Sinemaya damgasını vurmuş 6 ünlü Türk yönetmen

Metin Erksan ve Yılmaz Erdoğan

Bugün 14 Kasım Dünya Sinema Günü... Sinemayı kendisine bir yolculuk edinmiş olan okuyucularımız için, sinemanın ünlü Türk yönetmenlerini derledik.

Sinema, üniversitelerde bölüm olarak okutulan ve alanında profesörler çıkartan bir sanat dalı. Ve bugün, bu sanat dalının günü.

Pek bilinmese de 14 Kasım, Dünya Sinema Günü olarak kutlanmaktadır.

Biz de sizler için, hikayelerindeki dille Türk sinemasına damgasını vurmuş 6 ünlü yönetmenimizi derledik.

Dünya Sinema Günü'nüz kutlu olsun.

1. Metin Erksan
Susuz Yaz'ı çekip Türkiye'ye ilk büyük ödülünü kazandıran, Hülya Koçyiğit'i sinemayla buluşturan, Sevmek Zamanı adlı psikolojik filmi çeken o. Türk sinemasının yeri doldurulamaz değeri, bu listenin baş köşesinde yer alıyor.
1. Metin Erksan Susuz Yaz'ı çekip Türkiye'ye ilk büyük ödülünü kazandıran, Hülya Koçyiğit'i sinemayla buluşturan, Sevmek Zamanı adlı psikolojik filmi çeken o. Türk sinemasının yeri doldurulamaz değeri, bu listenin baş köşesinde yer alıyor.
2. Ertem Eğilmez
Sinemaya kalabalık kadro geleneğini getiren, Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve daha birçok ismi bizlerle buluşturan, romantik salon filmlerini çeken bir usta o. Ama tüm bunların yanında bir de Canım Kardeşim ile içimizi yakandır da.
2. Ertem Eğilmez Sinemaya kalabalık kadro geleneğini getiren, Kemal Sunal, Ayşen Gruda ve daha birçok ismi bizlerle buluşturan, romantik salon filmlerini çeken bir usta o. Ama tüm bunların yanında bir de Canım Kardeşim ile içimizi yakandır da.
3. Memduh Ün
Fatma Girik, Türkan Şoray ve Filiz Akın'ı sinemaya kazandıran, 1960'ların sinemasına farklı bir anlam katan bir değerdir o. Yeşilçam kavramıyla eş değer tutulduğu da unutulmamalı.
3. Memduh Ün Fatma Girik, Türkan Şoray ve Filiz Akın'ı sinemaya kazandıran, 1960'ların sinemasına farklı bir anlam katan bir değerdir o. Yeşilçam kavramıyla eş değer tutulduğu da unutulmamalı.
4. Ömer Lütfi Akad
Köy gerçeğini tüm yalınlığıyla sinemaya aktaran, Gelin - Düğün - Diyet ile farklı bir sinemayı geliştiren bir usta.
4. Ömer Lütfi Akad Köy gerçeğini tüm yalınlığıyla sinemaya aktaran, Gelin - Düğün - Diyet ile farklı bir sinemayı geliştiren bir usta.
5. Nuri Bilge Ceylan
Cannes desek yetmeyip bir de o uzun açılı planlarını eklesek... Sanat filmlerinin duayen ismi. Ödüle doyamayacağı aşikar.
5. Nuri Bilge Ceylan Cannes desek yetmeyip bir de o uzun açılı planlarını eklesek... Sanat filmlerinin duayen ismi. Ödüle doyamayacağı aşikar.
6. Yılmaz Erdoğan
Hem yazar hem oyuncu hem yönetmen hem eğitmen. Tiyatroda da sinemada da farkını hep hissettirdi. Son dönemin edebiyatçı sinemacılarından.
6. Yılmaz Erdoğan Hem yazar hem oyuncu hem yönetmen hem eğitmen. Tiyatroda da sinemada da farkını hep hissettirdi. Son dönemin edebiyatçı sinemacılarından.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >