Sağlığımız her şeyden kıymetli! 17 Nisan Dünya Hemofili Günü

Dünya Hemofili Günü
Dünya Hemofili Günü

Bu günün "Dünya Hemofili Günü" olarak kutlanılmasındaki amaç; hastalığın topluma tanıtılmasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hemofili Federasyonu (WFH)'nun ortak bir amacı var: hemofili hastalığını insanlara tanıtmak ve onları daha bilinçli hale getirmek.

Bu amaçla her yıl geleneksel olarak "17 Nisan Dünya Hemofili Günü" olarak kabul edilmekte ve bu günde hastalığın topluma tanıtılması amaçlanmaktadır.

Hemofili hastalığı tam olarak nedir?
Kısa bir tanımlama ile "kan hastalığı" diyebileceğimiz hemofili; kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olduğunda görülen bir tür kanama bozukluğudur. Eğer hemofiliniz varsa, bir yaralanma sonrasında başkalarına göre kanamanız daha uzun sürebilmektedir. Şiddetini arttırması durumunda, organ ya da dokularınıza zarar verebilmekte ve hayatınızı tehlikeye sokabilmektedir.
Hemofili hastalığı tam olarak nedir? Kısa bir tanımlama ile "kan hastalığı" diyebileceğimiz hemofili; kanınızın normal olarak pıhtılaşmadığı bir durum olduğunda görülen bir tür kanama bozukluğudur. Eğer hemofiliniz varsa, bir yaralanma sonrasında başkalarına göre kanamanız daha uzun sürebilmektedir. Şiddetini arttırması durumunda, organ ya da dokularınıza zarar verebilmekte ve hayatınızı tehlikeye sokabilmektedir.
Hemofili hastalığına sahip olduğumuzu nasıl anlarız?

                                    Bu durumu anlayabilmek için şu birkaç belirtiyi görmek yeterli olacaktır.-  Göbek kordonu kesimi sonrası uzun süren kanama -  Sünnette durdurulamayan sızıntı halinde  kanama -  Ağrı ve şişkinliğe yol açan eklem içi kanama -  Enfeksiyon ve cerrahi müdahale, diş çekimi sonrası durmayan kanama -  Vücutta kolay oluşan morarmalar-  Sıkça görülen burun kanaması.
Hemofili hastalığına sahip olduğumuzu nasıl anlarız? Bu durumu anlayabilmek için şu birkaç belirtiyi görmek yeterli olacaktır.- Göbek kordonu kesimi sonrası uzun süren kanama - Sünnette durdurulamayan sızıntı halinde kanama - Ağrı ve şişkinliğe yol açan eklem içi kanama - Enfeksiyon ve cerrahi müdahale, diş çekimi sonrası durmayan kanama - Vücutta kolay oluşan morarmalar- Sıkça görülen burun kanaması.
Hastalığın tedavi süreci nasıl ilerlemeli?
Bu hastalığın tedavisine verilen ad replasman'dır. Replasman tedavisi evde de gerçekleşebilmektedir. Bu durum, sağlık alanıyla ilgili pek çok kaynakta şu şekilde aktarmaktadır: "Önleyici (sürekli) ve ihtiyaca bağlı (gerektiğinde) replasman tedavisi evde uygulanabilir. Birçok kişi kendilerine ya da çocuklarına evde infüzyon uygulamayı öğrenmektedir. Ev tedavisinin çeşitli üstünlükleri vardır: Kanama olduğunda siz ya da çocuğunuz daha çabuk tedavi olursunuz. Erken tedavi daha az komplikasyon ortaya çıkması anlamına gelir. Daha az doktor ya da acil servis ziyareti gerekir. Ev tedavileri bir sağlık hizmeti kurumunda tedaviye göre daha ucuzdur. Ev tedavileri çocukların tedaviyi kabul etmeleri ve sağlıkları hakkında sorumluluk almaları konusunda yardımcı olur."
Hastalığın tedavi süreci nasıl ilerlemeli? Bu hastalığın tedavisine verilen ad replasman'dır. Replasman tedavisi evde de gerçekleşebilmektedir. Bu durum, sağlık alanıyla ilgili pek çok kaynakta şu şekilde aktarmaktadır: "Önleyici (sürekli) ve ihtiyaca bağlı (gerektiğinde) replasman tedavisi evde uygulanabilir. Birçok kişi kendilerine ya da çocuklarına evde infüzyon uygulamayı öğrenmektedir. Ev tedavisinin çeşitli üstünlükleri vardır: Kanama olduğunda siz ya da çocuğunuz daha çabuk tedavi olursunuz. Erken tedavi daha az komplikasyon ortaya çıkması anlamına gelir. Daha az doktor ya da acil servis ziyareti gerekir. Ev tedavileri bir sağlık hizmeti kurumunda tedaviye göre daha ucuzdur. Ev tedavileri çocukların tedaviyi kabul etmeleri ve sağlıkları hakkında sorumluluk almaları konusunda yardımcı olur."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >