Uçaktayken neden canımız domates suyu çeker?

domates suyu
domates suyu

İnsanların uçağa bindiğinde canlarının domates suyu çekmesi farkında olmadan yaptıkları bir eylemdir. Evlerinde, iş yerlerinde, veya restoranda pek de tercih edilmeyen dometes suyunu uçakta tercih etmemizin bilim adamlarınca farklı farklı sebepleri olabilir.

Uçak yolculuklarının getirmiş olduğu stres, bir çok yolcuyu seyahat esnasında bir şeyler içerek rahatlama arayışına girmeye sevk ediyor. Bazıları portakal, elma, vişne suyu tercih ederken ciddi orandaki bir bölümü de domates suyuna yöneliyor.

Alman havayolu şirketi Lufthansa bir araştırma enstitüsüyle beraber bir çalışma yaptı.
Lufthansa, bir yıl boyunca uçaklarında yolcularına ikram ettiği domates suyu miktarının, Almanya'nın milli içeceği niteliğindeki birayla neredeyse aynı olduğunu görünce bir araştırma yapmaya karar verdi. Katılımcıları Airbus A310 tipi bir uçağa ait uçuş kabininde misafır ettiler. Aynen gerçek bir uçuşta olduğu gibi kalkışın ardından yolculara yiyecek-içecek ikramı yapıldı ve ardından, bunların lezzeti soruldu. Katılımcılar domates suyunun, yerdeki normal şartlara nispeten çok daha lezzetli olduğunu belirtti.
Alman havayolu şirketi Lufthansa bir araştırma enstitüsüyle beraber bir çalışma yaptı. Lufthansa, bir yıl boyunca uçaklarında yolcularına ikram ettiği domates suyu miktarının, Almanya'nın milli içeceği niteliğindeki birayla neredeyse aynı olduğunu görünce bir araştırma yapmaya karar verdi. Katılımcıları Airbus A310 tipi bir uçağa ait uçuş kabininde misafır ettiler. Aynen gerçek bir uçuşta olduğu gibi kalkışın ardından yolculara yiyecek-içecek ikramı yapıldı ve ardından, bunların lezzeti soruldu. Katılımcılar domates suyunun, yerdeki normal şartlara nispeten çok daha lezzetli olduğunu belirtti.
Deniz seviyesindeyken çok da cazip olmayan domates suyu, düşük basınçlı ortamda daha asitli ve mineral bir tat yakaladığı ve bunun da insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu belirlendi.
Düşük basınç ve kuru hava, kandaki oksijen oranını düşürüyor ve tat ve koku alma duyularının hassasiyetini %20 oranda azaltıyor. Bu yüzden tatlılar daha az tatlı, tuzlular daha az tuzlu hissediliyor ve uçak yemekleri ' lezzetsiz ' olarak algılanıyor.
Deniz seviyesindeyken çok da cazip olmayan domates suyu, düşük basınçlı ortamda daha asitli ve mineral bir tat yakaladığı ve bunun da insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu belirlendi. Düşük basınç ve kuru hava, kandaki oksijen oranını düşürüyor ve tat ve koku alma duyularının hassasiyetini %20 oranda azaltıyor. Bu yüzden tatlılar daha az tatlı, tuzlular daha az tuzlu hissediliyor ve uçak yemekleri ' lezzetsiz ' olarak algılanıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >