Rekabet Kurumu Google'a soruşturma açtı: 'Arama hakkını kötüye kullanıyor'

Rekabet Kurumu Google'a soruşturma açmasına karar verdi.
Rekabet Kurumu Google'a soruşturma açmasına karar verdi.

Türkiye Rekabet Kurumu Google'ın arama haklarını kötüye kullandığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Google’ın genel arama hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasını içeren başvuru üzerine ön araştırma yürütülmeye başlanmıştı. Bu araştırma Rekabet Kurulu'nca karara bağlandı.Kurul, araştırmada elde edilen belge ve yapılan tespitler sonucunda soruşturma açılmasına karar verdi.

Türkiye Rekabet Kurumu, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc. hakkında soruşturma açılmasına karar verildiğini açıkladı.

Rekabet Kurumu tarafından başlatılan tek büyük soruşturma bu değil. Zira, daha önce 9 farklı kargo şirketinin yanı sıra Microsoft, Sony ve ülkemizdeki üç GSM operatörüne açılan soruşturmalar büyük ses getirmişti. Haksız rekabeti engellemeye yönelik davaların devamı gelecek gibi duruyor.

Açıklama yapıldı

Rekabet Kurumu, Google'a soruşturma başlattığına dair açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde;

  • ''Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 21 Şubat 2019 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak; Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ile Alphabet Inc. hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.''

Rekabet kurulundan yapılan açıklama.
Rekabet kurulundan yapılan açıklama.

Daha önce gerek olmadığına karar vermiş

  • Rekabet Kurulu daha önce yaptığı ön incelemede Google hakkında soruşturmaya gerek olmadığına karar vermiş, Ankara Bölge İdare Mahkemesi bu karar hakkında yürürlüğü durdurma kararı almıştı. Kurul, mahkemenin kararının ardından yaptığı ikinci değerlendirmede soruşturma açma kararı verdi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >