Netflix'in ilk interaktif filmi: Bandersnatch

Dünyanın ilk interaktif filmi, Black Mirror: Bandersnatch.
Dünyanın ilk interaktif filmi, Black Mirror: Bandersnatch.

Bandersnatch, Netflix’in tartışmasız en iyi yapımlarından birisi olan Black Mirror dizisinin 4. sezonunun ardından ortaya koyduğu interaktif bir filmdir. Neden interaktif denildi çünkü izleyici filmin gidişatını tıpkı bir yönetmen gibi yaptığı tercihler ile belirliyor ve farklı sonuçlar elde ediyor. Takipçilerinin büyük bir heyecan ile beklediği bu filmin spoiler içermeyen fakat film hakkında da kapsamlı bir fikir elde etmenizi sağlayacak analizini sizler için hazırladım.

Film, gidişatı değiştirmeyecek bazı kararlar vermeniz ile başlıyor. Daha sonra kritik kararlara doğru geliyor. Büyük bir heyecan ile başlayan film kimi zaman kafa karışıklığı ile devam ediyor.

Dizi, başlangıçta basit kararlar vermenizi istiyor. Kahvaltıda ne yiyeceğiniz gibi.
Dizi, başlangıçta basit kararlar vermenizi istiyor. Kahvaltıda ne yiyeceğiniz gibi.

Film, gidişatı değiştirmeyecek bazı karar vermeniz ile başlıyor. Daha sonra kritik kararlara doğru geliyor.

Black Miror: Bandersnatch film analizi

Filmin gidişatına göre sizden senaryonun yönünü değiştirebileceğiniz kararlar almanı isteniyor.
Filmin gidişatına göre sizden senaryonun yönünü değiştirebileceğiniz kararlar almanı isteniyor.

Bir oyun gibi başa dönüyorsun ama gelecekte yazılmış sabit şeyleri göremiyorsun. Her gidip geldiğinde farklı sonuçlar elde ediyorsun. Yaptığın her seçim farklı bir ruh hali ve düşünce yapısına sokuyor karakterini ve işin sonunda yavaşça delirmiş birkarakter ile baş başa olabiliyorsun mesela. Hatta kimi zaman karakterle konuşuyorsun, sana karşı koymaya bile çalışıyor.

Filmin ana karakteri bazı kısımlarda seyirciye yönelik sorular yöneltiyor.
Filmin ana karakteri bazı kısımlarda seyirciye yönelik sorular yöneltiyor.

Bandersnatch psikolojik bir iç savaşın ürünü

Filmi izlerken şunu fark ediyorsun; karakterin psikolojisini düşünerek, onu anlayarak ona uygun karar vermiyorsun kendi ilkelerinle yahut korkularınla karar veriyorsun, bunu fark edince de değişiklik yapmaya çalışıyorsun ama sonuçta yaptığın eski seçimlerin etkisini üzerinde görüyorsun. Kendi hayatında yapamayacağın şeyleri karakter üzerinde görmek istiyorsun. Bu şekilde davransın bu doğru diye düşünüyorsun ama aslında onu o an sen de yapmazsın. Yahut asla yapmayacağın bir şeyi sonuçta başka birinin hayatı diye yapabiliyorsun. Hem de onun üzerindeki sonucunun ne olduğunu hiç önemsemeden. Bir insanı yöneteyim derken kendinle yüzleşiyorsun ve kendini sorguluyorsun.

  • Bandersnatch'in muhtemel tüm sonları ve detaylarını içeren şeması
  • Filmin birden fazla sonu olduğu için gidişatı belirleyen kararlar bizi kendi filmimizi oluşturmamıza sebep oluyor. Filmin tüm algoritmasının yer aldığı o şema.

Filmi ilk izlediğimde asıl ulaşmam gereken yer dışında bambaşka bir sonda buldum kendimi. Belirtmem gerekir ki sakin sakin izlediğiniz ilk deneyim oldukça etkileyici oluyor. Ulaşılması gereken asıl sona ikinci kez izlediğimde ulaştım. Aslında oyun benzeri bir son olduğunu düşünüyordum. Yani, film içerisinde yapacağın analizler sonucu göstereceğin performansa göre iyi veya kötü sonuç alınacak gibi bir şey bekliyordum. Ama sonuç düşündüğümden çok daha farklı ve çarpıcı oldu. Ulaşmanız gereken o sona ulaştığınızda karakterin verdiği mesaj filminin ana mesajı. Spoiler vererek olayı bozmak asla istemem bu yüzden şunu bilmeniz yeterli: Filmin sonunda en büyükdarbeyi kontrol sahibi olarak biz alıyoruz. Giderayak başka bir mesaj ile oyun sonlanıyor.

Sonrasında ise diğer seçenekleri ve sonlarıgörmek için size sunulan geçmiş seçeneğinden geriye gidip belirli bir yerden tekrar başlıyorsunuz.

  • Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz

Uzun zamandır izlediğim en çarpıcı yapımlarından birisi olan Bandersnatch kesinlikle tecrübe edilmeye değer.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >