118 yıl sonra talepleri gerçekleşti

Ildızım (Demirçevre) Barajı
Ildızım (Demirçevre) Barajı

Yaşadıkları su sıkıntısının çözülmesi için 118 yıl önce Sultan 2. Abdulhamid'e dilekçe yazdılar. Ildızım köyü sakinlerinin talepleri 118 yıl sonra gerçekleşti. Ildızım (Demirçevre) Barajı hizmete açıldı.

118 yıl önce Çankırı'nın Korgun ilçesi Ildızım köyü sakinleri Sultan 2. Abdulhamid'e gönderdikleri dilekçe ile içme suyu ve sulama barajı talep ettiler.

  • Dilekçede "Çankırı'nın Ildızım köyünde tatlı su bulunmaması sebebiyle yağmur ve kar sularını biriktirerek ihtiyacımızı gideriyoruz. Suların toplandığı boğazın önünde bir bent olmadığından biriken sular akıp gitmektedir. Buraya bir bent inşası için yetersiz kalan paranın padişah tarafından karşılanmasını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Dilekçenin üzerinden 116 yıl geçtikten sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı, köylülerin taleplerine dönüş yaptılar. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından Ildızım (Demirçevre) Barajı hizmete açıldı.

Köylülerin 118 yıl önceki isteklerini yerine getirdiklerine işaret eden Dündar, "DSİ camiası olarak Sultan 2. Abdulhamid Han'dan istenilen Çankırı Korgun Ildızım Barajı'nı tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Temelden 39 metre yüksekliğinde, 205 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip projeyle, ülke ekonomisine 2 milyon lira katkı sağlanacak." dedi.

Ildızım Köyü Muhtarı Mehmet Halil Türkyılmaz da baraja kavuştukları için mutlu olduklarını, köylülerin bunu uzun yıllar beklediğini dile getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >