Metroya 2.5 boyutlu görsellik getiren tasarımlar

Amsterdam Metrosu, 2.5 boyutlu  tasarımıyla ilgi çekiyor
Amsterdam Metrosu, 2.5 boyutlu tasarımıyla ilgi çekiyor

Amsterdam Metrosu'nda yer alan tasarımlar, her zaman gördüğünüz çalışmalardan oldukça farklı. Bu tasarımları farklı kılansa kullanılan tipografiler.

Tasarım bir sanattır sözümüzü yineleyerek başlıyoruz. Nitekim bunun böyle olduğunun farkında olan birçok sanat stüdyosu da bulunuyor. Bunlardan biri de Hollandalı tasarım stüdyosu Atelier Rene Knip.

Stüdyonun kurucusu tipograf Rene Knip, tasarladığı yazı tiplerini ahşapta oyarak, demirde lehimleyerek veya seramik karolar üzerine boyuyor ve çalışmalarını insanlara sunuyor.

Çalışmaların adıysa '2,5 boyutlu'. Elbette bunun belirli bir nedeni var. O da tasarımların, heykel ile iki boyut arasında bir yere tekabül ediyor oluşları.

Tasarımlar, Amsterdam Metrosu'na farklı bir görünüm katıyor
Tasarımlar, Amsterdam Metrosu'na farklı bir görünüm katıyor

Rene Krip, birkaç yıl önce Amsterdam Metrosu'nun doğu ucunda 10 istasyonda yön tabelası modernizasyonu için bu tarz bir çalışmaya girişmişti.

Stüdyonun temel görevi; Amsterdam Metrosu'nun duvarlarını ve tavanlarını kaplayan seramik karoların üzerine yazılar hazırlayarak, yön tabelalarını daha sıcak ve dokunaklı kılmaktı.

Karolar, grafik unsurlara göre kodlamış durumda. Tam boyalı karoya bir numara, yarım boyalı karoya başka bir numara, dairesel formda olan karoya başka bir numara – böylece 20.000 adet seramik karo, kiraz kırmızısına boyanmış oldu.

İşte tasarıma ait diğer çalışmalar
İşte tasarıma ait diğer çalışmalar
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >