Üzerine 74 tüfek saçması isabet eden 'Orangutan' kurtuldu

Orangutanların nesli, tükenme tehlikesi altında.
Orangutanların nesli, tükenme tehlikesi altında.

Endonezya’nın Aceh elayetinde bir orangutanın üzerine 74 havalı tüfek saçması isabet etti. Buna rağmen hayatta kalmayı başaran anne orangutan görme yetisini kaybederken, bir aylık bebeği yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetti.

Endonezya'nın Sumatra adasında havalı tüfekle 74 kez açılan ateş sonucu kör olan anne orangutan tedaviye alınırken, yavrusunun ise yetersiz beslenmeden öldüğü bildirildi.Açe eyaleti koruma ajansına başkanlık eden Sapto Aji Prabowo, köylülerin, geçen hafta Subulussalam şehrindeki bir çiftlikte ağır yaralı halde bulunan anne orangutan ve kolu kırılmış birkaç aylık yavrusuyla karşılaştığını belirtti.

Orangutan görme yetisini kaybetti.
Orangutan görme yetisini kaybetti.

Yavrusu açlıktan öldü

Prabowo, kurtarma ekiplerinin anne orangutan ve yavrusunu Kuzey Sumatra bölgesine bağlı Sibolangit ilçesindeki bir orangutan veteriner kliniğine kaldırdığını aktardı. Prabowo, yavru orangutanın beslenme yetersizliğinden öldüğünü bildirdi.

Yavrusu kurtarılamadı.
Yavrusu kurtarılamadı.

Sumatra Orangutan Koruma Programından veteriner Yenny Saraswati ise röntgen sonuçlarının, orangutanın dördü sol gözüne, ikisi sağ gözüne olmak üzere vücuduna en az 74 saçma isabet ettiğini gösterdiğini belirtti.Kurtarma ekipleri tarafından "Umut" adı verilen orangutanın, açılan ateş sonucu kör olduğunu kaydeden Saraswati, hayvanda ayrıca keskin nesnelerden kaynaklandığı sanılan birkaç açık yara olduğunu ifade etti.

Orangutanın vücudundaki saçmanın izleri.
Orangutanın vücudundaki saçmanın izleri.

İyileşmeye başladı

Saraswati, anne orangutanın dün kırık köprücük kemiğinden ameliyat olduğunu, iyileşmeye başladığını kaydetti. Saraswati, orangutanın bundan sonra vahşi doğaya salınamayacağı bilgisini de paylaştı.

Orangutan ameliyat edildi.
Orangutan ameliyat edildi.

Endonezya'nın Borneo ve Sumatra adasındaki orangutan popülasyonu, habitat kaybı, yasa dışı ağaç kesimi, yangınlar ve yasa dışı avlanma tehditleriyle karşı karşıya kalıyor. Vahşi doğada sadece 13 bin 400 civarında Sumatra orangutanı kaldığı sanılıyor.Bu tür, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından "kritik seviyede tehlike altında" kategorisinde listeleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >