Türk sanatçılar, ABD'deki sanat müzesinde bulunan koleksiyonu tamamlamaya gidiyor

ABD'de bulunan dünyanın en önemli sanat müzelerinden Metropolitan Sanat Müzesi (Met), Türk sanatçıları ağırlamaya hazırlanıyor.

Sanatçılar İyilik İçin Sanat/Magnum Opus Derneği'nin desteği sayesinde artık Amerika'nın en prestijli müzelerinden Metropolitan'da yer alabilecek. Derneği maddi desteğiyle bünyesinde Met'te Türk çağdaş sanatçıların eserlerinden oluşan bir Daimi Özel Koleksiyon oluşturulacak.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Metropolitan Müzesi İslam Sanatları Departmanı Küratörü Deniz Beyazıt “Bu yeni insiyatifimizin amacı Türk çağdaş sanatını yurt dışında tanıtmak ve geliştirmek. The Met'te de 1900 yılına kadar Orta Doğu'dan koleksiyon var fakat bu tarihten sonraki eserlerimiz özellikle Türk sanatları çok az. Bu eksiklikleri gidermeyi arzuluyoruz" dedi.

Yeterince yer bulamadık

Beyazıt, Türk modern ve çağdaş sanatının çok özel ve büyük potansiyeli olduğunu ancak yurt dışı müzelerde bugüne kadar
yeterince yer bulamadığını ifade etti. İşbirliğinin uzun soluklu bir proje olduğunun altını çizen Beyazıt şunları kaydetti: “Anadolu toprakları çok zengin tarihi ve kültürel bir geçmişe sahip. Çok zengin eserler üretilmiş ve üretilemeye devam ediyor. Türk modern ve çağdaş sanatının çok özel ve çok büyük potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu son yıllarda yurt dışında da hissediliyor. Met'te yer alması düşünülen Türk çağdaş sanatından eserlerin The Met'in akademik kurulu tarafından gerçekleştirilecek titiz bir değerlendirme sonucunda seçilecek."

Özel bir koleksiyon oluşturulacak

Türkiye'den bir dernekle ilk kez işbirliği gerçekleştiren Met, İyilik İçin Sanat-Magnum Opus Derneği'nin maddi desteği ile "Daimi Özel Koleksiyon" oluşturacak. İyilik İçin Sanat Derneği Başkanı Selin Bozkurt, şimdiden birçok galeriyi dolaştıklarını, sanatçıları ziyaret ettiklerini söylüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >