Mültecileri Macaristan'a almak istemeyen Orban'a soğuk duş

Macaristan'da bin 294 mültecinin ülkeye kabul edilmesiyle ilgili yapılan referandum, katılım oranının yüzde 39.9'da kalmasıyla geçersiz sayıldı. Bu sonuçla AB rahat nefes alırken, Macaristan Başbakanı Orban köşeye sıkıştı.

AB'nin mülteci kotasını bloke etmeyi hedefleyen, 'sığınmacı' referandumuna, Macaristan'da kayıtlı 8.3 milyon seçmenin sadece yüzde 39.9'u sandık başına gittiği için referandum sonucu geçersiz sayıldı. Referanduma kayıtlı seçmenin en az yüzde 50'sinin katılması gerekiyordu.

Muhalifler referanduma katılım oranının yüzde 50'yi bulmamasının esasında Orban için bir yenilgi olduğunu vurguluyor.

Bazı muhalif Macar siyasetçiler, Orban'a istifa etmesi çağrısında bulundu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise katılım oranı yüzde 39.9 da kalmasına karşın, sonucu zafer olarak nitelendirdi.

Referandumun sonucunu değerlendiren Macaristan Başbakanı Victor Orban, ''Halk oylamasının sonucu olağanüstü. Çünkü Avrupa Birliği üyeliği referandumundaki sonucu aştık. AB üyeliği referandumuna 3 milyon 56 bin 'Evet', bugün ise 3 milyon 204 bin kişi 'Hayır' dedi'' şeklinde konuştu.

Son AB seçimlerine oranla seçime katılımda yüzde 15'lik bir artışın söz konusu olduğunu savunan Orban, "Brüksel'de de silahımız yeterince güçlü olacak" ifadelerini kullandı.

"Bu Sayın Orban için kötü ancak Macaristan ve AB için pek kötü olmayan bir gün"

Macaristan'daki sığınmacı referandumuyla ilgili ilk tepki Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'dan geldi.

Asselborn, “Bu Sayın Orban için kötü ancak Macaristan ve AB için pek kötü olmayan bir gün" yorumunu yaptı. Asselborn Macar halkının oylama sonucuyla, hükümetinden daha Avrupalı bir çizgide olduğunu ortaya koyduğunu da söyledi.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >