Türk dostu Macar politikacıdan acı tespit: Türklerin bakış açısını tanıtan Macarca kitap yok

Macar-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu eski Başkanı ve Türkiye uzmanı Hegedüs, 1915 olaylarına ilişkin Macarca kaynakların büyük çoğunluğunun Ermeni iddialarını işlediğini, hiçbir şekilde ön yargısı olmayan bir Macar'ın bile konu hakkında araştırma yaptığı zaman sadece Ermeni iddialarını destekleyen kitaplar bulabildiğini belirtti.

Macar-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu eski Başkanı ve Türkiye uzmanı Tamas Hegedüs, 1915 olaylarına ilişkin Macarca kaynakların büyük çoğunluğunun Ermeni iddialarını işlediğini, hiçbir şekilde ön yargısı olmayan bir Macar'ın bile konu hakkında araştırma yaptığı zaman sadece Ermeni iddialarını destekleyen kitaplar bulabildiğini belirterek şu şekilde devam etti:

''Türklerin bakış açısını tanıtan Macarca kitap yok. Bu konuda Türklerin görüşünü yansıtan Macarca kitaplar yayınlanmalı. Türkiye'den bazen araştırmacıların gelip burada konuyu anlatması çok etkili olmaz. Çünkü bu konuda insanların altyapısı yok. Mutlaka Türklerin bakış açısını da tanıtan kitapların çevirisinin yapılması lazım.''

"Ermeni konusunda Almanya'da atılan adımın benzerinin Macaristan'da atılacağını sanmıyorum"


199 sandalyeli Macaristan Meclisinde 5 milletvekili ile temsil edilen Yeşiller Partisinin (LMP) sunduğu Ermeni tasarısını ve Macarların 1915 yılı olaylarına bakışını değerlendiren Hegedüs, ''Ermeni konusunda Almanya'da atılan adımın benzerinin Macaristan'da atılacağını sanmıyorum. Çünkü Macaristan'daki büyük partiler, tarihi olayların parlamentolarda oylanması konusunu desteklemiyor. Almanya'daki yapılan oylamalarda oy kullanan milletvekillerinin büyük çoğunluğu konu hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Konu tarihçilere bırakılmalı. Macaristan'da da tarihçiler tartışsın. Detaylı bilgilere sahip olan çok ciddi tarihçilerin bile tartıştığı bir konunun yeterli bilgiye sahip olmayan siyasilerce siyasi platformda tartışılması ve oylamaya sunulması saçmalık. Tarih tarihçilere bırakılmalı.'' ifadelerini kullandı.







Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >