Koreli Ayla ve Türk askeri Süleyman'ın bilinmeyen hikayesi

​Koreli Ayla ve Türk askeri Süleyman'ın bilinmeyen hikayesi
​Koreli Ayla ve Türk askeri Süleyman'ın bilinmeyen hikayesi

"Ben ona baba dedim, o bana ay yüzlü güzel kızım dedi"

Kore savaşı sırasında anne ve babasını kaybeden 5 yaşındaki Koreli bir kız ile ona sahip çıkıp Ayla ismini veren Türk askeri Süleyman'ın hikayesi bu.

Yıl 1950'ler... Güney Kore o zaman bir savaşın içinde ve Türk askeri de orada. 700'ün üzerinde şehit veriyoruz, Türk askeri canı pahasına Güney Korelilere sahip çıkıyor ve Güney Koreyi komunizm'den kurtarıyor.

Bugün sorduğunuzda Güney Korelilere; onlar genellikle Türkleri çok sevdiklerini söylerler. İşte sebep budur. Türk askerinin onlara sahip çıkışı. Hem de ne çıkış...

Yetim ve öksüz yavruları kendi evlatları gibi sahiplenecek kadar bir sahip çıkış bu. Bugün bir Kore gazisi olan 86 yaşındaki Süleyman amca ile onun sahip çıktığı Koreli kız Ayla arasındaki hikaye bu dediğimize kanıt niteliğinde.

Süleyman, Kore'ye savaşmaya giden bir Türk askeridir. Orada annesi ve babası savaş sırasında öldürülen bir kız çocuğu ile tanışır. Henüz 5 yaşındadır bu masum yavru.

Süleyman ona sahip çıkar ve adını bilmediği bu kıza Ayla ismini verir. Ayla; ay’ın ve güneşin etrafında bazı zamanlarda görülen halkaya verilen addır.

Bu küçük kız da kabullenir Süleyman'ı ve onu babası olarak görür. O zaman onun durumunda olan birçok çocuk Türk askerinin koruması altındadır. Onlardan Ankara marşını öğrenirler, anlamını bilmeseler de.

İşte böyle de vefalıdır Türk askeri, ileri ki dönemler de Ankara adıyla bir yurt hatta park da yapılır bu çocuklar için. Bu çocuklar Ankara adı verilen bu yerde yaşar ve hayata tutunur.

Ayla'da bunlardan birisi olacaktır fakat o zamana kadar ki süreçte babası olarak kabul ettiği Süleyman'ın ve onun silah arkadaşlarının yanında kalır, Türkçe öğrenir hatta öyle ki çeviri yapacak duruma gelir.

Ve veda zamanı gelir çatar... Süleyman, Ayla'yı da yanında götürmek ister fakat bu mümkün değildir, çünkü yasalar gereği Ayla'nın yurda verilmesi gerekmektedir.

Ayrılmak zorunda kalan ve birbirlerine baba - kız diyen bu 2 özel insan tam 60 yıl sonra yetkililerin aracılığıyla bir araya gelir.

Yıllarca birbirlerini arayan ama bulamayan bu baba - kız'ın hikayesi halen daha Güney Kore'nin en unutulmaz hikayelerindendir. 60 yıllık süreç içerisinde evlenen, 1 oğul ve 2 torun sahibi olan Ayla kendisine yeni de bir isim alır. Sadece ismini bildiği Süleyman babasını yıllarca arar fakat bulamaz.

Babası da aynı şekilde kızını arar ve bunun için yetkililer ile iletişime geçer. Sonunda bu özel buluşma gerçekleşir, Kore televizyonunun aracılığıyla bu özel an ekranlara taşır.

Türk&Kore ortak yapımı filmi yapılan, Kore'de belgeseli çekilen bu hüzünlü hikaye mutlu sonla bitiverir. Babası Süleyman'a kavuşan Ayla onun için bir takım elbise alır aynı zamanda bir de anne kazanır. Süleyman amca ve eşi de 3 torun...

Geriye ise bu güzel ve özel hikaye kalır... Süleyman Amca ve Ayla'ya ömürlerinin kalan kısmında güzel günler diliyoruz. Onlar artık bu karede olamayanlar ile birlikte daha da geniş ve kalabalık bir aileye sahip.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >