Türkiye'nin doğa harikası köyleri

Türkiye'nin doğa harikası köylerini derledik...
Türkiye'nin doğa harikası köylerini derledik...

Türkiye'nin doğa harikası 8 köyünü sizler için derledik...

Ülkemiz turistlerin akınına uğrayan tarihin yanında inanılmaz bir doğayı da sunuyor bize. Kıyıda köşede saklı kalmış, dokunulmamış köyler, insana huzur veren doğa, bir armağan sanki insanoğluna

İşte sizler için seçtiğimiz Türkiye'nin doğa harikası 8 köyü...

Şirince - İzmir / Selçuk 

                                    
                                    Şirince 19. Yüzyılda incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı 1923'teki nüfus mübadelesinde buradaki Rumlar Yunanistan'a gönderişmiş bölgeye oradan gelen Türkler yerleştirilmiştir. Şirince' de hiç bir ev diğerinin manzarasını kapatmaz.

Tarihi dokuyu koruyan evleri, içinde bulunduğu doğanın verdiği huzurla Şirince Türkiye'de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Denize ve tarihi yerlere yakınlığı ile Şirince konuklarını bir hayli memnun etmekte.
Şirince - İzmir / Selçuk Şirince 19. Yüzyılda incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı 1923'teki nüfus mübadelesinde buradaki Rumlar Yunanistan'a gönderişmiş bölgeye oradan gelen Türkler yerleştirilmiştir. Şirince' de hiç bir ev diğerinin manzarasını kapatmaz. Tarihi dokuyu koruyan evleri, içinde bulunduğu doğanın verdiği huzurla Şirince Türkiye'de ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri. Denize ve tarihi yerlere yakınlığı ile Şirince konuklarını bir hayli memnun etmekte.

                                    
                                    Şirince dar, Arnavut kaldırımı sokakları, özgün mimarisi ile insanı kendine hayran bırakıyor. Köyün içini araba ile gezmek yasak, ata binmeli yada köyü yürüyerek gezmelisiniz. 

Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyametten etkilenmeyecek yer olarak Şirince'nin söylenmesi buraya dünya çapında bir ün kazandırdı.
Şirince dar, Arnavut kaldırımı sokakları, özgün mimarisi ile insanı kendine hayran bırakıyor. Köyün içini araba ile gezmek yasak, ata binmeli yada köyü yürüyerek gezmelisiniz. Maya takvimine göre 21 Aralık 2012'de kopacak olan kıyametten etkilenmeyecek yer olarak Şirince'nin söylenmesi buraya dünya çapında bir ün kazandırdı.
 Uzungöl - Trabzon / Çaykara

                                    
                                    Trabzon'da bulunan uzun göl denizden 1100 metre yüksekte. Adını kıyısında kurulduğu gölden alır, sık ormanların içindeki mükemmel doğasıyla ziyaretçilerine kendini kayran bırakan bir yer.
 Bölgede ilk kalıcı yerleşim 1650'li yıllardan sonradır. Müslüman olmayan 12 haneden oluşan yerleşime sonraki dönemde Müslüman halkın gelişiyle nüfus artmış ve 1876 kayıtlarında yerleşim 229 hane olarak yer almıştır.
  
 Günümüzde muhteşem doğanın yanına bölgeye has olan ağaç evler korunmuş ve turizme açılmıştır.
Uzungöl - Trabzon / Çaykara Trabzon'da bulunan uzun göl denizden 1100 metre yüksekte. Adını kıyısında kurulduğu gölden alır, sık ormanların içindeki mükemmel doğasıyla ziyaretçilerine kendini kayran bırakan bir yer. Bölgede ilk kalıcı yerleşim 1650'li yıllardan sonradır. Müslüman olmayan 12 haneden oluşan yerleşime sonraki dönemde Müslüman halkın gelişiyle nüfus artmış ve 1876 kayıtlarında yerleşim 229 hane olarak yer almıştır. Günümüzde muhteşem doğanın yanına bölgeye has olan ağaç evler korunmuş ve turizme açılmıştır.

                                    
                                    Uzungöl'de 60'tan fazla endemik bitki türü bulunmaktadır. Yabanıl hayvan hayatı açısından da zengin bir çevre içerir.

Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde toplam 59 adet memeli ve 250 adet kuş türü tespit edilmiştir. Burada memeli hayvanlardan, Boz ayı, Karaca, Kurt, Çakal, Tilki, Yaban domuzu, Vaşak, Porsuk, Sansar, Su samuru, Çengel boynuzlu dağ keçisi, Yaban keçisi vb türler bulunmaktadır.

Uzungöl; Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahiptir.
Uzungöl'de 60'tan fazla endemik bitki türü bulunmaktadır. Yabanıl hayvan hayatı açısından da zengin bir çevre içerir. Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde toplam 59 adet memeli ve 250 adet kuş türü tespit edilmiştir. Burada memeli hayvanlardan, Boz ayı, Karaca, Kurt, Çakal, Tilki, Yaban domuzu, Vaşak, Porsuk, Sansar, Su samuru, Çengel boynuzlu dağ keçisi, Yaban keçisi vb türler bulunmaktadır. Uzungöl; Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahiptir.
Hazındak - ​Rize / Çamlıhemşin

                                    
                                    Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Hazındak yayladı doğal güzelliği ile büyülemekte. Özellikle el işçiliği evleri, ormanın ortasındaki temiz havası ve hayranlık uyandıran manzarası ile Hazındak yaylası gezip görülmesi gereken yerlerden biri. 
 
İsmi daha çok bilinen Ayder Yaylası'ndan veya Pokut Yaylası'ndan bir saatlik yürüyüşle ulaşabileceğiniz Hazındak'ta diğerlerinin aksine konaklamak için bir tesis yok.
Hazındak - ​Rize / Çamlıhemşin Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Hazındak yayladı doğal güzelliği ile büyülemekte. Özellikle el işçiliği evleri, ormanın ortasındaki temiz havası ve hayranlık uyandıran manzarası ile Hazındak yaylası gezip görülmesi gereken yerlerden biri. İsmi daha çok bilinen Ayder Yaylası'ndan veya Pokut Yaylası'ndan bir saatlik yürüyüşle ulaşabileceğiniz Hazındak'ta diğerlerinin aksine konaklamak için bir tesis yok.
Akyaka - Muğla

                                    
                                    Muğla'nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka Gökova Körfezi'nin doğu ucunda yer alır. Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan Akyaka, yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü olarak kalmıştı.
  
 Denizin dibindeki doğal güzelliğinin yanında, yazın bile hiç eksilmeyen rüzgarı ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Akyaka'yı Turizmciler 1980'lerde keşfetmiş ve turistik bir bölge haline getirmişlerdir.
 Akyaka'nın kuzeyindeki Sakartepe'de ise yamaç paraşütçülüğü yapılabilir.

 Bölgede Ula'nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka'ya has bir sentez oluşturulmuştur.
Akyaka - Muğla Muğla'nın Ula ilçesine bağlı olan Akyaka Gökova Körfezi'nin doğu ucunda yer alır. Antik çağlardan beri üzerinde yerleşim olduğuna inanılan Akyaka, yakın yıllara kadar gözlerden uzak küçük bir balıkçı köyü olarak kalmıştı. Denizin dibindeki doğal güzelliğinin yanında, yazın bile hiç eksilmeyen rüzgarı ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Akyaka'yı Turizmciler 1980'lerde keşfetmiş ve turistik bir bölge haline getirmişlerdir. Akyaka'nın kuzeyindeki Sakartepe'de ise yamaç paraşütçülüğü yapılabilir. Bölgede Ula'nın eski evleri örnek alınarak günümüzün modern mimarisi ile birleştirilerek Akyaka'ya has bir sentez oluşturulmuştur.
Mardin Köyleri

                                    
                                    Mardin kendine has yapılarıyla Türkiye'ni ziyaret edilecek en özel bölgelerinden biridir. İnsanlığın doğduğu Mezopotamya'ya komşu olan Mardin'de tarihin yanı sıra kendine has mimarisiyle yapılmış olan evler insanları derinden etkiliyor. 
  
 Geniş bahçeli evler, büyük teraslar, birbirinin asla önünü kesmeyen evler ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir Mezopotamya manzarası sunuyor.
Mardin Köyleri Mardin kendine has yapılarıyla Türkiye'ni ziyaret edilecek en özel bölgelerinden biridir. İnsanlığın doğduğu Mezopotamya'ya komşu olan Mardin'de tarihin yanı sıra kendine has mimarisiyle yapılmış olan evler insanları derinden etkiliyor. Geniş bahçeli evler, büyük teraslar, birbirinin asla önünü kesmeyen evler ziyaretçilere uçsuz bucaksız bir Mezopotamya manzarası sunuyor.
Yeşilyurt Köyü - Muğla / Menteşe

                                    
                                    Muğla'da bunun Yeşilyurt Köyü'ne gitmenin için en önemli neden burasının 'dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu ikinci yer' olmasıdır.

 Doğal güzelliğinin yanında antik çağdan kalan eserleriyle de ünlü olan Yeşilyurt Köyü ile ilgili çeşitli efsaneler vardır. İlk güzellik yarışmasının burada yapıldığı ve Yunan mitolojisindeki Zeus'un burada doğduğu bunlardan bazılarıdır. 

 Kaz Dağı'nın eteklerinde yer alan köyün etrafı zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrilidir. 

 Köyde bulunan binalar taş işçiliğinin güzel örneklerini sunar.
Yeşilyurt Köyü - Muğla / Menteşe Muğla'da bunun Yeşilyurt Köyü'ne gitmenin için en önemli neden burasının 'dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu ikinci yer' olmasıdır. Doğal güzelliğinin yanında antik çağdan kalan eserleriyle de ünlü olan Yeşilyurt Köyü ile ilgili çeşitli efsaneler vardır. İlk güzellik yarışmasının burada yapıldığı ve Yunan mitolojisindeki Zeus'un burada doğduğu bunlardan bazılarıdır. Kaz Dağı'nın eteklerinde yer alan köyün etrafı zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrilidir. Köyde bulunan binalar taş işçiliğinin güzel örneklerini sunar.
Kaleköy(Simena)- Antalya / Kaş 

                                    
                                    Simena yani şimdiki adıyla Kaleköy, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı M.Ö kurulmuş bir Likya şehri. 
  
 Kaleköy el değmemiş bir antik kent. Burasını bilinir yapan ise depremler sonrası bir kısmı denize batmış olan antik kenti. 
  
 Kaleköy'e ulaşım sadece deniz yoluyla var. Doğal ve tarihi değerleriyle kendine hayran bırakan Kaleköy'de yiyebileceğiniz en lezzetli balıkları bulmak mümkün.
Kaleköy(Simena)- Antalya / Kaş Simena yani şimdiki adıyla Kaleköy, Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı M.Ö kurulmuş bir Likya şehri. Kaleköy el değmemiş bir antik kent. Burasını bilinir yapan ise depremler sonrası bir kısmı denize batmış olan antik kenti. Kaleköy'e ulaşım sadece deniz yoluyla var. Doğal ve tarihi değerleriyle kendine hayran bırakan Kaleköy'de yiyebileceğiniz en lezzetli balıkları bulmak mümkün.
Gölyazı Köyü - Bursa 

                                    
                                    Gölyazı Köyü Bursa'nın Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Konumu, manzarası ve yapılarının oluşturduğu bütünlükle eşsiz güzelliğe sahip olan bu köy ziyaretçileri kendine hayran bırakmakta. 

 Bu köyde kadınlar da erkekler de balıkçılık yapıyor, sokakta oturup balık ağı ören kadınlara rastlayabilirsiniz.

 Burası kuşlar için önemli bir nokta, Manyas Gölü'nde konaklayan kuşlar zengin kaynaklarından dolayı beslenmek için burayı seçmekte. Ayrıca fotoğrafçılar için eşsiz güzellikler sahip olan Gölyazı Köyü hem tarih hem de doğayı gözler önüne seriyor.
Gölyazı Köyü - Bursa Gölyazı Köyü Bursa'nın Nilüfer İlçesine bağlı Uluabat gölü kıyısında yer alan küçük bir balıkçı köyü. Konumu, manzarası ve yapılarının oluşturduğu bütünlükle eşsiz güzelliğe sahip olan bu köy ziyaretçileri kendine hayran bırakmakta. Bu köyde kadınlar da erkekler de balıkçılık yapıyor, sokakta oturup balık ağı ören kadınlara rastlayabilirsiniz. Burası kuşlar için önemli bir nokta, Manyas Gölü'nde konaklayan kuşlar zengin kaynaklarından dolayı beslenmek için burayı seçmekte. Ayrıca fotoğrafçılar için eşsiz güzellikler sahip olan Gölyazı Köyü hem tarih hem de doğayı gözler önüne seriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >