Kurban Bayramı'nın olmazsa olmazı kavurma önerilerimizi dikkate alın!

Kurban
Kurban

Kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda doğru saklanıp pişirilmiş, yağsız veya az yağlı etleri tercih edip aşırıya kaçmamaya özen göstermeli.

Kurban eti nasıl kavrulur?

Kurban eti tarifi?

Kurban eti çözülürse bir daha dondurulur mu?

İşte yanıtları...

Sağlıklı kurbanlık nasıl olur?

                                    
                                    
                                    Sizin sağlığınız kadar yediğiniz hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Öncelikle eğer kolesterol, mide bağırsak gibi sağlık sorunlarınız varsa, aşırı et tüketimine dikkat etmelisiniz. Sizin sağlığınızın yanı sıra, kesilecek hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Kesilen hayvanın sağlıklı olduğundan ve hastalık taşımadığından emin olmak için, onları veteriner kontrolünden geçirebilirsiniz.
Sağlıklı kurbanlık nasıl olur? Sizin sağlığınız kadar yediğiniz hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Öncelikle eğer kolesterol, mide bağırsak gibi sağlık sorunlarınız varsa, aşırı et tüketimine dikkat etmelisiniz. Sizin sağlığınızın yanı sıra, kesilecek hayvanın da sağlıklı olması gerekiyor. Kesilen hayvanın sağlıklı olduğundan ve hastalık taşımadığından emin olmak için, onları veteriner kontrolünden geçirebilirsiniz.
Kesim yeri ve kesim şartları da oldukça önemli

                                    
                                    
                                    Kurban etinin kesildiği yer ve kesim koşulları da oldukça önemli. Kurbanlıklar hijyenik bir ortamda, dini vecibeler doğrultusunda kesilmelidir. Aynı zamanda, kesilecek hayvanın yakınında kesilen hayvanları görmemesi gerekir. Hayvanın çok aç ya da tok olmaması da etin daha sağlıklı olmasını sağlayan etkenler arasındadır.
Kesim yeri ve kesim şartları da oldukça önemli Kurban etinin kesildiği yer ve kesim koşulları da oldukça önemli. Kurbanlıklar hijyenik bir ortamda, dini vecibeler doğrultusunda kesilmelidir. Aynı zamanda, kesilecek hayvanın yakınında kesilen hayvanları görmemesi gerekir. Hayvanın çok aç ya da tok olmaması da etin daha sağlıklı olmasını sağlayan etkenler arasındadır.
Kurban eti nasıl saklanmalı?

                                    
                                    
                                    Kesilen hayvanın eti büyük parçalar halinde kesildikten sonra, mutlaka buzdolabında (+4 derecede) bir gün bekletilmelidir. Uzun süreli saklama sağlanacaksa da derin dondurucu tercih edilmelidir. Aksi halde, bozulmuş bir et yüzünden ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Kurban eti nasıl saklanmalı? Kesilen hayvanın eti büyük parçalar halinde kesildikten sonra, mutlaka buzdolabında (+4 derecede) bir gün bekletilmelidir. Uzun süreli saklama sağlanacaksa da derin dondurucu tercih edilmelidir. Aksi halde, bozulmuş bir et yüzünden ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Eti mutlaka dinlendirin!

                                    
                                    
                                    Kesim sonrası eti dinlendirmek oldukça önemli. Et dinlendirmediğiniz durumda, hem lezzetsiz hem sert olacaktır. Aynı zamanda, dinlemeden pişirilmiş eti yemenin sağlık açısından birçok zararı var. Dinlemesine fırsat vermeden ateşe atıp kavrulan et, birçok mide sorununa neden olabiliyor.
Eti mutlaka dinlendirin! Kesim sonrası eti dinlendirmek oldukça önemli. Et dinlendirmediğiniz durumda, hem lezzetsiz hem sert olacaktır. Aynı zamanda, dinlemeden pişirilmiş eti yemenin sağlık açısından birçok zararı var. Dinlemesine fırsat vermeden ateşe atıp kavrulan et, birçok mide sorununa neden olabiliyor.
Çözülen eti yeniden dondurmayın

                                    
                                    
                                    Yalnızca bayramda değil, genel olarak buzdolabından çıkarılan eti hafif çözüldükten sonra kullanın ve çözülen eti yeniden dondurucuya koymayın. Dondurucudan çıkarıp çözülene kadar oda ısısında değil de buzdolabının +4 derecelik kısmında çözülmesi sağlanmalı. Aksi taktirde et tamamen çözülünceye dek ısınan ve yumuşayan yüzey katmanlarında bakteri üremesi çok hızlı olabilir.
Çözülen eti yeniden dondurmayın Yalnızca bayramda değil, genel olarak buzdolabından çıkarılan eti hafif çözüldükten sonra kullanın ve çözülen eti yeniden dondurucuya koymayın. Dondurucudan çıkarıp çözülene kadar oda ısısında değil de buzdolabının +4 derecelik kısmında çözülmesi sağlanmalı. Aksi taktirde et tamamen çözülünceye dek ısınan ve yumuşayan yüzey katmanlarında bakteri üremesi çok hızlı olabilir.
Etler nasıl pişirilmeli?

                                    
                                    
                                    Sağlıklı bir bayram geçirmek için, etlerin pişirilme süreci de oldukça önemlidir. Dinlendirilen etler, ızgara ve haşlama olarak kendi yağında pişirilmelidir. Etler önce kısık ateşte ve sonra sonrasında orta ateşte pişirilmelidir. Harlı ateşte pişirilen etler hızlıca pişer, kurur ve bazen de yanar; bu yüzden de sindirimi zor olur.
Etler nasıl pişirilmeli? Sağlıklı bir bayram geçirmek için, etlerin pişirilme süreci de oldukça önemlidir. Dinlendirilen etler, ızgara ve haşlama olarak kendi yağında pişirilmelidir. Etler önce kısık ateşte ve sonra sonrasında orta ateşte pişirilmelidir. Harlı ateşte pişirilen etler hızlıca pişer, kurur ve bazen de yanar; bu yüzden de sindirimi zor olur.
Bayramlar paylaştıkça güzelleşir

                                    
                                    
                                    Kurban kesmek ve kesilen kurbanın bir kısmını ayırdıktan sonra, kalanını dini vecibeler doğrultusunda ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak Kurban Bayramı'nın gerekliliklerinin başında geliyor.
Bayramlar paylaştıkça güzelleşir Kurban kesmek ve kesilen kurbanın bir kısmını ayırdıktan sonra, kalanını dini vecibeler doğrultusunda ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak Kurban Bayramı'nın gerekliliklerinin başında geliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >