Uyku esnasında 'boşluğa düşme' hissi: Hipnik seğirme

Uyku esnasında boşluğa düşme hissine, beyindeki kontrol çatışması neden oluyor.
Uyku esnasında boşluğa düşme hissine, beyindeki kontrol çatışması neden oluyor.

Özellikle yorgun zamanlarda fazlasıyla hissedilen uykuda sıçrama durumu, kimi için yeni bir uykuya dalmayı kolaylaştırırken kimini huzursuz edip uykusunu kaçırır. Merak etmeyin, bu yalnızca sizin başınıza gelen bir durum değil. Oldukça yaygın olan bu hisse, beyindeki iki bölgenin kontrol çatışması neden oluyor. Uykudayken "Yüksekten düşme hissi" nedir?

Uykudayken "Yüksekten düşme hissi" nedir?


Endişelenmeye gerek yok!

                                    
                                    Tüm bu durumlarda endişe duymaya gerek yok; tüm bunlar, uykuya dalma anında ortaya çıkan ilginç bir çatışma halinden ibarettir.
Endişelenmeye gerek yok! Tüm bu durumlarda endişe duymaya gerek yok; tüm bunlar, uykuya dalma anında ortaya çıkan ilginç bir çatışma halinden ibarettir.
'Patlayan kafa sendromu' 

                                    
                                    
                                    İnsanın kafasının içinde bomba patlıyormuş gibi sesler duymasına neden olan tuhaf rahatsızlıkta da benzer belirtiler görülür. Beynin uyanık ve uykuya geçen kısmı arasında bir kontrol mücadelesi vardır ve bu şimşek çakması gibi ışıklar görmeye ve yüksek sesli patlamalar duymaya neden olur. Bazı ileri vakalarda bu olgu aşırı uykusuzluğa ve hatta bedenin bilinmez güçler tarafından ele geçirilmesi iddialarına bile neden olmuştur.
'Patlayan kafa sendromu' İnsanın kafasının içinde bomba patlıyormuş gibi sesler duymasına neden olan tuhaf rahatsızlıkta da benzer belirtiler görülür. Beynin uyanık ve uykuya geçen kısmı arasında bir kontrol mücadelesi vardır ve bu şimşek çakması gibi ışıklar görmeye ve yüksek sesli patlamalar duymaya neden olur. Bazı ileri vakalarda bu olgu aşırı uykusuzluğa ve hatta bedenin bilinmez güçler tarafından ele geçirilmesi iddialarına bile neden olmuştur.
Günün son kalıntıları

                                    
                                    
                                    Uyanıklığı sağlayan enerji kalıntıları ani yükselişe geçtiğinde seğirme hareketleri görülür; ancak bunun nedeni tamamen farklı. Hızlı göz hareketlerinin tersine, bu seğirmelerin rüya gören beyinle bir ilgisi yok; bunlar günün son kalıntıları gibi düşünülebilir.
Günün son kalıntıları Uyanıklığı sağlayan enerji kalıntıları ani yükselişe geçtiğinde seğirme hareketleri görülür; ancak bunun nedeni tamamen farklı. Hızlı göz hareketlerinin tersine, bu seğirmelerin rüya gören beyinle bir ilgisi yok; bunlar günün son kalıntıları gibi düşünülebilir.
Uykuda kontrol "Ventrolateral çekirdekte"

                                    
                                    
                                    Uykuya dalma sırasında retiküler aktivasyon sistemi vücudun kontrolünü elden bırakırken ventrolateral çekirdek denetimi ele alır. Bu yavaşça kısılan bir lamba düğmesi gibidir, ama her zaman pürüzsüz işlemeyebilir.
Uykuda kontrol "Ventrolateral çekirdekte" Uykuya dalma sırasında retiküler aktivasyon sistemi vücudun kontrolünü elden bırakırken ventrolateral çekirdek denetimi ele alır. Bu yavaşça kısılan bir lamba düğmesi gibidir, ama her zaman pürüzsüz işlemeyebilir.
Tetikte olma ve yorgunluğun düzenlenmesi

                                    
                                    
                                    Beyindeki “Retiküler aktivasyon sistemi” adlı bölge nefes alma gibi temel fonksiyonları kontrol eder ve tetikte olma duygusunu hissettirir. Yanı sıra ise, görmeyle ilgili “Ventrolateral preoptik çekirdek” (optik sinir önündeki bölge) yorgunluğu düzenler.
Tetikte olma ve yorgunluğun düzenlenmesi Beyindeki “Retiküler aktivasyon sistemi” adlı bölge nefes alma gibi temel fonksiyonları kontrol eder ve tetikte olma duygusunu hissettirir. Yanı sıra ise, görmeyle ilgili “Ventrolateral preoptik çekirdek” (optik sinir önündeki bölge) yorgunluğu düzenler.
Uykuda kaslar çalışmaya devam eder

                                    
                                    
                                    Uykuda vücut felç olmuş gibi, dış dünyadaki olaylara duyarsızlaşır; ancak kas kontrolü düğmeye basılmışçasına durmaz, çalışır.
Uykuda kaslar çalışmaya devam eder Uykuda vücut felç olmuş gibi, dış dünyadaki olaylara duyarsızlaşır; ancak kas kontrolü düğmeye basılmışçasına durmaz, çalışır.
Henüz ispatlanmış değil

                                    
                                    
                                    Başka bir görüşe göre; seğirmeler uykuya dalış sürecinin normal bir parçası ve sinirlerin teklemeye başlaması sonucunda meydana geliyor. Bazı araştırmacılar da bu tür spazmların kasları rahatlatmak için kullandığımız çok eskiden kalan bir refleks olduğunu söylüyorlar.
Henüz ispatlanmış değil Başka bir görüşe göre; seğirmeler uykuya dalış sürecinin normal bir parçası ve sinirlerin teklemeye başlaması sonucunda meydana geliyor. Bazı araştırmacılar da bu tür spazmların kasları rahatlatmak için kullandığımız çok eskiden kalan bir refleks olduğunu söylüyorlar.
Uykusuzluk ve yorgunluk da neden olabilir

                                    
                                    
                                    Bazı uzmanlar yoğun stres, yorgunluk, aşırı kafein gibi durumların da hipnik seğirmeye neden olabileceğini söylüyor; ancak bu iddialar henüz ispatlanabilmiş değil.
Uykusuzluk ve yorgunluk da neden olabilir Bazı uzmanlar yoğun stres, yorgunluk, aşırı kafein gibi durumların da hipnik seğirmeye neden olabileceğini söylüyor; ancak bu iddialar henüz ispatlanabilmiş değil.
Hipnik seğirme nedir?

                                    
                                    
                                    Hipnik seğirme, beynin uyku için çevreyle bağlantısını kestiğinde ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir. İnsanların yüzde 70'inde görülen bu durumu, bazıları neredeyse her gün yaşıyor. Ancak şöyle bir durum var ki; eğer o esnada uyanılmazsa, birçoğu böyle bir şey yaşadığını dahi anlayamıyor.
Hipnik seğirme nedir? Hipnik seğirme, beynin uyku için çevreyle bağlantısını kestiğinde ortaya çıkan bir çatışmanın göstergesidir. İnsanların yüzde 70'inde görülen bu durumu, bazıları neredeyse her gün yaşıyor. Ancak şöyle bir durum var ki; eğer o esnada uyanılmazsa, birçoğu böyle bir şey yaşadığını dahi anlayamıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >