Terk edilmiş en etkileyici mekanlar ve hikayeleri

genel
genel

Bir zamanlar içinde yaşamın ve tarihe yön veren kararların alındığı mekanların, şimdilerde çürümeye terk edilme hikayelerini sizler için derledik.

Terk edilmiş her binanın, her mekanın ister şehir efsanesi olsun isterse gerçek olsun, nasıl bu hale geldiğine dair birçok hikayesi vardır. Çürümüş, parçalanmış veya tamamen doğa tarafından işgal edilen terk edilmiş binaların, ne kadar güzel gözükse de insanı korkutan bir yanı vardır. Bir zamanların en etkileyici mekanlarının, terk edilmeden önceki hikayelerini sizler için derledik. Terk edilmiş en etkileyici mekanlar ve hikayeleri:

Pripyat, Ukrayna

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    26 Nisan 1986'da, Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan deney sırasında meydana gelen kaza, Hiroşima'daki nükleer bombadan 10 kat daha büyük radyoaktif etki meydana geldi. Yaklaşık 350.000 kişi evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. Şehrin radyasyon seviyesi çok yüksek olduğu için, şehir terk edilmiş bir durumdadır.
Pripyat, Ukrayna 26 Nisan 1986'da, Çernobil Nükleer Santrali'nde yapılan deney sırasında meydana gelen kaza, Hiroşima'daki nükleer bombadan 10 kat daha büyük radyoaktif etki meydana geldi. Yaklaşık 350.000 kişi evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. Şehrin radyasyon seviyesi çok yüksek olduğu için, şehir terk edilmiş bir durumdadır.
Beelitz, Almanya Askeri Hastanesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bu ürkütücü askeri hastane bir zamanlar
1916'nın sonlarında I. Dünya Savaşı sırasında yaralanan Nazi lideri Adolf Hitler'i tedavi etti. Berlin'de tüberküloz hastalarının iyileştirilmesine
yardım etmek için 19. yüzyılın sonlarında inşa edildi ama sonrasında terk edildi. Bu bina, Oscar ödüllü filmi "The
Pianist" için bir set olarak kullanıldı.
Beelitz, Almanya Askeri Hastanesi Bu ürkütücü askeri hastane bir zamanlar 1916'nın sonlarında I. Dünya Savaşı sırasında yaralanan Nazi lideri Adolf Hitler'i tedavi etti. Berlin'de tüberküloz hastalarının iyileştirilmesine yardım etmek için 19. yüzyılın sonlarında inşa edildi ama sonrasında terk edildi. Bu bina, Oscar ödüllü filmi "The Pianist" için bir set olarak kullanıldı.
Buzludzha Anıtı, Bulgaristan

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bulgar dağlarının tepesinde bulunan bu terk edilmiş anıt, bir zamanlar Bulgar Komünist Partisi'nin merkeziydi. Parti, Sovyet nüfuzunun yükseldiği sırada iktidarda, sosyalist komünizmi anmak için anıt inşa etmeye karar verdi. Ancak, anıt 1989 hükümetinin iktidardan ayrılması sonrasında terk edildi.
Buzludzha Anıtı, Bulgaristan Bulgar dağlarının tepesinde bulunan bu terk edilmiş anıt, bir zamanlar Bulgar Komünist Partisi'nin merkeziydi. Parti, Sovyet nüfuzunun yükseldiği sırada iktidarda, sosyalist komünizmi anmak için anıt inşa etmeye karar verdi. Ancak, anıt 1989 hükümetinin iktidardan ayrılması sonrasında terk edildi.
Rum Yetimhanesi, Büyükada, İstanbul, Türkiye

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Büyükada'da bulunan bu büyük ahşap bina, başlangıçta lüks otel ve kumarhane olarak tasarlandı. Bununla birlikte, izinlerle ilgili sorunlardan dolayı, 20. yüzyılın başlarında bir yetimhaneye dönüştürüldü.
Dünya Anıtlar Fonu'na göre, yaklaşık 215.000 metrekarelik bina, Avrupa'nın en büyük tarihi ahşap binasıdır. Bu bina, 1964'ten bu yana kaderine terk edilmiş bir şekilde boş bırakıldı.
Rum Yetimhanesi, Büyükada, İstanbul, Türkiye Büyükada'da bulunan bu büyük ahşap bina, başlangıçta lüks otel ve kumarhane olarak tasarlandı. Bununla birlikte, izinlerle ilgili sorunlardan dolayı, 20. yüzyılın başlarında bir yetimhaneye dönüştürüldü. Dünya Anıtlar Fonu'na göre, yaklaşık 215.000 metrekarelik bina, Avrupa'nın en büyük tarihi ahşap binasıdır. Bu bina, 1964'ten bu yana kaderine terk edilmiş bir şekilde boş bırakıldı.
Prora, Rügen, Almanya

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    1939'da Adolf Hitler'in Polonya'yı işgalinden üç yıl önce, Rügen adasında, dünyanın en büyük tesisi olan Prora'da yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir turistik tesis inşa etmesini emretti .
Ancak II. Dünya Savaşı başladığında, Prora'nın yapımı durdu ve birkaç on yıl boyunca terk edildi.
Prora, Rügen, Almanya 1939'da Adolf Hitler'in Polonya'yı işgalinden üç yıl önce, Rügen adasında, dünyanın en büyük tesisi olan Prora'da yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir turistik tesis inşa etmesini emretti . Ancak II. Dünya Savaşı başladığında, Prora'nın yapımı durdu ve birkaç on yıl boyunca terk edildi.
Ryugyong Hotel, Pyongyang, Kuzey Kore

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Pyongyang'daki Ryugyong Hotel, 105 katlı çarpıcı üçgen şeklinde şehrin merkezinde bulunuyor. Binanın inşaat, 1989'da kumarhaneler ve gece kulüpleri içeren planlarla başladı. Ryugyong Hotel'i yıllardır bitirilemedi.
Ryugyong Hotel, Pyongyang, Kuzey Kore Pyongyang'daki Ryugyong Hotel, 105 katlı çarpıcı üçgen şeklinde şehrin merkezinde bulunuyor. Binanın inşaat, 1989'da kumarhaneler ve gece kulüpleri içeren planlarla başladı. Ryugyong Hotel'i yıllardır bitirilemedi.
Yüzen Orman, Sidney, Australia

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    SS Ayrfield gemisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında sık sık Newcastle'dan Sidney'e gidip geliyordu. Gemi, 1970'lerde emekliye ayrıldıktan sonra, tamamen yeni bir amaca hizmet etti. Gemi, Sidney'deki Homebush Körfezi'nde terk edildi. Geminin gövdesinde kalan bitkiler büyümeye başladı ve sonunda ufak bir orman haline geldi.
Yüzen Orman, Sidney, Australia SS Ayrfield gemisi, İkinci Dünya Savaşı sırasında sık sık Newcastle'dan Sidney'e gidip geliyordu. Gemi, 1970'lerde emekliye ayrıldıktan sonra, tamamen yeni bir amaca hizmet etti. Gemi, Sidney'deki Homebush Körfezi'nde terk edildi. Geminin gövdesinde kalan bitkiler büyümeye başladı ve sonunda ufak bir orman haline geldi.
Centro Financiero Confinanzas, Karakas, Venezuela

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Caracas'daki bu bitmemiş gökdelen daha çok "David Kulesi" olarak bilinir. Bir finansal merkez olduğu düşünülen bina inşaatı 1990 yılında başladı. Ancak, projenin ana yatırımcılarından birinin ölümünden ve Venezuela'daki ekonomik krizden sonra 1994 yılında inşaat ertelendi.
Centro Financiero Confinanzas, Karakas, Venezuela Caracas'daki bu bitmemiş gökdelen daha çok "David Kulesi" olarak bilinir. Bir finansal merkez olduğu düşünülen bina inşaatı 1990 yılında başladı. Ancak, projenin ana yatırımcılarından birinin ölümünden ve Venezuela'daki ekonomik krizden sonra 1994 yılında inşaat ertelendi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >