastalığı olanlar, diyabet, nörolojik hastalıklar, kan hastalıkları, böbrek hastalıkları, kronik kalp hastalığı olanlar, metabolik hastalıklar, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar (AIDS, kanser, kemoterapi alanlar) 19 yaş altında olup düzenli olarak aspirin kullanan hastalar risk faktörü piramidinde en tepede yer almaktadır.

Grip ve nezlenin farkları

  • Nezle (Soğuk algınlığı, üşütme)
  • Ateş yok/az
  • Burun akıntısı/tıkanıklık
  • Hapşırma
  • Öksürük yok/az
  • Hafif kırgınlık
  • Enerji düşük değil
  • Grip (İnfluenza)
  • Ateş 38 dereceden fazla
  • Baş ağrısı
  • Öksürük (kuru)
  • Yaygın kas eklem ağrısı
  • Ciddi halsizlik
  • Burunda bulgu yok

Özellikle yükselen ateş geçmeyen gribal enfeksiyonların en önemli durumlarından biridir.
Özellikle yükselen ateş geçmeyen gribal enfeksiyonların en önemli durumlarından biridir.

'İstanbul çok kalabalık'

Görüşünü aldığımız Dr. Nimet Kaşkarlı;

''İstanbul'da nüfus gittikçe artmaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen insanlar dünyadaki değişik mikrop ve virüsleri taşıyorlar. Bu virüsler de kış aylarında soğuk ve sıcak arasında daha aktif hale gelir. Özellikle okulların açılması, kapalı ortamlarda gezmek bunların hepsi bizim için virüs kapma riskini arttırıyor. Ayrıca virüslerin özelliği geçmeyen olması ve iyileşme döneminin uzun sürmesidir'' dedi.

Dr. Nimet Kaşkarlı.
Dr. Nimet Kaşkarlı.

Nasıl korunmalı?

En etkili yollardan birisi aşı olmaktır. 6 aylıktan itibaren herkese yapılabilir. Kapalı ortamda çalışıyorsanız iş yerinizi veya evinizi sık sık havalandırın. Mikropların dışarı çıkması için içeriye temiz hava girmesine izin verin. Düzenli egzersiz yapın ve bolca vitamin alın. Özellikle düzenli beslenmek virüslerden korunmanın en etkili yollarından birisidir. Grip olanlardan uzak durun ve mümkün olduğu kadar kalabalık ortamlara girmeyin. Ellerinizi dışarıdan geldikten sonra sık sık yıkayın ve sıcak kış içeceklerinden içmeyi unutmayın. İçecek önerisi olarak aşağıya haberlerimizden birini bırakacağız. Göz atabilirsiniz.

Gergedan virüsü haberini de yapmıştık

Halk arasında nezle ve grip şeklinde başlayan ve bir türlü geçmek bilmeyen hastalığın adına 'gergedan virüsü' deniliyordu. Ancak uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, bu virüsün'Rhino virüsü' olduğu anlaşıldı. Peki, nedir bu Rhino virüsü? bu sorunun cevabını merak ediyorsunuz aşağıya koyacağım haberimize tıklayın.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >