Uzmanlar uyarıyor: Diyabetli sayısı 2040 yılında 640 milyona ulaşacak

14 Kasım Dünya Diyabet Günü
14 Kasım Dünya Diyabet Günü

Son yıllarda artan diyabetli sayısı üzerine harekete geçen Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyayı diyabet hakkında bilinçlendirmek adına çalışmalar düzenliyor. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, bu çalışmaların tanıtımı için en büyük fırsat.

Türk Diyabet Cemiyeti'nin açıklamasına göre; dünyada 1980'de 108 milyon olan diyabetli sayısı, şimdilerde 415 milyona ulaşmış durumda. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun rakamları gösteriyor ki; dünyadaki yetişkin diyabetli sayısı bu artış hızıyla giderse, 2040 yılında 640 milyona ulaşacak. Yani bu demek oluyor ki, 24 yıl sonra 10 kişiden biri diyabetli olacak.

Uzmanlar uyarıyor!

                                    Uzmanlar doğru beslenme ve egzersizin hayat tarzı olarak benimsenmesi gerektiğini söylüyor. İlaçların düzenli kullanılması, yılda 1 kez göz dibi, böbrek ve kalp muayenesinin gerçekleşmesi gerekiyor.
Uzmanlar uyarıyor! Uzmanlar doğru beslenme ve egzersizin hayat tarzı olarak benimsenmesi gerektiğini söylüyor. İlaçların düzenli kullanılması, yılda 1 kez göz dibi, böbrek ve kalp muayenesinin gerçekleşmesi gerekiyor.
Sessiz hastalık diyabet

                                    Şeker hastalarının, diğer hastalara göre damar sertliği oranın 4 kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, şeker hastalarının mutlaka egzersiz yapıyor olmaları gerektiğini belirtiyor. Sessiz bir hastalık olduğundan yavaş yavaş beyin, kalp, boyun, bacak ve ayak damarlarında tıkanıklığa neden olabiliyor. Ölüm, kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç ve uzu kaybı gibi telafisi mümkün olmayan hastalıklar ile sonuçlanabilir.
Sessiz hastalık diyabet Şeker hastalarının, diğer hastalara göre damar sertliği oranın 4 kat daha fazla olduğunu belirten uzmanlar, şeker hastalarının mutlaka egzersiz yapıyor olmaları gerektiğini belirtiyor. Sessiz bir hastalık olduğundan yavaş yavaş beyin, kalp, boyun, bacak ve ayak damarlarında tıkanıklığa neden olabiliyor. Ölüm, kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, görme kaybı, felç ve uzu kaybı gibi telafisi mümkün olmayan hastalıklar ile sonuçlanabilir.
Obezite ile ergenlikte diyabet artışı

                                    Uzmanlar obezitenin artmasıyla son 15 yılda diyabetin ergen ve çocuklarda sık görüldüğünü belirtiyor. Yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabet, obezitenin artışıyla doğru orantılı olarak ergen ve çocuklarda da artış gösteriyor.
Obezite ile ergenlikte diyabet artışı Uzmanlar obezitenin artmasıyla son 15 yılda diyabetin ergen ve çocuklarda sık görüldüğünü belirtiyor. Yetişkin hastalığı olarak bilinen diyabet, obezitenin artışıyla doğru orantılı olarak ergen ve çocuklarda da artış gösteriyor.
Kasım ayı boyunca “Diyabet Farkındalık Videosu”

                                    Türk Diyabet Cemiyeti tarafından hazırlanan diyabet farkındalık videosu İstanbul'daki bütün Toplu Taşıma Araçları, Metrobüs, İETT otobüsleri ile Marmaray ve Metro istasyonlarındaki ekranlarda gösterilecek; hazırlanan diyabet poster, bilgilendirme broşürleri ve Tip2 diyabet testleri tüm sağlık kurumlarına dağıtılacaktır. Türk Diyabet Cemiyeti sadece Kasım ayı değil tüm yıl boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde diyabet farkındalığını arttırmak için çalışmalarına devam edecektir.
Kasım ayı boyunca “Diyabet Farkındalık Videosu” Türk Diyabet Cemiyeti tarafından hazırlanan diyabet farkındalık videosu İstanbul'daki bütün Toplu Taşıma Araçları, Metrobüs, İETT otobüsleri ile Marmaray ve Metro istasyonlarındaki ekranlarda gösterilecek; hazırlanan diyabet poster, bilgilendirme broşürleri ve Tip2 diyabet testleri tüm sağlık kurumlarına dağıtılacaktır. Türk Diyabet Cemiyeti sadece Kasım ayı değil tüm yıl boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde diyabet farkındalığını arttırmak için çalışmalarına devam edecektir.
Erken tanı tedaviyi kolaylaştırır

                                    Erken tanı ve beraberinde uygulanan tedavi, birey ve toplum açısından büyük bir yük oluşturulan bu problemi hafifletecektir.
Erken tanı tedaviyi kolaylaştırır Erken tanı ve beraberinde uygulanan tedavi, birey ve toplum açısından büyük bir yük oluşturulan bu problemi hafifletecektir.
Yalnız bireysel değil, toplumsal bir sorun

                                    Diyabet Cemiyeti'nin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyabetin yalnızca bireylerin sağlığını değil, ülkelerin ekonomik büyümeleri, sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerinde de büyük yük oluşturduğu belirtildi.
Yalnız bireysel değil, toplumsal bir sorun Diyabet Cemiyeti'nin 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada diyabetin yalnızca bireylerin sağlığını değil, ülkelerin ekonomik büyümeleri, sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerinde de büyük yük oluşturduğu belirtildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >