Seri katil kelimesini literatüre sokan cani: Ted Bundy

Ted Bundy
Ted Bundy

Öldürdüğü insan sayısı tam olarak bilinemeyen dünyanın ilk seri katili olarak tanımlanan kişisi Ted Bundy'nin tüylerinizi diken diken edecek vahşet dolu hayatı

Geçmiş günlerde Atalay Filiz olayı ile birlikte "seri katil" kelimesi çokça tartışılmaya başlandı. Seri katil kimdir, kime denir, özellikleri nelerdir gibi sorular herkesin gündemini meşgul etti. Peki bu "seri katil" kelimesi neyden, kimden dolayı literatüre girmiştir? Hayatı üzerine birçok film çekilmiş, bir çok kitap yazılmış olan ilk seri katil Ted Bundy'nin vahşet dolu hayatını mercek altına aldık. Popüler kültüre mal olmuş bu seri katilin hayatı kanınızı donduracak.

Sorunlu bir aile

                                    
                                    
                                    Filmlerde, dizilerde sıkça karşımıza çıkan "seri katillerin çocukluğunun sorunlu olması" klişesi de Ted Bundy ile beraber ortaya çıkmıştır. Babasını hiç tanımamış olan Bundy sorunlu bir çocukluk geçirmiştir. Bazı aile bireyleri, Bundy'nin küçükken ruh sağlığının bozuk olduğundan bahseder. Bundy'nin sosyopat olduğu düşünülür.
Sorunlu bir aile Filmlerde, dizilerde sıkça karşımıza çıkan "seri katillerin çocukluğunun sorunlu olması" klişesi de Ted Bundy ile beraber ortaya çıkmıştır. Babasını hiç tanımamış olan Bundy sorunlu bir çocukluk geçirmiştir. Bazı aile bireyleri, Bundy'nin küçükken ruh sağlığının bozuk olduğundan bahseder. Bundy'nin sosyopat olduğu düşünülür.
Lisede de sosyalleşme konusunda problemleri vardı

                                    
                                    
                                    Liseye geçtiğinde arkadaş edinmekte zorlanan, çok utangaç ve içine kapanık olan Bundy bu konuyla ilgili "İnsanların neden birbirleriyle arkadaş olmak istediğini bilmiyorum, bir insanı diğeri için çekici kılan şey nedir bilmiyorum, sosyal etkileşimi ne sağlar bilmiyorum." şeklinde konuşmuştur. Lise zamanında hırsızlık ve hilecilik gibi küçük suçlar işlemeye başladı.
Lisede de sosyalleşme konusunda problemleri vardı Liseye geçtiğinde arkadaş edinmekte zorlanan, çok utangaç ve içine kapanık olan Bundy bu konuyla ilgili "İnsanların neden birbirleriyle arkadaş olmak istediğini bilmiyorum, bir insanı diğeri için çekici kılan şey nedir bilmiyorum, sosyal etkileşimi ne sağlar bilmiyorum." şeklinde konuşmuştur. Lise zamanında hırsızlık ve hilecilik gibi küçük suçlar işlemeye başladı.
"Bebek yüzlü katil" sözü onun için söylenmiştir

                                    
                                    
                                    Üniversite yıllarında başarılı bir eğitim hayatı olan Bundy'i tanıyanlar kendisini yakışıklı, kibar, zeki bir adam olarak tanımlıyordu. Bundan dolayı çok uzun bir süre işlediği cinayetler açığa çıkmadı. Kendisini çok iyi gizlemeyi başaran Bundy'nin bir diğer lakabı ise bukalemundur.
"Bebek yüzlü katil" sözü onun için söylenmiştir Üniversite yıllarında başarılı bir eğitim hayatı olan Bundy'i tanıyanlar kendisini yakışıklı, kibar, zeki bir adam olarak tanımlıyordu. Bundan dolayı çok uzun bir süre işlediği cinayetler açığa çıkmadı. Kendisini çok iyi gizlemeyi başaran Bundy'nin bir diğer lakabı ise bukalemundur.
Cinayetlere başlıyor

                                    
                                    
                                    Üniversite yıllarında görüştüğü bir kızdan ayrıldıktan sonra seri şekilde cinayet işlemeye başlayan Bundy'nin kurbanlarının kesin sayısı bilinmese de 1974 ile 1978 yılları arasında 30'dan fazla kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor. Bazı kaynaklar ise ilk cinayetini 15 yaşında işlediğini iddia eder.
Cinayetlere başlıyor Üniversite yıllarında görüştüğü bir kızdan ayrıldıktan sonra seri şekilde cinayet işlemeye başlayan Bundy'nin kurbanlarının kesin sayısı bilinmese de 1974 ile 1978 yılları arasında 30'dan fazla kişinin ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor. Bazı kaynaklar ise ilk cinayetini 15 yaşında işlediğini iddia eder.
Tüm kurbanlarda aynı özellikler

                                    
                                    
                                    Bundy'nin seçtiği kurbanların hemen hepsi siyah uzun saçları ortadan ikiye ayrılmış genç kızlardı. Üniversitede sorunlu ilişki yaşadığı kız arkadaşı da aynı bu tanıma uyuyordu, Bundy'nin kurbanlarını seçerken eski kız arkadaşına benzeyenleri özellikle seçtiği belirlendi. Hayatlarının baharındaki onlarca genç insanı canice katletmiştir.
Tüm kurbanlarda aynı özellikler Bundy'nin seçtiği kurbanların hemen hepsi siyah uzun saçları ortadan ikiye ayrılmış genç kızlardı. Üniversitede sorunlu ilişki yaşadığı kız arkadaşı da aynı bu tanıma uyuyordu, Bundy'nin kurbanlarını seçerken eski kız arkadaşına benzeyenleri özellikle seçtiği belirlendi. Hayatlarının baharındaki onlarca genç insanı canice katletmiştir.
Hapishaneye giriyor

                                    
                                    
                                    1974 yılında polis kılığına girmiş vaziyette bir kadına yaklaşan Bundy, kadının kendisiyle karakola kadar gelmesini istedi. Bundy'nin arabasına bindikten sonra adamdan şüphelenen genç kadın kendisini yolda giderken arabadan atarak polise gitti ve durumu bildirdi. Farkına olmadan acımasız bir caniden canını kurtarmıştı. 1975 yılında Bundy yakalandı ve insan kaçırma suçlamasından 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Hapishaneye giriyor 1974 yılında polis kılığına girmiş vaziyette bir kadına yaklaşan Bundy, kadının kendisiyle karakola kadar gelmesini istedi. Bundy'nin arabasına bindikten sonra adamdan şüphelenen genç kadın kendisini yolda giderken arabadan atarak polise gitti ve durumu bildirdi. Farkına olmadan acımasız bir caniden canını kurtarmıştı. 1975 yılında Bundy yakalandı ve insan kaçırma suçlamasından 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Hapishaneden kaçıyor

                                    
                                    
                                    1977 yılında Bundy'nin faili meçhul cinayetlerden sorumlu olduğunu düşünen polisler onu Florida'da bir davaya müdahil ettiler. Dava görüşülürken verilen arada kütüphaneye gitmesine izin verilen Bundy, ikinci kattaki pencereden atlayarak oradan kaçtı. Ama camdan atladığı sırada iki bileğinde de ciddi sakatlık meydana geldiğinden dolayı bir hafta sonra yakalanarak hapishaneye geri tıkıldı.
Hapishaneden kaçıyor 1977 yılında Bundy'nin faili meçhul cinayetlerden sorumlu olduğunu düşünen polisler onu Florida'da bir davaya müdahil ettiler. Dava görüşülürken verilen arada kütüphaneye gitmesine izin verilen Bundy, ikinci kattaki pencereden atlayarak oradan kaçtı. Ama camdan atladığı sırada iki bileğinde de ciddi sakatlık meydana geldiğinden dolayı bir hafta sonra yakalanarak hapishaneye geri tıkıldı.
İkinci kez hapishaneden kaçıyor

                                    
                                    
                                    Hapishaneye tekrar giren Bundy bulduğu bir demir testereyi kullanarak derin bir oyuk açtığı hücresinden yeniden kaçarak Floridaya gitti. Orada 2 genç kızı canice öldürdükten sonra iki kızı da ağır bir şekilde yaraladı. 1978 yılında 12 yaşındaki bir kızı öldürdükten sonra bir otoyolda seyir halindeyken polis tarafından tesadüfen durdurulan Bundy tekrar tutuklanarak hapishaneye gönderildi. Bu, onun için sonun başlangıcı oldu.
İkinci kez hapishaneden kaçıyor Hapishaneye tekrar giren Bundy bulduğu bir demir testereyi kullanarak derin bir oyuk açtığı hücresinden yeniden kaçarak Floridaya gitti. Orada 2 genç kızı canice öldürdükten sonra iki kızı da ağır bir şekilde yaraladı. 1978 yılında 12 yaşındaki bir kızı öldürdükten sonra bir otoyolda seyir halindeyken polis tarafından tesadüfen durdurulan Bundy tekrar tutuklanarak hapishaneye gönderildi. Bu, onun için sonun başlangıcı oldu.
İdam cezası

                                    
                                    
                                    1979 yılında işlediği suçlardan dolayı idam cezasına çarptırılan Bundy, ölüm sırasını beklemeye başladı. 1989 yılında onlarca çocuk ve genç kız çocuğunu canice katleden eli kanlı katil Bundy elektrik verilerek idam edildi. 
Ona idam kararı veren hakimin duruşma sırasında söylediği şu sözleri ise seçimlerimizin önemini bizlere tekrar hatırlatıyor: 

"Şu anda yaşadığımız gibi, bu mahkeme salonunda insanlığın tamamiyle heba edildiğine tanık olmak bu salondakiler için trajedidir. Zeki, genç bir adamsınız. İyi bir avukat olabilirdiniz, arkamda çalıştığınızı görmek beni mutlu ederdi, fakat ortak, yanlış yoldan gittiniz."

Kaynak: Vikipedi
İdam cezası 1979 yılında işlediği suçlardan dolayı idam cezasına çarptırılan Bundy, ölüm sırasını beklemeye başladı. 1989 yılında onlarca çocuk ve genç kız çocuğunu canice katleden eli kanlı katil Bundy elektrik verilerek idam edildi. Ona idam kararı veren hakimin duruşma sırasında söylediği şu sözleri ise seçimlerimizin önemini bizlere tekrar hatırlatıyor: "Şu anda yaşadığımız gibi, bu mahkeme salonunda insanlığın tamamiyle heba edildiğine tanık olmak bu salondakiler için trajedidir. Zeki, genç bir adamsınız. İyi bir avukat olabilirdiniz, arkamda çalıştığınızı görmek beni mutlu ederdi, fakat ortak, yanlış yoldan gittiniz." Kaynak: Vikipedi
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >