Nihat Zeybekci'nin İzmir için işaret ettiği Dürtme kitabı gündemde

Nihat Zeybekci.
Nihat Zeybekci.

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olan Nihat Zeybekci İzmir'in ekonomisinden bahsetti. Ekonomi dalında Nobel verilen Richard Thaler'ın kitabı Dürtme'yi önermesi ise dikkat çekti. ''Ekonomiler dürtülerle hareket geçer'' diyen Nihat Zeybekci, ''İzmir'i dürtmemiz gerekiyor'' dedi.

Bir dönem Denizli Belediye Başkanlığı, 2013 yılında da Ekonomi Bakanı olan AK Parti tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Nihat Zeybekci verdiği bir röportajda İzmir'le ilgili yapmak istediklerinden bahsetti.

İzmir'in ekonomisine değinen Zeybekci, "Şu anda üçüncülüğe düştü. Ve arkadan korkunç bir hızla Kocaeli, Antalya ve Bursa geliyor. Yakında geçecekler" ifadelerini kullandı. Bu sözlerin ardından İzmir'in ekonomisiyle ilgili çözümlerini anlatmak için bir kitaptan bahsetti.

Richard Thaler’in 'Dürtme' isimli kitabını önerdi

  • Nihat Zeybekci Richard Thaler’in 'Dürtme' isimli kitabından bahsederek İzmir'in ekonomisiyle ilgili açıklamalar yaptı. Zeybekci, "2017 yılında ekonomi dalında Nobel Richard Thaler'e verildi. Onun davranışsal iktisadı anlatan ‘Dürtme' isimli bir kitabı var" bilgisini veren Zeybekci, "İnsan davranışlarının ve kararlarının ekonomi üzerindeki etkisini anlatıyor. Ekonomiler dürtülerek harekete geçiyor. Olay budur. Dürtme. İzmir'i her alanda koşturmak, atağa kaldırmak istiyorsak, Thaler'in dediği anlamda İzmir'i dürtmemiz gerekiyor" dedi.

Dürtme kitabının konusu nedir?

Nihat Zeybekci'nin bahsettiği 2017 yılında ekonomi dalında Nobel ödülü verilen Richard Thaler'ın davranışsal iktisadı anlatan 'Dürtme' insanlar rasyonel karar alıcılardır varsayımını olumsuzlayarak başlar. İktisat biliminde tüm kararların rasyonel bir şekilde alındığını anlatan kitap aslında insanların böyle bir varlık olmadığından bahseder. Seçim kavramının da ele alındığı kitap insanların bu konuda belirli dürtülerle hareket ettiğinden bahseder.

Politika yapıcıların amaçlarının insanların seçme hakkına saygı duymak koşuluyla toplumsal faydayı korumak olduğu belirtilip Thaler ve Sunstein’ın icadı olan “liberteryen paternalizm” yaklaşımı tanıtılıyor. Kitabın ilerleyen bölümünde insanların parayla ve risk almayla ilgili olan hedefleri irdeleniyor.

Richard Thaler hakkında

12 Eylül 1945 tarihinde doğan Richard H. Thaler, Amerikalı ekonomisttir. 73 yaşındaki yazar, 2017 yılında Nobel Vakfı tarafından davranışsal iktisat alanında yaptığı katkılardan dolayı Dürtme isimli kitabıyla Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

Richard Thaler.
Richard Thaler.

Nihat Zeybekci hakkında

  • 1 Ocak 1961 tarihinde doğan Nihat Zeybekci, AK Parti'nin kurulmasıyla birlikte siyasete atıldı. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde Denizli Belediye Başkanı seçildi. 2009 yılında ikinci kez Denizli Belediye Başkanı oldu. Görevini 2011 yılına kadar sürdürdü.
  • Nihat Zeybekci, 2011 genel seçimlerinde birinci sıradan AK Parti Denizli Milletvekili seçildi. Partinin son kongresinde MKYK üyesi, ardından TBMM Enerji Komisyonu Başkanlığı'na getirildi.
  • 25 Aralık 2013 tarihi itibariyle, istifa eden Zafer Çağlayan‘ın yerine Ekonomi Bakanlığı görevine tayin edildi.

Zeybekci'nin İzmir projeleri

  • ''Her yol İzmir'e çıkar, dünyaya açılmak İzmir'den başlar, İzmir'de çalışan kazanır, mavinin yeşille buluştuğu yer İzmir'dir, İzmir tarihine sahip çıkar, sahne ışıkları İzmir'de hiç sönmez, İzmir'de yaşamak şehirli olmaktır, şampiyonlar İzmir'den çıkar, Milano değil Barselona değil İzmir ve hayat İzmir'de güzel'' başlıklarıyla projelerini tanıttı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >