Okulun ilk haftası için ailelere öneriler

Okulun ilk haftası
Okulun ilk haftası

Eğitim öğretim hayatına yeni başlayacak öğrenciler ve veliler için zorlu bir hafta başlıyor. İlk defa ailesinden uzak kalacak öğrenciler için ayrı çocuklarını bu zorlu süreçte yalnız bırakmak istemeyen veliler için ayrı bir sınav olacak. Öğrencilerin eğitim hayatının kalanına etki edebilecek travmatik olayların yaşanmaması için yetkililer bu ilk haftanın önemine dikkat çekiyor.

Yeni eğitim öğretim yılı başlarken, okula ilk kez adım atacak olan çocuklar zorluklar yaşayabiliyor. Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Oyun döneminden henüz çıkamamış çocuklar için okulun ilk günleri ürkütücü olabilir. Bu dönemi atlatmak için yeni öğrencilere zaman tanınmalı” dedi

Karabulut, çocuğun okula alışması sırasında dikkat edilecek noktaları şöyle sıraladı:

- Okulun ilk günlerinde anne-baba sakin ve soğukkanlı olmalı. Çocuğun da bu tepkilere bakarak aynı kaygıyı ve paniği yaşayabileceği unutulmamalı.

- Çocuğu en iyi tanıyan ebeveynleridir. Bu yüzden anne ve baba, çocuğu sakinleştirici yollar denemeli.

- Çocuk okulda ilk kez başka yetişkinler ve yaşıtlarıyla karşılaşabilir. Aileler, okul başlamadan önce çocuklarına okulu anlatmalı, mümkünse öncesinde birkaç küçük ziyarette bulunmalı.

Aileler tutarlı davranmalı, çocuklarını cesaretlendirmeli

- Çocuğun okula gitmesi konusunda ailenin her üyesi tutarlı bir tutum takınmalı ve çocuğu cesaretlendirmeli.

- Çocukla her zaman açık ve anlaşılır konuşulmalı; korkuyorsa nedenleri ve endişeleri üzerinde yoğunlaşılmalı. Konuşmada kesinlikle aşağılayıcı ve küçük düşürücü bir tavır takınılmamalı.

- Çocuklar anne-babadan, evden ayrılma ve bilinmezliğin verdiği kaygı sebebiyle korkar. Çocuğa, “Seni anlıyorum ve sana bunun için kızmıyorum” mesajının verilmesi gerekir.

- Başka çocukların “İyi örnek” olarak gösterilmesi olumlu sonuçlar doğurmaz. Anne ve babalar karşılaştırıcı bir tutum içinde olmamalıdır.

- Okulun ilk günlerinde ve sonrasında okul ve öğretmenle iş birliği içinde olunması önemlidir.

Bunların dışında hala çocuk aşırı bir korku yaşıyorsa mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >