Ramazan'da sofralarınızı zenginleştiren Osmanlı lezzetleri

Kavun
Kavun

Ramazan ayında sofralarınızı zenginleştiren ve Osmanlı mutfağından fikir veren lezzetler...

Türk kültüründe Osmanlı etkisi yadsınamaz bir gerçek; bu etki özellikle yemek kültüründe belirgin bir şekilde kendini gösteriyor.

Osmanlı Dönemi yemeklerinin birçok ülke üzerinde çok büyük etkisi olmuştur ki, Ortadoğu mutfağında görülen lezzetlerin benzerlikleri bunun en iyi açıklayıcısı. Bu yansıma, aynı zamanda benzer yemeklerin farklı isimlerle ortaya çıkmasına ve yemek kültürlerinin çok yakın olmasına yol açıyor. Şerbetli tatlılardan baklava birçok kültürde aynı seslendirilip yazılırken; Lübnan Arapçası'nda “baklawa" şeklinde yazılması bu etkileşime bir örnektir.

Osmanlıların birçok ülkeye yayılan kültür etkisinin yanı sıra, başka ülkelerden etkileşim yolu ile edindikleri bilgileri de yaymış olmaları onların zengin bir kültüre sahip olduğunun kanıtlarındandır. Bu zengin kültürün içinde çeşitli lezzetlerin varlığı, günümüz Türkiyesi'nde de etkilerini göstermekte.

İftar sofralarınızı zenginleştirmek ve Osmanlı'nın çeşitli lezzetlerinden fikir alabileceğiniz tatları sizin için araştırdık.

Badem çorbası

                                    
                                    İftar menülerinin vazgeçilmezi çorba, Ramazan ayında sıvı alımı bakımından oldukça sağlıklı. Her akşam aynı çorbayı yapmaktan sıkılanlar için, değişik bir lezzet olan badem çorbasını deneyebilirsiniz. Osmanlı mutfağının değişik lezzetlerinden badem çorbası, alışık olunan tatlardan uzak olsa da farklı lezzetleri denemeyi sevenler için oldukça ideal; akşam menünüze ekleyin deriz.
Badem çorbası İftar menülerinin vazgeçilmezi çorba, Ramazan ayında sıvı alımı bakımından oldukça sağlıklı. Her akşam aynı çorbayı yapmaktan sıkılanlar için, değişik bir lezzet olan badem çorbasını deneyebilirsiniz. Osmanlı mutfağının değişik lezzetlerinden badem çorbası, alışık olunan tatlardan uzak olsa da farklı lezzetleri denemeyi sevenler için oldukça ideal; akşam menünüze ekleyin deriz.
Bamya çorbası

                                    
                                    Başka bir Osmanlı lezzeti olan bamya çorbası da çorba seçenekleri arasında. Alışık olunan çorbalardan uzak, oldukça yaratıcı ve lezzetli bir sebze çorbası olan lezzeti, misafirlerinize gururlar ikram edebilirsiniz.
Bamya çorbası Başka bir Osmanlı lezzeti olan bamya çorbası da çorba seçenekleri arasında. Alışık olunan çorbalardan uzak, oldukça yaratıcı ve lezzetli bir sebze çorbası olan lezzeti, misafirlerinize gururlar ikram edebilirsiniz.
Bıldırcın dolması

                                    
                                    Başrolünde pirinç, fıstık ve üzümün olduğu bıldırcın dolması, Osmanlı Dönemi sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden. Hürrem Sultan'ın favori yemeklerinden olduğu iddia edilen bıldırcın dolmasını, akşamki iftar menünüze eklemenizi öneririz.
Bıldırcın dolması Başrolünde pirinç, fıstık ve üzümün olduğu bıldırcın dolması, Osmanlı Dönemi sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden. Hürrem Sultan'ın favori yemeklerinden olduğu iddia edilen bıldırcın dolmasını, akşamki iftar menünüze eklemenizi öneririz.
Mahmudiye

                                    
                                    Ballı, bademli, gün kurulu, üzümlü bu eşsiz lezzet, tam da Türk mutfağına layık türden. Osmanlı mutfağından eksik olmayan bal, yemeğe lezzet veren en can alıcı malzemelerden. Bal ve kuruyemişlerden oluşan bu lezzeti, iftar sofranızda ana yemek olarak da servis edebilirsiniz.
Mahmudiye Ballı, bademli, gün kurulu, üzümlü bu eşsiz lezzet, tam da Türk mutfağına layık türden. Osmanlı mutfağından eksik olmayan bal, yemeğe lezzet veren en can alıcı malzemelerden. Bal ve kuruyemişlerden oluşan bu lezzeti, iftar sofranızda ana yemek olarak da servis edebilirsiniz.
Hoşaf

                                    
                                    Osmanlı sofralarının vazgeçilmezi hoşaf, sindirim açısından da oldukça faydalı. Türk mutfağında da özellikle Ramazan ayında tercih edilen hoşaf, Osmanlı iftar sofralarında da başköşededir. Asitli, yapay şekerli, tatlandırıcılı içecekleri bir kenara bırakıp siz de bu akşamki sofranıza bir hoşaf kaynatın deriz.
Hoşaf Osmanlı sofralarının vazgeçilmezi hoşaf, sindirim açısından da oldukça faydalı. Türk mutfağında da özellikle Ramazan ayında tercih edilen hoşaf, Osmanlı iftar sofralarında da başköşededir. Asitli, yapay şekerli, tatlandırıcılı içecekleri bir kenara bırakıp siz de bu akşamki sofranıza bir hoşaf kaynatın deriz.
Nohut dolması

                                    
                                    Türk yemek kültüründe olduğu gibi, Osmanlı'nın da ete düşkün olduğu iddia edilse de; bakliyat ağırlıklı lezzetler oldukça fazla. Dışı nohut, içi fıstıklı soğanlı bu lezzeti iftar sofralarında ara öğün olarak servis edebilirsiniz.
Nohut dolması Türk yemek kültüründe olduğu gibi, Osmanlı'nın da ete düşkün olduğu iddia edilse de; bakliyat ağırlıklı lezzetler oldukça fazla. Dışı nohut, içi fıstıklı soğanlı bu lezzeti iftar sofralarında ara öğün olarak servis edebilirsiniz.
 Kubbe-i Siniye

                                    
                                    Bulgurlu, salçalı, bol baharatlı bu lezzet, içli köftenin atası. İsmi gibi bir Osmanlı dokunuşu olan Kubbe-i Siniye, iftar sofralarınızı süsleyecek yiyeceklerin başında gelebilir.
Kubbe-i Siniye Bulgurlu, salçalı, bol baharatlı bu lezzet, içli köftenin atası. İsmi gibi bir Osmanlı dokunuşu olan Kubbe-i Siniye, iftar sofralarınızı süsleyecek yiyeceklerin başında gelebilir.
Kavun dolması

                                    
                                    Kavunun dolması mı olur demeyin, bir defa deneyin. Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemeklerden olduğu iddia edilen lezzetlerden kavun dolması pirinç, tarçın ve üzüm gibi klasik dolma malzemelerinden yapılıyor.
Kavun dolması Kavunun dolması mı olur demeyin, bir defa deneyin. Fatih Sultan Mehmet'in de en sevdiği yemeklerden olduğu iddia edilen lezzetlerden kavun dolması pirinç, tarçın ve üzüm gibi klasik dolma malzemelerinden yapılıyor.
Piliç Topkapı

                                    
                                    Osmanlı saray mutfağına yakışan lezzetlerden piliç Topkapı'yı iftar sofralarınızda servis ettiğinizde, misafirleriniz hayran kalacak.
Piliç Topkapı Osmanlı saray mutfağına yakışan lezzetlerden piliç Topkapı'yı iftar sofralarınızda servis ettiğinizde, misafirleriniz hayran kalacak.
Mutancana

                                    
                                    Türk mutfağının ana yemeklerde en alışık olduğu lezzetlerden tencere yemeği mutancana, kuzu etinden yapılıyor. İçinde mürdüm eriği, üzüm, incir gibi meyvelerin de olduğu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.
Mutancana Türk mutfağının ana yemeklerde en alışık olduğu lezzetlerden tencere yemeği mutancana, kuzu etinden yapılıyor. İçinde mürdüm eriği, üzüm, incir gibi meyvelerin de olduğu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.
Marmarine

                                    
                                    Ispanak ve peynirin mükemmel uyumu bu lezzet, iftar soflarında neredeyse bütün ana yemeklerin yanına yakışacak türden. Sıradan ıspanak yemeklerinden sıkılanlar için, ıspanağı peynirle buluşturmak iyi fikir.
Marmarine Ispanak ve peynirin mükemmel uyumu bu lezzet, iftar soflarında neredeyse bütün ana yemeklerin yanına yakışacak türden. Sıradan ıspanak yemeklerinden sıkılanlar için, ıspanağı peynirle buluşturmak iyi fikir.
Reştiyye

                                    
                                    Bu lezzet tıpkı tencere yemeklerinden sonra yenen ev eriştesi gibi… Osmanlı'nın lezzetlerinden olan reştiyye yumurta, tulum peyniri, çok sayıda baharat eklenerek yapılıyor. Reştiyye, iftar sofralarınızı çeşitlendirecek lezzetler arasında.
Reştiyye Bu lezzet tıpkı tencere yemeklerinden sonra yenen ev eriştesi gibi… Osmanlı'nın lezzetlerinden olan reştiyye yumurta, tulum peyniri, çok sayıda baharat eklenerek yapılıyor. Reştiyye, iftar sofralarınızı çeşitlendirecek lezzetler arasında.
Sadabad pilavı

                                    
                                    Hem doyurucu hem oldukça sağlıklı bu pilav, tıpkı Türk kültüründeki iç pilava benziyor. Bol baharatlı, üzümlü, tarçınlı, fıstıklı bu lezzete bayılacaksınız.
Sadabad pilavı Hem doyurucu hem oldukça sağlıklı bu pilav, tıpkı Türk kültüründeki iç pilava benziyor. Bol baharatlı, üzümlü, tarçınlı, fıstıklı bu lezzete bayılacaksınız.
Zerde

                                    
                                    İftar sofralarının vazgeçilmezi tatlı kültürü, Osmanlı'dan geliyor olmalı. Safran Osmanlı'nın en pahalı baharatlarından olduğundan, safran yerine zerdeçal kullanılarak yapılan zerde, Türk kültüründe de sevilen tatlılar arasında.
Zerde İftar sofralarının vazgeçilmezi tatlı kültürü, Osmanlı'dan geliyor olmalı. Safran Osmanlı'nın en pahalı baharatlarından olduğundan, safran yerine zerdeçal kullanılarak yapılan zerde, Türk kültüründe de sevilen tatlılar arasında.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >