Süper kahramanların film tarihi

İlk başlarda çizgi romanlarla hayatımıza giren süper kahramanlar Hollywood sinemasına açılmasıyla film sektörüne adeta damgasını vurdu. İşte en popüler hayali karakterlerin ilk filmleri

1978 Superman
Çizgi romanlarının en popüler karakterlerinden biri olan Superman, Jerry Siegel ve Joe Shuster tarafından 1933 yılında yaratıldı. İlk kez 1938'de halkla tanışan Superman, daha önce bir çok kez tasarım değiştirmiş ”Uzaydan üstün güçleri ile gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam” olarak düşünülmüştü ancak bu konsept yapımcılar tarafından tutmamıştı. Renkleri Amerikan bayrağına gönderme bulunmak için mavi – kırmızı yapılan kostümün tayt kısmı sirklerde "güçlü adam"ların giydiği taytlardan esinlenilmiştir. Yıllar boyunca birçok kahramanın Batman dahil, kostümü değiştirildi ancak Superman'in kostümü 77 yıl boyunca değiştirilmedi çünkü kostüm görsel bir mesaj içeriyor. Superman serisinin ilk filmi İngiltere yapımı olarak 1978 yılında yapıldı.
1978 Superman Çizgi romanlarının en popüler karakterlerinden biri olan Superman, Jerry Siegel ve Joe Shuster tarafından 1933 yılında yaratıldı. İlk kez 1938'de halkla tanışan Superman, daha önce bir çok kez tasarım değiştirmiş ”Uzaydan üstün güçleri ile gelip dünyayı istila edecek bir kötü adam” olarak düşünülmüştü ancak bu konsept yapımcılar tarafından tutmamıştı. Renkleri Amerikan bayrağına gönderme bulunmak için mavi – kırmızı yapılan kostümün tayt kısmı sirklerde "güçlü adam"ların giydiği taytlardan esinlenilmiştir. Yıllar boyunca birçok kahramanın Batman dahil, kostümü değiştirildi ancak Superman'in kostümü 77 yıl boyunca değiştirilmedi çünkü kostüm görsel bir mesaj içeriyor. Superman serisinin ilk filmi İngiltere yapımı olarak 1978 yılında yapıldı.
1981 Bat Man
Bat- Man ilk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahramanıdır. Çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger tarafından yaratılmıştır. Ancak çizgi romanlarda yaratıcısı olarak sadece Bob Kane'in adı geçer. İlk çizildiği zamandan bu yana Batman en çok bilinen süper kahramanlardan biri olan Bat-Man "The Dark Knight" (Kara Şövalye), "The Caped Crusader" (Pelerinli Haçlı) ve "Worlds Greatest Dedective" (Dünyanın En İyi Dedektifi) olarak herkesi yenen adam olarak bilinir. Halk arasında en meşhur sözü "Because I'm Batman" “Çünkü Ben Batman'im!” dir. Batman'in kişiliği, karakter geçmişi, görsel tasarımı ve ekipmanı da aralarında The Mask of Zorro, The Bat ve Dracula gibi filmlerden, The Shadow, The Phantom, Sherlock Holmes, Dick Tracy, Jimmie Dale, The Green Hornet ve Spring Heeled Jack gibi karakterlerden ve Leonardo Da Vinci'nin bir "uçan makine" çiziminden esinlenmiştir. İlk Batman filminin hazırlıkları 1979 yılında başladı. Benjamin Melniker ve Michael Uslan filmi teklif ettikleri ilk üç stüdyodan (Columbia Pictures, United Artist ve Universal Pictures) olumsuz yanıt aldı. 1981'de Warner Bros. şirketi filmi çekmeyi kabul etti.

İlk çekilen Batman filmini Tim Burton yönetti. Devam filmi Batman Dönüyor'u da yöneten Burton, Batman Daima'da yerini Joel Schumacher'e bıraktı. Schumacher'in yönettiği devam filmi Batman & Robin'in başarısızlığından sonra, beşinci bir film daha çekmeyi planlayan Warner Bros. şirketi seriyi bitirme kararı aldı. Yedi yıl sonra yeni bir film için hazırlıklara başlandı ve yönetmenliğe Christopher Nolan getirildi. Batman Başlıyor filmi finansal ve eleştirel olarak başarılı olunca Nolan'ın yönettiği Kara Şövalye adlı devam filmi çekildi.
1981 Bat Man Bat- Man ilk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahramanıdır. Çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger tarafından yaratılmıştır. Ancak çizgi romanlarda yaratıcısı olarak sadece Bob Kane'in adı geçer. İlk çizildiği zamandan bu yana Batman en çok bilinen süper kahramanlardan biri olan Bat-Man "The Dark Knight" (Kara Şövalye), "The Caped Crusader" (Pelerinli Haçlı) ve "Worlds Greatest Dedective" (Dünyanın En İyi Dedektifi) olarak herkesi yenen adam olarak bilinir. Halk arasında en meşhur sözü "Because I'm Batman" “Çünkü Ben Batman'im!” dir. Batman'in kişiliği, karakter geçmişi, görsel tasarımı ve ekipmanı da aralarında The Mask of Zorro, The Bat ve Dracula gibi filmlerden, The Shadow, The Phantom, Sherlock Holmes, Dick Tracy, Jimmie Dale, The Green Hornet ve Spring Heeled Jack gibi karakterlerden ve Leonardo Da Vinci'nin bir "uçan makine" çiziminden esinlenmiştir. İlk Batman filminin hazırlıkları 1979 yılında başladı. Benjamin Melniker ve Michael Uslan filmi teklif ettikleri ilk üç stüdyodan (Columbia Pictures, United Artist ve Universal Pictures) olumsuz yanıt aldı. 1981'de Warner Bros. şirketi filmi çekmeyi kabul etti. İlk çekilen Batman filmini Tim Burton yönetti. Devam filmi Batman Dönüyor'u da yöneten Burton, Batman Daima'da yerini Joel Schumacher'e bıraktı. Schumacher'in yönettiği devam filmi Batman & Robin'in başarısızlığından sonra, beşinci bir film daha çekmeyi planlayan Warner Bros. şirketi seriyi bitirme kararı aldı. Yedi yıl sonra yeni bir film için hazırlıklara başlandı ve yönetmenliğe Christopher Nolan getirildi. Batman Başlıyor filmi finansal ve eleştirel olarak başarılı olunca Nolan'ın yönettiği Kara Şövalye adlı devam filmi çekildi.
1970 Spiderman
Örümcek Adam, Marvel Comics tarafından yaratılmış bir çizgi karakterdir. Türkçeye Örümcek Adam olarak çevrilmiştir. Orijinal ismi Spider-Man olan kurgusal kahraman beyaz perdeye uyarlanmış ve oldukça başarılı olmuştur. Peter Benjamin Parker'ın gizli kimliği olan Örümcek Adam, Marvel Comics'e bağlı Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılmış kurgusal bir kahramandır. İlk kez Marvel Comics'in "Amazing Fantasy" isimli çizgi romanının 15. sayısında 1962 yazında ortaya çıkmıştır. O günden bu yana, dünyanın en popüler süper kahramanları arasındadır. 1960'lı yıllarda süper kahraman çizgi romanlarının çok satması nedeniyle yeni bir kahraman yaratmak isteyen Marvel Comics editörü Stan Lee, okuyucuların genelde gençler olmasından da faydalanmak için yaşı küçük bir süper kahraman yaratmak ister. Steve Ditko ve kısmen Jack Kirby'nin de katkılarıyla, eski fakat kullanılmayan karakterlerden esinlenerek Örümcek Adam isminde karar kılarlar. Aslında ilk başlarda Stan Lee Şöyle düşünmektedir "güçlü bir karakterim var (Hulk), güzel bir takımım var (fantastik dörtlü) " ancak artık hepsini birleştirmenin zamanı gelmiştir yani güçlü müthiş reflekslere sahip ve neredeyse uçabilen bir karakter olabilen ÖRÜMCEK ADAM! Bu fikri ilk başta Marvel'ın başkanı beğenmez "İnsanlar örümcekden nefret eder!" diye düşünür. Zaten Daily Bugle daki J.Jonah Jameson karakterinde ondan alıntı yapılmıştır. Örümcek-Adam sıradan bir derginin son sayfalarında çok popüler olur bunun üzerine 2 yıl sonra Marvel Örümcek-Adam'ın patentini satın alır.
Çıkarılışından bu yana beş filmde görülen Örümcek Adam'dan uyarlama sinema filmi hakları, 1985'te satın alındı ve Sony Pictures Entertainment tarafından güvence altına alınmadan önce bir ara yönetmek için James Cameron'un da almayı düşündüğü, çeşitli yapım şirketleri ve stüdyolara aktarıldı.


Sony ilk üç filmi yönetmesi için çizgi roman hayranı Sam Raimi ile çalıştı: Örümcek Adam (2002), Örümcek Adam 2 (2004) ve Örümcek Adam 3 (2007). Filmlerde, Peter Parker (Tobey Maguire) lise aşkı Mary Jane Watson'la (Kirsten Dunst) ilişkisini geliştirirken Örümcek Adam olarak da, aralarında Yeşil Cin (Willem Dafoe), Doktor Octopus (Alfred Molina), Kum Adam (Thomas Haden Church) ve Venom'un (Topher Grace) yer aldığı kötülerle savaştı.

Raimi'nin üçlemesi, toplamda 597 milyon dolar bütçeyle çekildi, dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar dolar hasılat yakaladı. Her filmde çeşitli gişe rekorları kırdı; her üçü de hem en yüksek gişe hasılatı elde eden en iyi 20 yerli film hem de en yüksek gişe hasılatı elde eden en iyi 30 dünya çapında film içinde yer aldı. Serinin tamamı ise en yüksek gişe hasılatı yapan sekizinci film serisidir. Eleştirmenler serinin ilk iki filmi için olumlu görüşler bildirmelerine karşın üçüncü film içinse daha karışık görüş bildirdiler. Film serisi hem Blu-ray hem de DVD ortamında yayınlandı.
1970 Spiderman Örümcek Adam, Marvel Comics tarafından yaratılmış bir çizgi karakterdir. Türkçeye Örümcek Adam olarak çevrilmiştir. Orijinal ismi Spider-Man olan kurgusal kahraman beyaz perdeye uyarlanmış ve oldukça başarılı olmuştur. Peter Benjamin Parker'ın gizli kimliği olan Örümcek Adam, Marvel Comics'e bağlı Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılmış kurgusal bir kahramandır. İlk kez Marvel Comics'in "Amazing Fantasy" isimli çizgi romanının 15. sayısında 1962 yazında ortaya çıkmıştır. O günden bu yana, dünyanın en popüler süper kahramanları arasındadır. 1960'lı yıllarda süper kahraman çizgi romanlarının çok satması nedeniyle yeni bir kahraman yaratmak isteyen Marvel Comics editörü Stan Lee, okuyucuların genelde gençler olmasından da faydalanmak için yaşı küçük bir süper kahraman yaratmak ister. Steve Ditko ve kısmen Jack Kirby'nin de katkılarıyla, eski fakat kullanılmayan karakterlerden esinlenerek Örümcek Adam isminde karar kılarlar. Aslında ilk başlarda Stan Lee Şöyle düşünmektedir "güçlü bir karakterim var (Hulk), güzel bir takımım var (fantastik dörtlü) " ancak artık hepsini birleştirmenin zamanı gelmiştir yani güçlü müthiş reflekslere sahip ve neredeyse uçabilen bir karakter olabilen ÖRÜMCEK ADAM! Bu fikri ilk başta Marvel'ın başkanı beğenmez "İnsanlar örümcekden nefret eder!" diye düşünür. Zaten Daily Bugle daki J.Jonah Jameson karakterinde ondan alıntı yapılmıştır. Örümcek-Adam sıradan bir derginin son sayfalarında çok popüler olur bunun üzerine 2 yıl sonra Marvel Örümcek-Adam'ın patentini satın alır. Çıkarılışından bu yana beş filmde görülen Örümcek Adam'dan uyarlama sinema filmi hakları, 1985'te satın alındı ve Sony Pictures Entertainment tarafından güvence altına alınmadan önce bir ara yönetmek için James Cameron'un da almayı düşündüğü, çeşitli yapım şirketleri ve stüdyolara aktarıldı. Sony ilk üç filmi yönetmesi için çizgi roman hayranı Sam Raimi ile çalıştı: Örümcek Adam (2002), Örümcek Adam 2 (2004) ve Örümcek Adam 3 (2007). Filmlerde, Peter Parker (Tobey Maguire) lise aşkı Mary Jane Watson'la (Kirsten Dunst) ilişkisini geliştirirken Örümcek Adam olarak da, aralarında Yeşil Cin (Willem Dafoe), Doktor Octopus (Alfred Molina), Kum Adam (Thomas Haden Church) ve Venom'un (Topher Grace) yer aldığı kötülerle savaştı. Raimi'nin üçlemesi, toplamda 597 milyon dolar bütçeyle çekildi, dünya çapında yaklaşık 2,5 milyar dolar hasılat yakaladı. Her filmde çeşitli gişe rekorları kırdı; her üçü de hem en yüksek gişe hasılatı elde eden en iyi 20 yerli film hem de en yüksek gişe hasılatı elde eden en iyi 30 dünya çapında film içinde yer aldı. Serinin tamamı ise en yüksek gişe hasılatı yapan sekizinci film serisidir. Eleştirmenler serinin ilk iki filmi için olumlu görüşler bildirmelerine karşın üçüncü film içinse daha karışık görüş bildirdiler. Film serisi hem Blu-ray hem de DVD ortamında yayınlandı.
1977 Hulk
The Hulk, Marvel Comics adlı çizgiroman üreticisinin ortaya çıkardığı bir hayali kahramandır. Stan Lee ve Jack Kirby tarafından oluşturulan Hulk, ilk defa Mayıs 1962'de The Incredible Hulk adlı bölümde görülmüştür. İnanılmaz bir güce sahip olan bu yeşil dev, radyasyon kaynaklı mutasyon geçirmiştir ve öfkesini kontrol edemez.. Ordu Captan America'yı süper güçlü yapan süper asker projesini yeniden başlatır, fakat bunu yapabilecek zekada birini bulmalıdır bunun üzerine, Doktor Bruce Banner'ı kandırıp onu radyasyon kalkanı yaptığına inandırırlar, Bruce Banner teorisinden o kadar emin olur ki bunu kendi üstünde dener radyasyon onu öldürmez fakat Hulk'a dönüştürür. Hayatının tehlikede olduğunu hissettiğinde ya da aşırı derecede sinirlendiğinde Hulk'a dönüşmektedir.
Stan Lee, Hulk'un yaratılışının Dr. Jekyll and Mr. Hyde ve Frankenstein'ın kombinasyonundan esinlenerek ortaya çıktığını söylemiştir.
1977 yılında ABD de Incredible Hulk adıyla 5 sezon 82 bölüm olarak televizyon dizisi yayınlanmış başrolünde dünya vücut şampiyonu Lou Ferrigno oynamıştır.
2003 yılında The Hulk adında ilk sinema filmi yapılmıştır. Ang Lee'nin yönettiği filmde Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Nick Nolte, Josh Lucas rol almıştır.
2008 yılında ise ikinci filmi The İncredible Hulk filmi yapılmıştır. Kadrosu ve konusu değişen filmi Louis Leterrier yönetmiş, Edward Norton, Liv Tyler ,Tim Roth, William Hurt, rol almıştır.
2009 yılında Hulk vs adlı Hulk ile Thor ve Hulk ile Wolverine in karşı karşıya geldiği bir çizgi film bulunmaktadır. 2012 yılında Yenilmezler adlı film 6 süper kahramanı birleştirdi. Bunlar; Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Hawkeye ve Black Widow'dur. Bu filmde Dr. Banner/Hulk rolünü Mark Ruffalo oynamıştır. 2015 yılında yeniden yenilmezler filminde mark ruffalo tarafından canlandırılmıştır.
1977 Hulk The Hulk, Marvel Comics adlı çizgiroman üreticisinin ortaya çıkardığı bir hayali kahramandır. Stan Lee ve Jack Kirby tarafından oluşturulan Hulk, ilk defa Mayıs 1962'de The Incredible Hulk adlı bölümde görülmüştür. İnanılmaz bir güce sahip olan bu yeşil dev, radyasyon kaynaklı mutasyon geçirmiştir ve öfkesini kontrol edemez.. Ordu Captan America'yı süper güçlü yapan süper asker projesini yeniden başlatır, fakat bunu yapabilecek zekada birini bulmalıdır bunun üzerine, Doktor Bruce Banner'ı kandırıp onu radyasyon kalkanı yaptığına inandırırlar, Bruce Banner teorisinden o kadar emin olur ki bunu kendi üstünde dener radyasyon onu öldürmez fakat Hulk'a dönüştürür. Hayatının tehlikede olduğunu hissettiğinde ya da aşırı derecede sinirlendiğinde Hulk'a dönüşmektedir. Stan Lee, Hulk'un yaratılışının Dr. Jekyll and Mr. Hyde ve Frankenstein'ın kombinasyonundan esinlenerek ortaya çıktığını söylemiştir. 1977 yılında ABD de Incredible Hulk adıyla 5 sezon 82 bölüm olarak televizyon dizisi yayınlanmış başrolünde dünya vücut şampiyonu Lou Ferrigno oynamıştır. 2003 yılında The Hulk adında ilk sinema filmi yapılmıştır. Ang Lee'nin yönettiği filmde Eric Bana, Jennifer Connelly, Sam Elliott, Nick Nolte, Josh Lucas rol almıştır. 2008 yılında ise ikinci filmi The İncredible Hulk filmi yapılmıştır. Kadrosu ve konusu değişen filmi Louis Leterrier yönetmiş, Edward Norton, Liv Tyler ,Tim Roth, William Hurt, rol almıştır. 2009 yılında Hulk vs adlı Hulk ile Thor ve Hulk ile Wolverine in karşı karşıya geldiği bir çizgi film bulunmaktadır. 2012 yılında Yenilmezler adlı film 6 süper kahramanı birleştirdi. Bunlar; Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Hawkeye ve Black Widow'dur. Bu filmde Dr. Banner/Hulk rolünü Mark Ruffalo oynamıştır. 2015 yılında yeniden yenilmezler filminde mark ruffalo tarafından canlandırılmıştır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >