Taşlı tarladan servet kazandı

Zekeriya Özkan
Zekeriya Özkan

Zekeriya Özkan, çiftçilerin verimsiz olarak gördüğü taşlı tarlaları alarak 800 ton elma üretmeyi başardı. Servet niteliğinde para kazanan Özkan, bir çok yatırımcı ve üreticiye örnek oldu.

Eskişehir’in Çifteler ilçesinde büyük bir başarı hikayesi yaşandı. Çiftçiler taşlı tarla olarak adlandırdıkları arazilerde verimin azlığından şikayet edip arazilerin fiyatlarını düşük tutuyorlardı.

Alıcı bulamayan toprak sahipleri, arazilerini ucuz fiyattan Zekeriya Özkan isimli üreticiye sattılar.

Özkan toplam 7 bin dönüm tarla satın aldı.

Uygun fiyata aldığı tarlaların önce taşını topladı. Topladığı bu taşları da kullanan Özkan, evinin temeline döşedi. Ardından tarlalara elma ağacı dikti. Bu yıl ilk kez ağaçlardan verim alan üretici yaklaşık 800 ton elma üretmeyi başardı.

Bir servet niteliğinde para kazanmayı başaran üretici, ilçe halkına da örnek oldu. Diğer yandan taşlı tarla diye para etmeyen bölgede şuanda tarla fiyatları da üretici sayesinde yükseldi.

Konuyla ilgili konuşan 38 yaşındaki Ziraat Mühendisi Zekeriya Özkan, 4 yıldır Çifteler ilçesinde bulunduğunu belirtti.

  • Çifteler’e arazi alımına 2014 yılında geldiklerini dile getiren Özkan, “2015 yılında ağaç dikimine başladık. Bu bölgede toplamda 7 bin dekarlık arazi alımı ve ağaç dikimimiz var. Toplamda 4 bölgeden oluşuyor. Emirdağ kavşağından Hamidiye kavşağına kadar bölgelerimiz var. Bu bölgede şu anda 1 milyon ağacımız var. Bizim asıl işimiz meyve suyu fabrikası olduğu için direkt ham maddemiz kendi üretimimiz için planlandı. İklim koşulları elmaya daha uygun olduğu için bu bölgeyi tercih ettik. Biz burada dekardan tam verime yattığında 8 ile 10 ton arası ürün almayı planlıyoruz. Dekardaki 1 liradan satıldığında dekar getirisi 8 bin lirayı buluyor. Meyvecilik, diğer tarla bitkilerine göre daha bir hassas daha bir önemli ve 12 ay içinde çalışmamız gereken bir ürün oluyor. Kış dönemi tamamen budama yaz döneminde de bakım ve meyve olduğu için 12 ay bahçe içerisinde çalışmamız gerekiyor” dedi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >