Bıçak türleri: Mutfak bıçakları ve kullanım alanları için kapsamlı rehber

​Bıçak türleri: Mutfak bıçakları ve kullanım alanları için kapsamlı rehber
​Bıçak türleri: Mutfak bıçakları ve kullanım alanları için kapsamlı rehber

Mutfak için doğru araç-gereç satın aldığınızda işler gerçek anlamda kolaylaşıyor ve yiyecekleri hazırlamak daha kolay hale geliyor. Üstelik daha hızlı ve güvenli kullanım sağlanıyor. Ancak piyasada birçok farklı bıçak türü arasından ihtiyacınıza uygun olanı bulmak zor olabiliyor. Doğru bilgi olmadan, neredeyse hiç kullanmayacağınız bir uzman bıçağını satın alıp mağdur olabilirsiniz. Yani mutfağınızın çekmecesinin arkasında kalan ve hiç kullanılmayan ürünler satın alabilirsiniz.

Bıçaklar için kullanılan isimlendirmeler de kafaları karıştırabiliyor. Birçok kesici alet aynı stilde ve aynı isme sahip. Her şeyi anlamanıza yardımcı olmak için, her mutfak bıçağı ve bunların kullanım alanlarını ve farklı mutfak görevleri için hangisinin en uygun olduğu konusundaki tavsiyeleri bu rehberimizde bulabilirsiniz. Ama öncesinde içerik listemizi de paylaşalım.

  • • Mutfak bıçağı parçaları
  • • Et bıçağı
  • • Satır
  • • Sıyırma bıçağı
  • • Peynir bıçağı
  • • Ekmek bıçağı
  • • Meyve bıçağı
  • • Şef bıçağı

Mutfak bıçağı parçaları

Belirli bir işlem için en kaliteli bıçağı bulmak istiyorsanız, bıçağın farklı bölümleri hakkında temel bir çalışma bilgisine sahip olmanız şart. Burada, bir bıçağın her parçasının ne olduğunu ve hangi işleve hizmet ettiğini ayrıntılı bir şekilde anlatacağız. Elbette bu bilgiler çoğu temel bıçakta görebileceğiniz nitelikte olduğunu da unutmayın.

Uç nokta: Bıçağın en ucu. Bu genellikle ince bir nokta kadar keskinleştirilir ve yiyeceklerin yüzeyini delmek için kullanılır.

Bıçak: Bıçağın kesim için kullanılan kısmına verilen ad. Seramik, titanyum veya plastik olsa da genellikle çelikten üretilir.

Kenar: Bu, kesme işinin çoğunluğu için kullanılan bıçağın bilenmiş kısmını ifade eder. Bıçağın keskinliği, kenarın ne kadar ince bilendiği çok büyük önem taşır. Elbette tırtıklı olabilir.

Ön kısım: Bıçağın ön kısmının %30’luk bölümü genellikle hassas doğrama ve kesme işlemlerinde kullanılır.

Omurga: Bıçağın kesme kenarının karşısındaki üst tarafı temsil eder. Omurganın kalınlığı bıçağa güç verir. Denge sağlanması açısından büyük önem taşır.

Topuk: Bıçağın alt kenarıdır. Uçtan en uzak bölümdür ve plastik tutma kısmının altındadır. Genellikle bıçağın en geniş kısmıdır. Kenarın bu kısmı sert yiyecekleri kesmek için daha fazla güce ve basınca ihtiyaç olduğunda kullanılır

Tutma kısmı: Bıçağın genel dengesi, ağırlığı ve gücü için hayati önem taşıyan bölüm.

Mutfak bıçağı parçaları
Mutfak bıçağı parçaları

Bıçağın bölümlerini ve isimlerini tanıdıktan sonra şimdi de gelin türlerine yakından bakalım.

Et bıçağı

Genellikle 20 cm ila 40 cm arasında değişik ölçülerde olan et bıçakları, etlerin rahatlıkla kesilebilmesi için çok keskin olarak üretilir. Etleri bu bıçaklarla pişmeden önce rahatlıkla kesebileceğiniz gibi piştikten sonra da yine aynı rahatlıkta parçalara bölebilirsiniz.

Et bıçağı
Et bıçağı

Satır

İkinci seçeneğimiz ise satır. Metal kısmın genellikle 15 cm ila 20 cm arasında olduğu bu ağır bıçaklar, kırmızı etlerin ya da tavuk etlerinin kesilmesini ya da kemiklerinden ayrılmasını sağlıyor. Böylece iri kemikli etler bile hızlıca kesilebiliyor.

Satır
Satır

Sıyırma bıçağı

Diğer bir bıçak türü de sıyırma bıçağı… Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte et bıçağı ve satıra olan ihtiyaç arttığı gibi aynı durum sıyırma bıçağıu için de geçerli. Genellikle 12 cm ila 20 cm arasında metal bölümü olan bu bıçaklar isminden de rahatlıkla anlayabileceğiniz üzere derini et ya da kemikten ayırmanızı sağlıyor. Diğer bıçak türlerine göre daha oval yapıda olduğu da fotoğraflardan anlaşılabiliyor.

Sıyırma bıçağı
Sıyırma bıçağı

Peynir bıçağı

Gelelim biraz daha günlük kullanım için uygun olan bıçaklara… Peynir bıçağı aslında 10 cm ila 15 cm arasında bir ağza sahip olan bıçaklardır. En büyük özelliği peynirin bıçağın metal kısmına yapışmasını önlemek için delikli bir yapıya sahip olmasında yatıyor.

Peynir bıçağı
Peynir bıçağı

Ekmek bıçağı

Diğer bıçaklara göre çok daha uzun olan ekmek bıçakları, genellikle 30 cm civarında oluyor. Ayrıca uç kısmında tırtıklı bir yüzey yer aldığı için ekmek ya da kek keserken dağılmasını önlüyor.

Ekmek bıçağı
Ekmek bıçağı

Meyve bıçağı

Metal kısmın en az olduğu bıçaklardan biri meyve bıçağı. Yaklaşık olarak 5 cm ila 10 cm arasında değişebilen metal yüzey, meyveleri rahatlıkla hızlı şekilde soymayı sağlıyor.

Meyve bıçağı
Meyve bıçağı

Gelelim finale: Şef bıçağı

Genellikle her ne kadar 22 cm ila 35 cm arasında değişen standart ebatları olsa da çok ünlü şefler tamamen kendilerine ait özel bıçaklar yaptırabiliyor. Özel tutma aparatları, kesinliği ve bıçakların yapısı şefin tercihine göre değişebiliyor.

Şef bıçağı
Şef bıçağı