Türk-Boşnak dostuluğuna yeni bir soluk: Bosna-Sancak Kültür Günleri

Türkiye ve Bosna-Sancak arasındaki kültür bağlarını daha ileri seviyelere taşımak ve Boşnak kültürünü tanıtmak amacıyla yepyeni bir festival geliyor. "Bosna Sancak Kültür Günleri" 16-23 Ekim tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açacak.

BSA Vakfı tarafından organize edilen ve gerçekleştirilen Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin proje ortağı olarak katkı yaptığı hafta boyunca sürecek program kapsamında; Bosna sinemasının en güçlü filmlerinin yanı sıra, edebiyat konuşmaları, sergi ve sahne sanatlarını içeren bir dizi etkinlik sunulacak.

Pera Müzesi, İş Sanat ve İBB Kültür AŞ işbirliğiyle gerçekleşecek olan etkinliklerin önemli bir kısmı ücretsiz ve herkese açık olacak.


Bosna Sancak Kültür Günleri programı

16 Ekim Pazar
• 18:00 Sergi açılışı: Prof. Dr. Fehim Huskovic "Unutulamayan- Nezaborav"
İBB Kültür AŞ, Taksim Sanat Galerisi

18 Ekim Salı
•19:00 Film Gösterimi: Saraybosna'da Bir Gün

19 Ekim Çarşamba
•17:00 Film Gösterimi: Saraybosna'da Bir Gün
•18:30 Söyleşi: Ayşe Kulin "Romanlarımda Balkan Travması"

20 Ekim Perşembe
•19:00 Film Gösterimi: Yolda

21 Ekim Cuma
•19:00 Film Gösterimi: Esma'nın Sırrı
•21:00 Film Gösterimi: Sesini Duyuramayanlar İçin

22 Ekim Cumartesi
•14:00 Film Gösterimi: Esma'nın Sırrı
•16:00 Film Gösterimi: Yolda
•18:00 Film Gösterimi: Aşk Adası
•20:00 Konser: Divanhana ve Suzan Kardeş İş Sanat Kültür Merkezi Konser Salonu

23 Ekim Pazar
•14:00 Film Gösterimi: Aşk Adası
•15:30 Söyleşi: Jasmila Zbanic
•17:00 Film Gösterimi: Sesini Duyuramayanlar İçin

***Bosna Sancak Kültür Sanat Günleri boyunca ünlü ressam Fehim Huskovic'in sergisi İBB Kültür AŞ Taksim Güzel Sanatlar Galerisi'nde, film gösterimleri ve söyleşiler Pera Müzesi'nde, 22 Ekim akşamındaki konser İş Sanat Konser salonunda gerçekleşecektir.



Kaynak: www.bsavakfi.org
Gerçekliğin Şiirselliği: Jasmila Žbanić
56. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde “Grbavica” isimli filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanan Bosnalı kadın yönetmen Jasmila Žbanić'in uzun metrajlı tüm filmleri, hafta boyunca Pera Müzesi'nde izlenebilir olacak. 

Pera Müzesi tarafından "
Gerçekliğin şiirselliği / Poetry of Reality" başlığı altında sunulan Žbanić Sineması beş film ile "Kültür Günleri"ndei yer alacak. Sinema çevrelerince 1970'lerden bu yana ayrı bir ekol olarak anılan Bosna Hersek sinemasının, hemen her uluslararası festivalde adından övgüyle söz ettiren öncü ismi Jasmila Žbanić, 23 Ekim-Pazar günü Pera Müzesi'nde izleyicileriyle buluşacak ve film gösteriminden önce bir konuşma gerçekleştirecek.
Gerçekliğin Şiirselliği: Jasmila Žbanić 56. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde “Grbavica” isimli filmiyle Altın Ayı ödülünü kazanan Bosnalı kadın yönetmen Jasmila Žbanić'in uzun metrajlı tüm filmleri, hafta boyunca Pera Müzesi'nde izlenebilir olacak. Pera Müzesi tarafından " Gerçekliğin şiirselliği / Poetry of Reality" başlığı altında sunulan Žbanić Sineması beş film ile "Kültür Günleri"ndei yer alacak. Sinema çevrelerince 1970'lerden bu yana ayrı bir ekol olarak anılan Bosna Hersek sinemasının, hemen her uluslararası festivalde adından övgüyle söz ettiren öncü ismi Jasmila Žbanić, 23 Ekim-Pazar günü Pera Müzesi'nde izleyicileriyle buluşacak ve film gösteriminden önce bir konuşma gerçekleştirecek.
Divanhana
Saraybosna Müzik Akademisi'nde okuyan 7 gencin kurduğu ve Neven Tunjic önderliğinde faaliyet gösteren, Boşnak sevda türküleri- Sevdalinka müziklerini çağdaş bir dille yorumlayan Divanhana grubu, 22 Ekim Cumartesi günü, İş Sanat Konser Salonu'na konuk olacak. 

Divanhana veya bugünkü dil ile söylendiğinde divanhane, ev halkının bir araya gelerek sohbet ettiği, şarkılar söylediği, kimi zaman da bir konuyu tartıştığı oda anlamına geliyor. İlk albümleri dünyaca ünlü caz ve etnik müzik yapımcısı Walter Quintus tarafından çıkarılan Divanhana grubu, geleneksel akordeon, vokalleri tamamlayan üflemeli çalgılar, piyano, bas ve davuldan oluşan orkestrasıyla İstanbullularla buluşmayı bekliyor.
Divanhana Saraybosna Müzik Akademisi'nde okuyan 7 gencin kurduğu ve Neven Tunjic önderliğinde faaliyet gösteren, Boşnak sevda türküleri- Sevdalinka müziklerini çağdaş bir dille yorumlayan Divanhana grubu, 22 Ekim Cumartesi günü, İş Sanat Konser Salonu'na konuk olacak. Divanhana veya bugünkü dil ile söylendiğinde divanhane, ev halkının bir araya gelerek sohbet ettiği, şarkılar söylediği, kimi zaman da bir konuyu tartıştığı oda anlamına geliyor. İlk albümleri dünyaca ünlü caz ve etnik müzik yapımcısı Walter Quintus tarafından çıkarılan Divanhana grubu, geleneksel akordeon, vokalleri tamamlayan üflemeli çalgılar, piyano, bas ve davuldan oluşan orkestrasıyla İstanbullularla buluşmayı bekliyor.
Ayşe Kulin
Kaleme aldığı eserleriyle, Türkiye edebiyatının en çok sevilen, okunan ve ödüller kazanan yazarlarından biri olan Ayşe Kulin, 19 Ekim Çarşamba günü Pera Müzesi'ne konuk oluyor. Bosna kökenli yazar, kitaplarında hayatı içtenlikle, ukalalık etmeden anlatır. 

Türkçe'ye olan hakimiyeti, gözlem gücü ve önyargısız yaklaşımıyla yazdığı roman, öykü, deneme ve biyografi türündeki eserlerini konuşmak üzere okuyucularıyla buluşacak olan yazarın konuşması 18:30'da başlayacak.
Ayşe Kulin Kaleme aldığı eserleriyle, Türkiye edebiyatının en çok sevilen, okunan ve ödüller kazanan yazarlarından biri olan Ayşe Kulin, 19 Ekim Çarşamba günü Pera Müzesi'ne konuk oluyor. Bosna kökenli yazar, kitaplarında hayatı içtenlikle, ukalalık etmeden anlatır. Türkçe'ye olan hakimiyeti, gözlem gücü ve önyargısız yaklaşımıyla yazdığı roman, öykü, deneme ve biyografi türündeki eserlerini konuşmak üzere okuyucularıyla buluşacak olan yazarın konuşması 18:30'da başlayacak.
Fehim Husković
Üsküp'te yaşayan Boşnak sanatçı/ bilim adamı ve aynı zamanda Boşnak Güzel Sanatlar ve Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Fehim Husković'in yağlı boya çalışmaları eski Boşnak alfabesi üzerine gerçekleştirdiği resim ve grafik dilini birleştirdiği gravür baskılarının ilk kez izleyici ile bulaşacağı sergi, 16 Ekim Pazartesi günü İBB Kültür AŞ Taksim Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılacak. 

Aynı zamanda Bosna Sancak Kültür Günleri'nin de açılış etkinliği olacak sergi, 5 Kasım tarihine kadar gezilebilecek.
Fehim Husković Üsküp'te yaşayan Boşnak sanatçı/ bilim adamı ve aynı zamanda Boşnak Güzel Sanatlar ve Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. Fehim Husković'in yağlı boya çalışmaları eski Boşnak alfabesi üzerine gerçekleştirdiği resim ve grafik dilini birleştirdiği gravür baskılarının ilk kez izleyici ile bulaşacağı sergi, 16 Ekim Pazartesi günü İBB Kültür AŞ Taksim Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılacak. Aynı zamanda Bosna Sancak Kültür Günleri'nin de açılış etkinliği olacak sergi, 5 Kasım tarihine kadar gezilebilecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >