'Ne izledim ben ya!' diye hayrete düşüren 10 efsane film

'Ne izledim ben ya!' diye hayrete düşüren 10 efsane film
'Ne izledim ben ya!' diye hayrete düşüren 10 efsane film

İzlediğimiz çoğu filmin sonunda ağlayıp veya gülebiliyoruz. Verdiğimiz tepkilerin çoğu benzer ölçüde oluyor ama bazı filmler var ki bunun tam aksine insanı dumura uğratıyor, ne tepki vereceğimizi bilemiyoruz, belki biraz sinirlenip 'böyle film mi olur' dediğimiz türden filmlerden bahsediyorum. İşte sizin için derlediğimiz 'Ne izledim ben ya' dedirten 10 efsane film. İyi seyirler!

Sinema dünyasının uçsuz bucaksız evreninden çıkan, bir sürü teori ve paradoksu ele alarak kurgulanan, izleyenleri de finalde ne izlediğini sorgulatan, tekrar tekrar izlense dahi her defasında yeni soru işaretlerine gebe, efsaneleşmiş filmlerin sadece 10'u:

2001 A Space Odyssey:

Bir Uzay Destanı veya Türkçe gösterim adıyla 2001: Uzay Yolu Macerası, 1968 yılında Stanley Kubrick tarafından yönetilen bilim kurgu filmi. Filmin bilim kurgu yazarı Arthur C. Clarke'ın kısa bir öyküsünden esinlenen senaryosu, Kubrick ve Clarke tarafından kaleme alınmıştır. Film insanın evrimi, teknoloji, yapay zeka tematik unsurlarını işler ve bilimsel gerçekliği, öncü görsel efektleri, provokatif belirsizliği ve bazı yorumculara göre içerdiği gerçeküstü betimleme, geleneksel anlatım teknikleri yerine sessizlik ve asgari düzeydeki karşılıklı konuşmaları ile ün yapmıştır.


Predestination:

Robert A. Heinlein’in, 'All You Zombies' romanından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Avustralyalı Spierig kardeşler oturuyor. Sıkı bir bilim kurgu filmi olan Predestination, zamanda seyahat edip olmuş ya da olası olayların önüne geçmeye veya suçluları yakalamaya çalışan bir zamansal ajanın hikayesini konu ediyor. Gizli bir serivise bağlı çalışan ajanın son görevi ise; 1975 yılında New York'ta yaptığı bir patlamada 11.000 insanın ölümünden sorumlu olan Fiyasko Bombacısı adlı kişiyi bulup bu patlamanın hiç yaşanmamış olmasını sağlamaktır.


Inception:

Christopher Nolan tarafından yazılan ve yönetilen filmin başrolünde ise Hollwood'un yaşayan efsanelerinden Oscar ödüllü aktris Leonardo DiCaprio bulunuyor. Filmde bir hırsızı canlandıran Leo, diğer hırsızlardan farklı olarak insanların zihin katmanlarına girerek onların fikirlerini ve algılarını değiştirmeye çalışıyor. Inception aslında entellektüel bir zihin çalışmasının ürünü, çok güçlü argümanları bulunan ve rüya içinde rüya kavramına açıklamaya çalışan bir film. Bilim kurgu ve aksiyon hayranlarını tatmin edecek düzeyde bir yapım.


Coherence:

James Ward Byrkit tarafından yönetilen ve 33. istanbul film festivalinin en iyi filmlerinden biri olması yanı sıra bilim kurgu dalında da en iyi filmlerden biri olmaya aday olabilecek bu filmin konusu ise akşam yemeği için toplanmış bir grubun dünyanın yakınından geçen bir kuyruklu yıldızdan nasıl etkilendikleri. Paralel evren meraklıları kaçırmasın.


Mr. Nobody:

Büyük Patlama'dan sicim teorisine, zaman olgusundan tutkulu aşklara, Kelebek etkisinden Entropi Yasası’na kadar birçok konuyla harmanlanmış bilim; kurgu, fantastik, drama ve hatta romantik diye sınıflandırılan bir film. Yaşadığımız evreni, hayatı sorgulamamızı sağlayan bu filmi izlemenizi öneririz.



Cloud Atlas:

2012 Alman-Amerikan ortak yapım. Wachowski kardeşler ve Tom Tkywer tarafından yazılan ve yönetilen dram ve bilim-kurgu filmi. David Mitchell 2004 yılında yayımlanan filmle aynı ismi taşıyan romanından sinemaya uyarlanmıştır. Film sıra dışı geriye dönüş ve ileriye atlama teknikleriyle farklı dönemlerde yaşamış altı ayrı karakterin öyküsünü anlatır.


Memento:

Tüm zamanların en iyi 100 filmi listesinde 47. sırada bulunan Amerikan yapımı bu filmin senaryosunda Nolan kardeşlerin imzası bulunuyor. Filmin ana karakteri Leonard, eşini öldürenlerden intikam almak istemektedir. Çok ender rastlanan ve tedavisi olmayan türden bir hafıza kaybı hastalığına sahiptir. Hafızası kısa süreli olup yaşadıklarını not etmediği takdirde kısa süreli belleği sıfırlanmaktadır. Karısının ölümünden önceki olayları detaylarıyla hatırlayabilmesine karşın yeni hatıraları hatırlayamamaktadır. Ne yaptığını ve kiminle konuştuğunu anımsayamaz.


Yok Oluş(Annihilation):

Bir Netflix yapımı olan bu filmin başrolünde yakından tanıdığımız bir isim, "Natalie Portman" yer alıyor filmde biyolog ve eski asker Lena(Natalie Portman), Amerikan kıyı şeridi boyunca genişleyen uğursuz ve gizemli bir fenomen olan X Bölgesinin içinde olduğu sırada kocasının başına ne geldiğini bulmak üzere bir göreve katılır. İçeri giren keşif ekibi, hem hayatlarını hem de akıl sağlıklarını tehdit eden, güzel olduğu kadar tehlikeli ve mutasyona uğramış bir tabiata ve canlılara ev sahipliği yapan bir dünya keşfeder


Interstellar:

Oyuncu ve yönetmen kadrosu çok güçlü olan bu filmin başrollerinde McConaughey, Anne Hathaway yer almaktadır

Filmin konusuna gelecek olursak,teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen Cooper'un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir...


The Prestige:

Hugh Jackman ve Christian bale'in baş rolleri paylaştığı, Christopher Nolan yönetmenliğindeki iki sihirbazın sürükleyici rekabetini anlatan filmde izleyiciyi nasıl kandırarak illüzyonunu başarılı yapabileceği de anlatılmış.


Bonus

Gölge Oyunu:

Türk sinemasının en iyi filmlerinden olarak gösterlien ve Yavuz Turgul imzası taşıyan bu filmin başrollerinde Şener Şen ve Şevket Altuğ gibi ülkenin en büyük komedyenlerinden oyuncuların olması da filmi bu denli büyük bir yapıta dönüştürmüştür. Abidin rolündeki Şener Şen’e, Abidin’in en yakın arkadaşı Mahmut rolü ile Şevket Altuğ eşlik eder. Abidin ve Mahmut gazinolarda ayaküstü komedyenlik yapan ve hayatta kaybeden tarafta yer almayı alışkanlık haline getirmiş iki arkadaştır. Abidin eskiden gemicilik yapmıştır ve çok zaafları vardır. Bir yetimhanede büyümüş olan Mahmut ise karşı cinse olan utangaç tutumu ve hassas yapısıyla yoldaşından ayrılır.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >