Motive olmanızı sağlayacak basit ama etkili 7 yöntem

Kişisel motivasyon grafiğiniz inişli çıkışlı bir seyir izliyorsa hayatınızı ve alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirme vakti gelmiş demektir.
Kişisel motivasyon grafiğiniz inişli çıkışlı bir seyir izliyorsa hayatınızı ve alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirme vakti gelmiş demektir.

Klişe olacak belki ama hayatınızı sürdürebilmeniz için bir hedef belirlemeniz ve hedefe doğru yönelmeniz gerekiyor. Hedefe giderken yaşadığınız türlü sıkıntılar yaptığınız işin yanlış ve gereksiz olduğunu düşündürecektir. İşte o anlarda sizi hayata bağlayacak, düştüğünüzde elinizden tutup geri kaldıracak kısacası sizi hedefe ulaştıracak bir desteğe ihtiyacınız olacak. Amerika'yı yeniden keşfetmeye de gerek yok. Başarıya ulaşmış, pratik yöntemler size yardımcı olacaktır.

Bugüne kadar bu ve bunun gibi motivasyon yöntemleri okuduğunuza eminiz. Bu listelerin tutarlılığı da sizin gösterdiğiniz reaksiyonlara göre değişebilir. Motivasyon kelimesi ağızdan çıktığı an sizi etkileyecek ve hayatınızı değiştirecek bir sihirli sözcük değildir. Ancak motivasyonunuzu korumak ve artırmak için yapabileceğiniz şeyler var.

İşte motivasyonunuzu korumanızı sağlayacak ve sizi başarıya götürecek 7 adım:

1. Bir hedef belirleyin ve bu hedefi en ince ayrıntısına kadar görselleştirin

                                    
                                    Hedefinizi görün, onu hissedin hatta hedefinizi nihayete erdirdiğiniz anda size eşlik edecek tüm sesleri hayal edin. Saçlarınız arasından süzülecek rüzgarı hissedin, alkış seslerini duyun. Tıpkı dünyaca ünlü atletler gibi. Onlar da performanslarını görselleştirirler öyle ki bitiş çizgisini geçtiklerinde yüzlerinden damlayan ter kokusuna kadar. Hatta bununla da kalmaz performanslarını zamanın ötesine taşımayı dahi başarırlar.
1. Bir hedef belirleyin ve bu hedefi en ince ayrıntısına kadar görselleştirin Hedefinizi görün, onu hissedin hatta hedefinizi nihayete erdirdiğiniz anda size eşlik edecek tüm sesleri hayal edin. Saçlarınız arasından süzülecek rüzgarı hissedin, alkış seslerini duyun. Tıpkı dünyaca ünlü atletler gibi. Onlar da performanslarını görselleştirirler öyle ki bitiş çizgisini geçtiklerinde yüzlerinden damlayan ter kokusuna kadar. Hatta bununla da kalmaz performanslarını zamanın ötesine taşımayı dahi başarırlar.
2. Hedefinize neden ulaşmak istediğinize dair bir liste oluşturun

                                    
                                    Dikkatimizi kolaylıkla dağıtabilen onca telaş ve koşuşturmayla dolu bu dünyada kontrolünüzü kaybetmek son derece kolay. Bu yüzden kendinizi hedefinize odaklamanız gerek. Çok daha sağlam bir  “başarı” garantisi isteyenleriniz varsa bir an evvel kalemlerine sarılıp hedeflerini kağıda dökmelerini öneriyoruz. Yapılan araştırmalar, yazı yazmanın harflerle birebir bağlantı kurulmasını sağladığından beynimizi çok daha aktif bir şekilde çalıştırdığını gösteriyor. Buna karşın bilgisayar üzerinden yazı yazmak yalnızca harf seçmeyi içeren otomatik bir işlev ve bu şekilde yazdıklarınızla zihinsel bağlantı kurma oranınız çok daha düşük. Bu da yazdıklarınızın gerçekleşme olasılığını ciddi anlamda düşürüyor.
2. Hedefinize neden ulaşmak istediğinize dair bir liste oluşturun Dikkatimizi kolaylıkla dağıtabilen onca telaş ve koşuşturmayla dolu bu dünyada kontrolünüzü kaybetmek son derece kolay. Bu yüzden kendinizi hedefinize odaklamanız gerek. Çok daha sağlam bir “başarı” garantisi isteyenleriniz varsa bir an evvel kalemlerine sarılıp hedeflerini kağıda dökmelerini öneriyoruz. Yapılan araştırmalar, yazı yazmanın harflerle birebir bağlantı kurulmasını sağladığından beynimizi çok daha aktif bir şekilde çalıştırdığını gösteriyor. Buna karşın bilgisayar üzerinden yazı yazmak yalnızca harf seçmeyi içeren otomatik bir işlev ve bu şekilde yazdıklarınızla zihinsel bağlantı kurma oranınız çok daha düşük. Bu da yazdıklarınızın gerçekleşme olasılığını ciddi anlamda düşürüyor.
3. Hedefinizi küçük parçalara ayırın ve ara hedefler ya da ödüller belirleyin

                                    
                                    Biz bu olayı “bölümleme” olarak tanımlıyoruz. Hatta bizce hedefleri küçük parçalara ayırma işi dikkat eksikliğinin en etkili panzehiri sayılabilir.  Bir düşünsenize, yaşamlarımızdaki en büyük stres yapılacak çok sayıda işimiz olduğu duygusundan kaynaklanmıyor mu sizce de? Bir projeye katılıp bütün her şeyi bir an önce yapmaya çalışırsanız bu işin ağırlığı altında ezilmez miydiniz?
Gelelim bölümleme olayına. Bahsettiğimiz sistem bir projenin parçalara ayrılmasını içeriyor. Projeye dair hedeflerinizi küçük gerçekçi adımlara bölüyor ve her seferinde bir tanesini gerçekleştiriyorsunuz. Yani elmanın bütününü bir anda yemeye çalışmak yerine minik ısırıklarla işe başlıyorsunuz. Nörobilim bize her küçük başarının beynin ödül merkezini tetikleyerek bizi iyi hissettirecek bir kimyasal dopamin salgıladığını söylüyor. Bu durum herhangi bir işe yoğunlaşmamızı kolaylaştırıyor ve bizlere benzer bir adım daha atmamız konusunda gerekli ilhamı veriyor. Bu durumu yapmaktan hiç hoşlanmadığınız işleri halletmede de kullanmanız mümkün; evraklarınızı veya faturalarınızı organize edebilir ya da yeni bir iş bulma konusunda da bu yöntemi kullanmayı deneyebilirsiniz.
3. Hedefinizi küçük parçalara ayırın ve ara hedefler ya da ödüller belirleyin Biz bu olayı “bölümleme” olarak tanımlıyoruz. Hatta bizce hedefleri küçük parçalara ayırma işi dikkat eksikliğinin en etkili panzehiri sayılabilir. Bir düşünsenize, yaşamlarımızdaki en büyük stres yapılacak çok sayıda işimiz olduğu duygusundan kaynaklanmıyor mu sizce de? Bir projeye katılıp bütün her şeyi bir an önce yapmaya çalışırsanız bu işin ağırlığı altında ezilmez miydiniz? Gelelim bölümleme olayına. Bahsettiğimiz sistem bir projenin parçalara ayrılmasını içeriyor. Projeye dair hedeflerinizi küçük gerçekçi adımlara bölüyor ve her seferinde bir tanesini gerçekleştiriyorsunuz. Yani elmanın bütününü bir anda yemeye çalışmak yerine minik ısırıklarla işe başlıyorsunuz. Nörobilim bize her küçük başarının beynin ödül merkezini tetikleyerek bizi iyi hissettirecek bir kimyasal dopamin salgıladığını söylüyor. Bu durum herhangi bir işe yoğunlaşmamızı kolaylaştırıyor ve bizlere benzer bir adım daha atmamız konusunda gerekli ilhamı veriyor. Bu durumu yapmaktan hiç hoşlanmadığınız işleri halletmede de kullanmanız mümkün; evraklarınızı veya faturalarınızı organize edebilir ya da yeni bir iş bulma konusunda da bu yöntemi kullanmayı deneyebilirsiniz.
4. Bir strateji edinin, ancak gerektiğinde rotanızı değiştirmeye hazır olun

                                    
                                    Ampulü icat eden Thomas Edison’un bu başlık konusunda size ilham vermesine izin verin: “Başaramadım değil işe yaramayacak 10,000 yöntem buldum demeyi öğrenmelisiniz. En büyük zayıflığımız pes etmemizdir. Başarmanın en kesin yolu ise her daim bir kez daha denemekten geçer. ”
4. Bir strateji edinin, ancak gerektiğinde rotanızı değiştirmeye hazır olun Ampulü icat eden Thomas Edison’un bu başlık konusunda size ilham vermesine izin verin: “Başaramadım değil işe yaramayacak 10,000 yöntem buldum demeyi öğrenmelisiniz. En büyük zayıflığımız pes etmemizdir. Başarmanın en kesin yolu ise her daim bir kez daha denemekten geçer. ”
5. İhtiyaç duyduğunuz yardımı istemekten çekinmeyin

                                    
                                    Teorik olarak amacınızı tek başına gerçekleştirebilseniz bile hedeflerinizi başkalarıyla paylaşmanın değeri paha biçilmezdir. Bu yüzdendir ki insanlar şahitlerin huzurunda evlenirler. Niyetinizi duyurmak tüm dünyaya hatta bundan da önemlisi bilinçaltınıza son derece güçlü bir mesaj gönderir ki bu durum bazen en iyi çabalarımızı dahi sabote edebilir. Üstelik bir de yeteneklerimizi abartma eğilimindeyizdir. Öte yandan kime ne söyleyeceğimiz veya kimden yardım isteyeceğimiz konularında oldukça seçici davranırız. Bu durumu “doğru iş için doğru araç” bulmaya çalışmaya benzetebiliriz. Bunca çelişki içinde dahi bize faydası dokunacak doğru aracı ya da kişiyi bulmuş olmak motivasyonumuzu sürdürme konusunda gerekli desteği sağlayacaktır.
5. İhtiyaç duyduğunuz yardımı istemekten çekinmeyin Teorik olarak amacınızı tek başına gerçekleştirebilseniz bile hedeflerinizi başkalarıyla paylaşmanın değeri paha biçilmezdir. Bu yüzdendir ki insanlar şahitlerin huzurunda evlenirler. Niyetinizi duyurmak tüm dünyaya hatta bundan da önemlisi bilinçaltınıza son derece güçlü bir mesaj gönderir ki bu durum bazen en iyi çabalarımızı dahi sabote edebilir. Üstelik bir de yeteneklerimizi abartma eğilimindeyizdir. Öte yandan kime ne söyleyeceğimiz veya kimden yardım isteyeceğimiz konularında oldukça seçici davranırız. Bu durumu “doğru iş için doğru araç” bulmaya çalışmaya benzetebiliriz. Bunca çelişki içinde dahi bize faydası dokunacak doğru aracı ya da kişiyi bulmuş olmak motivasyonumuzu sürdürme konusunda gerekli desteği sağlayacaktır.
6. Motivasyon düşüklüğü ile nasıl başa çıkacağınızı önceden belirleyin

                                    
                                    Bu yenilgiyi kabul eden bir düşünce biçimi değil. Aksine! Geçici bir aksaklıktan ya da aşırı yorgunluktan dolayı bir noktada tükenmiş hissetmeniz ve motivasyonunuzda bir miktar artışa ihtiyaç duymanız (neredeyse) kaçınılmazdır. Bu durum yaşandığında başka insanların hedeflerine ulaşmak için nelere katlandığını ya da acılarına kapılıp gitmemek için nasıl da direndiklerini düşünüyorum, aklıma gelen en esaslı direnişçileri yardıma çağırıyorum: Ciddi hastalıklarla savaşan arkadaşlarımı veya büyük bir yangınla hatta soykırımlarla mücadele eden tüm mağdurları.
6. Motivasyon düşüklüğü ile nasıl başa çıkacağınızı önceden belirleyin Bu yenilgiyi kabul eden bir düşünce biçimi değil. Aksine! Geçici bir aksaklıktan ya da aşırı yorgunluktan dolayı bir noktada tükenmiş hissetmeniz ve motivasyonunuzda bir miktar artışa ihtiyaç duymanız (neredeyse) kaçınılmazdır. Bu durum yaşandığında başka insanların hedeflerine ulaşmak için nelere katlandığını ya da acılarına kapılıp gitmemek için nasıl da direndiklerini düşünüyorum, aklıma gelen en esaslı direnişçileri yardıma çağırıyorum: Ciddi hastalıklarla savaşan arkadaşlarımı veya büyük bir yangınla hatta soykırımlarla mücadele eden tüm mağdurları.
7.Devam etmek için nedenlerinizin neler olduğunu sorgulayın

                                    
                                    Onca kusuruna rağmen Apple’ın Ceo’su Steve Jobs bu maddeyi mükemmel bir şekilde somutlaştırıyor. Bir röportajında şöyle söylemişti: “Ben zaman içinde süreklilik arz eden bir ilerleme gösterebilen insanların çoğunun içten gelen bir dürtü ile tüm bunları gerçekleştirdiğine inanıyorum. Bu durum tam da böyle olmak zorunda. Çünkü insanların gelgitli düşüncelerini ve kaprislerini düşünürsek eleştirilere sıklıkla maruz kalacağınız bir gerçek ve eleştirilmeyi hazmetmek ciddi anlamda zor. Tabi eleştirilirken biraz geri durup karşınızdaki insanı dinlemeyi de öğreniyorsunuz. Üstelik bu tarz eleştiriler sizi bir dereceye kadar övgü dolu sözlerin büyüsünden de uzaklaştırıyor, sonunda övgüleri almayı başarsanız da durum bu. Bu sayede övgü sizin için biraz daha az önemli hale geliyor hatta eleştiriler de aynı ölçüde önemini yitiriyor. Bu noktadan itibaren de daha çok içsel bir dürtü ile hareket etmeye başlıyorsunuz. ”
7.Devam etmek için nedenlerinizin neler olduğunu sorgulayın Onca kusuruna rağmen Apple’ın Ceo’su Steve Jobs bu maddeyi mükemmel bir şekilde somutlaştırıyor. Bir röportajında şöyle söylemişti: “Ben zaman içinde süreklilik arz eden bir ilerleme gösterebilen insanların çoğunun içten gelen bir dürtü ile tüm bunları gerçekleştirdiğine inanıyorum. Bu durum tam da böyle olmak zorunda. Çünkü insanların gelgitli düşüncelerini ve kaprislerini düşünürsek eleştirilere sıklıkla maruz kalacağınız bir gerçek ve eleştirilmeyi hazmetmek ciddi anlamda zor. Tabi eleştirilirken biraz geri durup karşınızdaki insanı dinlemeyi de öğreniyorsunuz. Üstelik bu tarz eleştiriler sizi bir dereceye kadar övgü dolu sözlerin büyüsünden de uzaklaştırıyor, sonunda övgüleri almayı başarsanız da durum bu. Bu sayede övgü sizin için biraz daha az önemli hale geliyor hatta eleştiriler de aynı ölçüde önemini yitiriyor. Bu noktadan itibaren de daha çok içsel bir dürtü ile hareket etmeye başlıyorsunuz. ”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >