Üç farklı yöntemle kayısı nasıl kurutulur?

​Üç farklı yöntemle kayısı nasıl kurutulur?
​Üç farklı yöntemle kayısı nasıl kurutulur?

Daha önce de sıkça paylaştığımız ‘kurutma’ ipuçlarına devam ediyoruz. Bu kez kayısıların nasıl kurutulabildiğine bakıyoruz. Böylece kayısıları yıl boyunca tüketebileceğiniz hale getirebilirsiniz. Doğal yöntemlerle kayısı nasıl kurutulur sorusunun cevabı rehberimizde:

Lokma olarak geçtiğimiz dönemlerde evde kurutarak hazırlayabileceğiniz birçok farklı tarifi sizlerle paylaştık. Ayrıca evde ekmek yaparak dışarıdan tüketimi azaltmaya yönelik çeşitli çözümler de sunduk. Şimdi ise sıra kayısı kurutmada… Evde tamamen doğal koşullarda herhangi bir katkı maddesi olmadan kayısının nasıl kurutulabileceğini anlatıyoruz. Evet, bunun için farklı yöntemler ve teknikler var. Hatta özel bileşenlerle kayısının hızlı kuruması da sağlanabiliyor. Ama az önce de bahsettiğimiz gibi biz tamamen doğal yöntemleri temel alıyoruz. Peki ama evde kayısı nasıl kurutulur? Hazırsanız, başlayalım…

Kayısıyı kurutmak ne sağlıyor?

İlk olarak kayısıyı kurutmanın ne sağladığından da bahsedelim. Aslında kurutmaya uygun olan meyve ya da besinler bu yöntemle yıl boyunca tüketilebiliyor. Yani aslında mevsimi olmadığında ya da çarşıda / pazarda kayısı yer almadığında da kuruttuğunuz kayısıları yiyebilirsiniz.

Temel olarak diğer meyve ya da besinlerde olduğu gibi kurutmanın iki farklı yöntemi var.

Bunlardan birisi güneşte yeterince bekletip kayısıların kurumasını sağlamak. Diğeri ise fırında kurutma sistemi.

Böylece kayısılar çok daha kısa sürede ve kolay şekilde kuruyabiliyor.

Kayısıları temizledikten sonra dilerseniz fırında veya güneşte kurutabilirsiniz.
Kayısıları temizledikten sonra dilerseniz fırında veya güneşte kurutabilirsiniz.

Güneşte kayısı kurutma

Az önce de bahsettiğimiz üzere aslında güneşte kurutma yöntemi aslına bakarsanız kayısıya has değil. Bunun haricinde diğer besinler de benzer tekniklerle kurutulup yıl boyunca tüketilebiliyor. Güneşte kurutulan kayısıların rengi altın sarısı yerine daha koyu hale geliyor. Hatta ve hatta gün kurusu kayısı şeklinde geçen kayısılar da tamamen bu yöntemle oluşuyor.

İlk aşamada kayısıları hazırladıktan çürükleri ayıklamak gerekiyor. Yani aslında çürükleri de kurutabilirsiniz ama tadının kurutuktan sonra da çok değişeceğini hesaba katmak gerekiyor. Kayısıları yıkayıp kuruladıktan sonra doğrudan güneş alan herhangi bir yerde kurutma işlemine başlayabilirsiniz. Bunun için daha çok ev çatıları, balkonlar ya da cam kenarları tercih ediliyor. Ancak kurutacağınız kayısı miktarına ve şartlarınıza müsaitlik durumuna göre bunu ayarlayabilirsiniz.

Kurutmak istediğiniz kayısıların altına bez sermeyi unutmayın.
Kurutmak istediğiniz kayısıların altına bez sermeyi unutmayın.
Kurutma için kayısıların altına bir bez sermek şart.

Ancak bunun öncesinde yıkadığınız kayısılar içinde epey su kalabiliyor. Dolayısıyla kurutma süresini minimuma çekmek için öncelikle kayısılar içindeki suyun dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için iki parmağınızla hafifçe sıktığınızda emilen suyun büyük kısmı dışarı çıkacaktır. Çekirdeği de çıkardıktan sonra işlem tamam. Şimdi istediğiniz gibi kurutma için kayısıları yayabilirsiniz. Özellikle tek tek sermek yerine bez üzerine serpiştirip daha sonrasında kayısıları üst üste gelmeyecek şekilde dağıtmak çok önemli. Böylece tüm kayısılar hem eşit sürede kurumuş oluyor hem de aralarda hâlâ ıslak kalanlar çıkmıyor.

Kayısının güneşte kuruması ne kadar zaman alıyor?

Bir diğer soru, kayısı ne kadar zamanda kurur? Bu sorunun cevabı, güneş ışığına ve hava sıcaklığına göre değişiyor elbette. Ancak yine de 7 ila 10 gün arasında kurutma işleminin tamamen gerçekleştiğini belirtmek gerekiyor. Yani aslına bakılırsa bu süre zarfında kurutulan kayısılar toplanabilecek kıvama geliyor.

Fırında kayısı kurutma

İkinci yöntem fırında kurutma. Yazımızın başında da belirttimiz üzere aslında bu yöntem de yine birçok farklı besinde tercih edilebiliyor. Fırında kayısıyı kurutmak için öncelikle ortadan ikiye bölüp çekirdeği çıkarmak ve ardından ayırmakla gerçekleşiyor. Fırın tepsisine yarım şekilde yerleştireceğiniz kayısıları 60-70 derecede ısıtılmış fırında 5-6 saat içinde çok rahat kurutabilirsiniz. Elbette arada kontrol edip, bu süre zarfında döndürmek koşuluyla. Ancak dikkat edilmesi gereken şeyler de var. Fırının sıcaklığını yükseltmenin aslında avantaj sağlamadığını özellikle belirtmek gerekiyor. Zira bu durumda sonuç hiç beklediğiniz gibi olmayabilir.

Güneşte kuruyan kayısılar 7 ile 10 gün arasında tam manasında kuruyor.
Güneşte kuruyan kayısılar 7 ile 10 gün arasında tam manasında kuruyor.

Bonus: Kayısıları ipe dizerek kurutma

Diğer birçok farklı meyvede olduğu gibi kayısıda da ipe dizerek kurutma yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu noktada yine kayısıların suyunu ve çekirdeklerini çıkarıp ipe dizmekle gerçekleşiyor. Kayısıların tam ortasından ipi geçirip asabilir ve az önce bahsettiğimiz benzer sürelerde toplayabilirsiniz.

En fazla kullanılan yöntem, ilk sırada paylaştığımız güneşte kurutma yöntemi. Ama bunun için bir haftadan fazla beklemek gerekiyor. Daha etkili bir çözüm istiyorsanız fırında kurutmayı deneyebilirsiniz. Ama tabii onda da ara ara kontrol edip, duruma bakmak gerekiyor. Kendinize en uygun yöntemi belirleyerek kayısıları kurutma işlemini tamamlayabilirsiniz. Tüm yıl yiyebileceğiniz kayısılar için şimdiden afiyet olsun.