Organik tarım usulü ile kahve yetiştiren karıncaların çiftçiden farkı yok

Fiji Adalarında tohum ekip fidanı gübreleyen ve yetiştikten sonra bitkinin usaresiyle beslenen bir karınca türü keşfedildi. ​

Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan Fiji'nin tropikal ikliminde yaşayan 'phildris nagasau' adlı karınca türü, ektiği besinleri tüketmenin yanı sıra, ağaç tepelerindeki yumru meyveleri de yuva olarak da kullanıyor.

Yuvayı tamamlayabilmek için vardiyayla çalışan bu karıncalar, fidanları dışkı ve idrarlarıyla besliyor ancak tohumları her ağaç kabuğuna ekmiyor. Karıncalar yerleşecekleri yuvaya uygun ağaç kabuklarını seçiyorlar. Kahve tohumları güneş ışığı alabilmesi için, karıncalar tarafından balta girmemiş ormanlarda yetişen belli ağaç türlerinin tepesine kadar taşınıyor. Kahve bitkisi de saplarında boşluklar bırakarak, karıncaların larvalarını büyütüp, kraliçelerini barındıracak bir mekana kavuşmalarını sağlıyor.

Araştırmacılar, tropikal karıncaların ağaç kabuğuna altı çeşit kahve bitkisi ektiğini; karınca cinsinin ve seçilen kahve bitkilerinin üç milyon yıl önce türediğini ortaya çıkarmıştır.

Bu davranış ve alışkanlıkların yalnızca arılarda ve karıncalarda görülebildiğini belirten araştırmacılar, devamlılığı için işbirliğine muhtaç olunduğunu ve bitkilerin karıncalar sayesinde doğaya yayılabildiğini söylüyor.

Kaynak: dw.com
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >