Küresel ekonomide aile şirketlerinin önemi

“Dünyanın en değerli markalarının yüzde 80’i aile şirketlerine ait”
“Dünyanın en değerli markalarının yüzde 80’i aile şirketlerine ait”

Dünyanın en değerli markalarının yüzde 80'i aile şirketlerine ait. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, dünya ekonomisinde aile şirketlerinin etkisinin yüzde 70 olduğunu belirtiyor.

Dünyadaki küresel ekonomide aile şirketlerinin payı yüzde 70, aile şirketlerinin kurumsallaşma sürecinde yaşadığı kuşak anlaşmazlığı bu süreci baltalayan en büyük sebep olarak görülüyor.

Küresel Ekonomiye Aile Şirketleri Hakim

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç; “Yeni Küresel Konjonktürde Aile Şirketlerinin Yeri” başlıklı oturumda yaptığı konuşmasına, “Yaklaşık 50 yıl önce, aile şirketlerinin rekabetçiliklerini ve ekonomi içindeki güçlerini kaybedeceklerine inanan yönetim danışmanları ve akademisyenler vardı. Ancak bugün geldiğimiz noktada tam tersi bir resim görüyoruz. Aile şirketlerinin dünya ekonomisindeki yeri hala çok büyük. Küresel ekonominin yüzde 70’ini oluşturdukları hesaplanıyor” sözleriyle başladı.

Nesilden nesile işlerini başarıyla devam ettirebilen aile şirketlerinin en büyük ortak noktaları nelerdir?

"Dünyadaki küresel ekonomide aile şirketlerinin payı yüzde 70"
"Dünyadaki küresel ekonomide aile şirketlerinin payı yüzde 70"
“Dünyanın en değerli markalarının yüzde 80’i aile şirketlerine ait” diyerek konuşmasını sürdüren Ali Y. Koç, “Nesilden nesile işlerini başarıyla devam ettirebilen aile şirketlerinin en büyük ortak noktaları nelerdir?” sorusunu şöyle yanıtladı: “En başta uzun vadeli bakış açısı geliyor. Aile şirketleri gelecek çeyreği değil, gelecek nesilleri düşünerek hareket ediyor. Stratejilerini ve iş modellerini uzun vadede değer yaratmaya odaklı kurguluyorlar. İkinci en önemli özellik, başarıyla büyüyen aile şirketleri kültürlerini ve değerlerini de nesilden nesile aktarıyorlar. Hepimiz için itibar çok önemli. Aile şirketlerinin finansal riskler kadar, itibar riskine de çok önem verdikleri görülüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl gençler arasında yaptığı araştırmaya göre de, yeni nesiller çalışacakları şirketlerin toplumsal duyarlılıklarına çok önem veriyorlar ve anlam bulacakları işlerde çalışmayı tercih ediyorlar. Biz de Koç Topluluğu olarak aile içinde ortak değerlerin paylaşılmasının önemi kadar, bu değerlerin şirketlerimize de, çalıştığımız ekosisteme de yaşatmanın sürdürülebilir başarımızda önemli rol oynadığını düşünüyoruz. 90 yılı aşkın tarihimizde en büyük başarımızın her koşulda istikrarla temsil ettiğimiz değerler olduğuna inanıyoruz. Üçüncü unsur güven duygusu. Güçlü güven duygusu sadece çalışanlara ve tüketicilere değil, birlikte çalıştığınız tüm iş ortaklarınıza da sirayet ediyor ve tüm değer zincirini ortak hedefler etrafında birleştiren bir nevi uhu görevi görüyor.

Aile şirketlerinin önünde aile olmaktan kaynaklı zorluklar da bulunduğunu aktaran Ali Y. Koç, “İki konuyu öne çıkarmak lazım: Kurumsallaşma ve aile içi anayasa. Aile içi anayasada mutabık kalınan şartlar, sınırlar belirlenmeli ve bunlara riayet edilmeli. Dışarıdan bir göz ile destek almanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Biz Koç Ailesi olarak bu alanlarda uluslararası danışmanlarla çalıştık. Sizlere de öneririm” açıklamalarında bulundu.

“Dünyanın en değerli markalarının yüzde 80’i aile şirketlerine ait”
“Dünyanın en değerli markalarının yüzde 80’i aile şirketlerine ait”

  1. Türkiye'nin en değerli aile şirketlerinden biri olan Koç Holding'in “Tek Seslilik, Tek Şapka ve Güçlü Kurumsal Yönetim", aile şirketlerinin izleyeceği yol için adeta bir yol haritası.
  1. Aile şirketlerinin kurumsallık düzeyini ölçümlemek üzere gerçekleştirilen 'Aile Şirketleri Öncelikleri Anketi', her iki aile şirketinden birinde kurumsallaşma sürecinin devam ettiğini, kurumsallaşma konusundaki en büyük sıkıntının ise bir sonraki nesle devir konusunda yaşandığını ortaya koydu.
    Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >