Taşerona müjde!

Arşiv
Arşiv

Kamuda taşeron şirketlerin elemanı olanlar devletin çalışanı ile aynı şartlara sahip olabilecek.

Devlet kurumlarında çalışan 817 bin civarında şirket elemanı kamuda çalışanlar ile aynı şartlarda çalışacak.

TAŞERONA SENDİKA HAKKI VE MAAŞA GARANTİ

ların Kamu İhale Kurumu ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde bir birim oluşturularak buraya bağlanmaları düşünülüyor. Başka bir alternatif olarak da Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir kamu şirket kurulması da mümkün.

DEVLET PATRON OLACAK

Taşeron çalışanlara maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti ve hepsi diğer kamu görevlileri gibi memur sendikalarına üye olabilecekler.

BELEDİYE İŞTİRAKLERİ DE ÖNE ÇIKABİLECEK

Bütün bunlar olurken lar için bazı sınırlamalar da masada. Bunlardan birisi 3 uyarı cezası alanın işten atılacak olması. Yani performansı düşük olan personel çıkartılabilecek. Bunun dışında belediyeler ve KİT'lerdeki taşeron çalışanların ayrı bir sisteme tabi tutulması da tartışılan konular arasında. Belediye iştirakleri de burada öne çıkabilecek.

iŞ YAPAN AYRIMI

çalışmaları sırasında öne çıkan bir başka görüşe göre ise asıl işi yapmayan (temizlik, yemek, güvenlik gibi) elemanlarla sözleşme yapılması, imza yetkisini kullanan, ve asıl işi yapan personelin ise kadroya geçirilmesi de alternatifler arasında. Bunlar için de bir sınav yapılması da masada.

BÜTÇE YÜKÜ KONTROL ALTINA ALINACAK

Bununla ilgili Maliye tüm kamu kurum ve kuruluşlardan olarak çalışanların öğrenim seviyeleri ve aldıkları ücretlerini içeren bilgiler istedi.

Maliye Bakanlığında taşeronların takibini yapabilmek için bir birim kurulacak. Bunların mali ve sosyal haklarının denetim altına alınması ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amaçlanıyor. Bu kişilerin sayılarının takip ve denetimi de, yıllık bütçe yükü de kontrol altına alınacak.

4B'LİYE KADEMELİ ŞEKİLDE KADRO

4B'li olan sözleşmeli personel tüm özlük haklarının, mali ve sosyal imkanlarının 4A dediğimiz memurlar ile aynı seviyeye getirilebileceği konuşuluyor. Böylece 4B sistemi devam etse bile haklar açısından 4A'lılardan farkı olmayacak.

YENİ İŞE ALINACAKLAR

Kamuda yardımcı hizmetlerde çalışacak durumda olanların kamuya alımları ile ilgili de çalışma yürütülüyor.

Kaynak: Sabah

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >